Doorgaan naar artikel
Blade Runner 2049
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Blade Runner 2049 is een uitstekend vervolg, dat zijn voorganger eer aan doet en ook goed op zichzelf staat.

Blade Runner 2049 is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Regisseur Ridley Scott heeft met films als Alien, Gladiator en The Martian de nodige mensen naar de bioscoop getrokken. Dat een succes niet altijd zo vanzelfsprekend ogenblikkelijk is, toont zijn Blade Runner uit 1982 wel aan. Deze film was aanvankelijk geen succes en groeide pas later uit tot een echte culthit. Hier waren dan ook nog wel wat aanpassingen voor nodig; Ridley Scott maakte uiteindelijk maar liefst vijf versies, totdat hij er in 2007 eentje als ‘Final Cut’ bestempelde. Nu, 35 jaar na het orgineel, zijn we toe aan het vervolg. Ogenschijnlijk zal de geschiedenis zich niet zal herhalen: deze eerste versie van Blade Runner 2049 kan toch haast niet beter.

De wereld van Blade Runner, het Los Angeles van de toekomst, heeft wel wat veranderingen ondergaan. Wel is er nog steeds behoefte aan ‘bladerunners’: speciale agenten die jagen op losbandige androïden, ook wel ‘replicants’ genoemd. K (Ryan Gosling) doet in die hoedanigheid onderzoek en stuit daarbij op een schokkend geheim. Door de inmenging van replicant-maker Niander Wallace (Jared Leto) moet K op zoek naar de helpende hand van oud-bladerunner Rick Deckard (Harrison Ford). De marketingcampagne hield de verhaaldetails wijselijk buiten beeld en dat voorbeeld volgen wij ook, het komt de kijkervaring alleen maar ten goede.

Foto: Alcon Entertainment, LLC

De regie van Blade Runner 2049 ligt in handen van Denis Villeneuve (Prisoners, Enemy, Sicario); voorganger Ridley Scott doet dienst als producent. Wat aanvankelijk opvalt is hoe natuurlijk deze film het origineel opvolgt. Dit komt vooral door de sterke vormgeving in productie-ontwerpen: je wordt direct teruggenomen naar de Blade Runner-wereld, terwijl deze ook duidelijk 35 jaar verder is. Daarnaast spelen het camerawerk en de muziek een belangrijke rol. Cinematograaf Roger Deakins laat het variërende kleurenpalet van het scherm afspatten en de film tegelijkertijd naadloos op het grauwe origineel aansluiten. Ondertussen grijpt ook de synthesizersoundtrack van Hans Zimmer en Benjamin Wallfisch op een mooie manier terug naar de filmcultuur van de jaren ’80.

De sterke continuëring komt voort uit de aandacht voor details, maar blijkt ook uit hoe grote thema’s van de eerste film wordt behandeld. De vraag wat ‘mens zijn’ betekent, speelt nog steeds een centrale rol. Daarnaast draaiden de latere versies van Blade Runner vooral om de vraag of Deckard zelf ook een replicant was. 2049 is direct duidelijk over de nieuwe hoofdpersoon, maar laat ook heel vakkundig de precieze aard van Deckard in het midden. Naast de talloze nieuwe vragen die kunnen worden gesteld, is het bewonderenswaardig dat ook de mystiek van het origineel intact is gebleven. Het maakt tot een waardig vervolg, dat zijn voorganger eer aan doet en ook goed op zichzelf staat.

BLADE RUNNER 2049-blu-ray Foto: Alcon Entertainment, LLC

Dit is deels vanwege de sterke personages en hun dito vertolkingen. K komt voor de nodige dilemma’s te staan en Ryan Gosling weet de dualiteit van zijn situatie goed over te brengen. Daarnaast speelt Harrison Ford een van zijn beste rollen sinds lange tijd. Hij kwam de laatste jaren vaak futloos over, maar lijkt nu eindelijk weer een rol te hebben gevonden die hem weet te prikkelen. Maar het is vooral Jared Leto die de aandacht naar zich toe weet te trekken met een heerlijk extravagant personage. Denis Villeneuve weet wederom sterke prestaties uit zijn acteurs te krijgen.

Maar verder toont de Canadees ook weer aan een zeer capabel regisseur te zijn: hij weet simpele nostalgie te ontstijgen en neemt afstand van zijn voorganger door veel scènes buiten Los Angeles te laten afspelen, wat voor een eigen karakter zorgt. Hierbij wordt de tijd genomen om de filmwereld uit te bouwen en de spanning toe te laten nemen. Villeneuve maakt gebruik van prachtige composities om een complex verhaal met veel bewegende delen te vertellen. Hierbij weet hij de emotionele groei van de verschillende personages goed te balanceren. We krijgen genoeg verdieping zonder dat het overweldigend wordt en op sommige vlakken snakken we zelfs naar meer. Het is duidelijk dat Blade Runner 2049 niet veel extra versies nodig zal hebben. Maar of het uiteindelijk net zo’n hit is als zijn voorganger, zal de tijd moeten uitwijzen.