Terugblik: Top VR-games van 2017

Joost Klein Middelink, 03 januari 2018
Profiel

Het was een spannend jaar voor Virtual Reality. Naast de Oculus Rift, HTC Vive en PSVR kwamen er meer bedrijven die een vinger in de pap wilden hebben. Zo kwam Microsoft met verschillende Mixed Reality headsets, kreeg de Pimax 8K via Kickstarter veel meer geld binnen dan verwacht en zijn er standalone headsets aangekondigd zoals de Vive Focus. Naast hardware-matige zaken, draaide het natuurlijk ook om games en 2017 is zeker geen mager jaar geweest op dit gebied. Lees hier onze top 3 VR-games van 2017, in willekeurige volgorde.

Top 3 VR-games van 2017

Raw Data

Ondanks dat Raw Data al een tijdje beschikbaar was op de pc in Early Access, is het spel dit jaar officieel uitgebracht, ook voor PSVR. In Raw Data speel je als één van vier personages, elk met hun eigen speciale vaardigheden en wapens, door verschillende levels waar je allerlei robots moet afmaken. Alle personages spelen uniek en nodigen uit om de levels met iedereen door te lopen. Omdat nieuwe vaardigheden vrij te spelen zijn, verveelt het zelden. De diversiteit van levels, missies en vaardigheden zorgen ervoor dat je makkelijk korte potjes kunt doen, maar ook langere sessies zijn uitnodigend. Hoe dan ook zullen er vele uren plezier in dit spel gaan zitten.

Space Pirate Trainer

Net als Raw Data, was Space Pirate Trainer al sinds het vroege begin van VR verkrijgbaar. Ook dit spel is nu officieel uit Early Access gekomen. Omdat het eigenlijk al een lange tijd beschikbaar is, is gameplay wat aan de simpele kant. Je schiet op drones en moet hun lasers ontwijken. Gelukkig zorgt deze simpliciteit ervoor dat iedereen het spel snel op kan pakken. Ook is het moeilijk genoeg om toch telkens verder te komen. “Nog een potje” is de gedachte die hier snel naar voren komt. Met de verschillende type wapens en variatie in technieken kan iedereen een eigen speelstijl ontdekken. Bekijk hieronder onze gameplay van Space Pirate Trainer.

DOOM VFR

Ongeacht dat dit spel tegen het einde van het jaar uitkwam, is DOOM VFR een van de toppers van het jaar. Het spel heeft enkele kleine minpuntjes, zoals te lezen is in onze review, maar het plezier lijdt daar zelden onder. Het bewegen is soms wat onhandig, maar nadat je eenmaal hier aan gewend bent geraakt, spring en ren je door de gangen terwijl je links en recht demonen afslacht. Door de verschillende wapens ben je helemaal vrij om te bepalen hoe je ze kapot maakt. De ervaring is wat aan de korte kant voor een AAA-game, maar tijdens die uurtjes spat de actie van je headset af. Het is een intense achtbaan vol spanning en geweld, maar heerlijk genieten en zeker een van de beste VR-games van 2017.

Overige toppers

Tot zover onze top 3 beste VR-games van 2017. Lees hieronder over vier andere VR-spellen die de top 3 hadden kunnen bereiken, maar om bepaalde redenen het toch niet haalden.

I Expect You To Die

Eigenlijk kwam dit spel vorig jaar al uit, maar dit jaar kwam het op alle resterende platforms uit naast Oculus en PSVR. Het spel I Expect You To Die is een iets andere ervaring dan de drie spellen hierboven. Waar die games zich focussen op actievol schieten en ontwijken, is IEYTD een spel waarbij je zit. In verschillende levels moet je als geheim agent een schurk tegenhouden. De levels lijken op mini-escape rooms waarbij je moet uitvogelen hoe je verder komt. De charme van het spel en de verschillende prestaties nodigen uit om de levels vaker te spelen.

GORN

Waar de meeste actiespellen zoals Raw Data en Space Pirate Trainer draaien om schieten, draait GORN om ouderwetse gevechten. Het spel is momenteel in Early Access en is dus officieel nog niet uitgebracht. In een arena vecht je als gladiator tegen allerlei verschillende tegenstanders. Daarbij krijgen zowel jij als je tegenstanders elk gevecht andere wapens om te gebruiken. Enkele wapens zijn een zwaard, pijl en boog, een speer, een grote hamer of zelfs een moordlustige das. Ondanks de kleurrijke uitstraling en tekenstijl, is het een bloederig spel. De vijanden kun je rondslaan en ze vliegen als slappe poppen de arena rond. Is een tegenstander bewusteloos, kun je eventueel ledematen van hun romp aftrekken. Door de komische invulling maar gewelddadige gameplay krijgt GORN een unieke stijl. Bekijk hieronder gameplay van ons met een oudere versie van GORN. Inmiddels is het spel al mooier uitgewerkt, maar blijft de basis van gameplay hetzelfde.

Panoptic

Panoptic is in je eentje erg saai, maar straalt zodra er een extra persoon meedoet. Dit spel haalt de top 3 VR-games van 2017 niet omdat het nog niet officieel is uitgebracht, op een demo na. Hierin speelt de VR-speler als gigant die moet proberen uit de vele poppetjes de pc-speler te achterhalen. Dit creëert unieke gameplay waarbij het couch co-op van andere multiplayer-spellen wordt verwerkt in VR. De spanning die men ervaart om te proberen te achterhalen welk figuurtje nu precies de pc-speler is, is intens. De pc-speler ervaart dezelfde spanning, maar dan juist omdat je niet gepakt wilt worden. Er zijn slechts enkele spellen die multiplayer op deze vorm naar VR brengen. zoals Mass Exodus. maar Panoptic is in de kern de beste op dit moment.

Budget Cuts

Liefhebbers van Metal Gear Solid kunnen hun geluk niet op, want de demo van Budget Cuts is al een lange tijd beschikbaar op Steam. Het spel moet begin 2018 uitkomen en belooft een enorm succes te worden. De demo is een vrij uitgebreid level dat de opzet van het spel duidelijk maakt. Het is een unieke stealth-game waarbij je ongezien het einde moet behalen. Wordt je toch gezien, kun je de robots uitschakelen met een werpmes. De magie van het spel komt vooral vanuit het teleportgeweer. Deze gebruik je om je voort te bewegen, maar heeft een uniek concept. Voordat je daadwerkelijk op de plek staat, kun je vanuit een bol eerst bekijken of die locatie wel veilig is om naartoe te gaan. Dit zorgt ervoor dat je bewegingen ook tactiek vereisen. De demo smaakt flink naar meer en wij kunnen niet wachten tot Budget Cuts echt uitgebracht wordt.

Naast deze games zijn er natuurlijk nog meer goede VR-games dit jaar uitgebracht, maar de bovenstaande games zijn voor ons de ervaringen die het best passen in de top 3 VR-games van 2017. Komend jaar zullen er nog meer noemenswaardige releases komen, aangezien AAA-studio’s zich gaan mengen in de technologie. Wij kijken dan ook uit naar alle interessante games en vernieuwingen in het komende jaar.