Doorgaan naar artikel
PlayerUnknown’s Battlegrounds (Xbox One)
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Sinds PlayerUnknown’s Battlegrounds uitkwam in Early Access voor de pc, is het spel een enorm succes geweest. Zelfs zo groot dat Microsoft besloot het spel uit te brengen op de Xbox. Waar de pc-versie een 1.0-release nadert, is het spel nu beschikbaar voor de Xbox One in een soort Early Access-programma genaamd ‘Game Preview’. Zodoende is deze preview ook geen oordeel over het uiteindelijke spel, maar over de huidige ervaring van PlayerUnknown’s Battlegrounds voor de Xbox One.

Voor de mensen die onbekend zijn met PlayerUnknown’s Battlegrounds, het spel is een zogeheten Battle Royale. Hierin worden honderd mensen op een eiland of level gedropt en moeten zij zien te overleven tot er slechts een enkele winnaar overblijft. Dit kan ook in duo’s of met een team van vier man sterk. Het level, wat ongeveer acht bij acht kilometer is, zit vol verschillende gebieden met elk een uniek karakter. Zo is er een ziekenhuis, school, krachtcentrale en militaire basis. Elke locatie beschikt over willekeurige voorwerpen die gevonden kunnen worden. Zo moet je proberen de meest effectieve uitrusting te vinden om te blijven leven. Elk potje is anders, waardoor het de ene keer handiger is om veel genezende items mee te nemen, terwijl je de andere keer zoveel mogelijk munitie meesjouwt.

PlayerUnknown's Battlegrounds-patch

Zoals eerder gezegd nadert PlayerUnknown’s Battlegrounds de 1.0-release voor pc. In het afgelopen jaar zijn daarmee erg veel bugs en andere onhandigheden verwijderd, verschillende aanpassingen gedaan en enkele zaken toegevoegd. Het spel wordt langzamerhand geoptimaliseerd en begint body te krijgen. Voor de Xbox-versie is dat helaas niet het geval. Ondanks dat deze versie de meest recente visuele updates en nieuwe items heeft, mankeert er veel aan de game. Grafisch is het zeer matig en de frame rate neemt regelmatig een duik. Hierdoor wordt niet de optimale ervaring gehaald.

Het overleven lijdt onder de beperking van de Xbox. De besturing is onhandig en wordt op geen enkel moment uitgelegd. Waar op de pc slechts met klikken en slepen een attachment aan een wapen wordt gekoppeld, kost dat met de console soms de nodige tussenstappen. Er is wel een knop om dit direct te doen, maar deze reageert niet altijd. Met dit alles draait het spel minder om vaardigheid en meer om wie het minst klungelt met al het gedoe er omheen.

PlayerUnknown’s Battlegrounds is in de kern een leuk concept en weet de Battle Royale-sfeer beter te pakken dan de concurrenten. Echter wordt de gehele ervaring op de Xbox onderuitgehaald vanwege alle tekortkomingen. In zijn huidige staat zou PlayerUnknown’s Battlegrounds geen bestaansrecht hebben en zelfs met de ‘Game Preview’-titel is het nog verre van goed speelbaar. Mocht Bluehole hard gaan werken om de onderliggende systemen soepeler te maken zodat het spel geoptimaliseerd wordt voor de console, dan is er nog een rooskleurige toekomst in het verschiet. Dat moet niet te lang duren, want Fortnite is al grond aan het winnen.