Doorgaan naar artikel
Gifted
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Gifted vertelt een bijzonder verhaal op een manier die we niet vaak zien. Zonder pretentieus of melodramatisch gedoe, maar met liefdevolle aandacht voor sterk vertolkte personages. Een van de beste films van 2017.

Gifted is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Regisseur Marc Webb brak in 2009 door met de geweldige indiefilm (500) Days of Summer. Hierna belandde hij al vrij snel in de regiestoel van het grootschalige The Amazing Spider-Man, al heeft zijn achternaam daar wellicht ook een rol in gespeeld. Inmiddels is er alweer een nieuwe Spider-Man en kan Webb zich eindelijk weer richten op originele producties. Met Gifted laat hij zien nog altijd een geweldig filmmaker te zijn.

Sinds de dood van zijn zus heeft de alleenstaande Frank Adler (Chris Evans) zich ontfermt over zijn nichtje Mary (Mckenna Grace). Inmiddels is zij zeven jaar oud en komt ze terecht in een nieuwe klas. Haar juf, Bonnie (Jenny Slate), heeft hier al vrij snel door dat Mary een bijzonder meisje is. Ze is geniaal en lost de lastigste wiskundige kwesties op en is behoorlijk bijdehand, wat voor problemen zorgt. Wanneer plots haar oma Evelyn (Lindsay Duncan) op de stoep staat, ontstaat een hevige strijd om het voogdijschap. Frank wil zijn nichtje het liefst zo normaal mogelijk opvoeden. Maar is dit wel het beste voor haar?

Jenny Slate as Foto: 20th Century Fox

Gifted vertelt een bijzonder verhaal op een manier die we niet vaak zien. We hebben eigenlijk geen traditionele protagonist: hoewel we het verhaal door de ogen van Frank volgen, is hij verre van de onbetwiste ‘held’. Meer dan eens voel je je als kijker in de hoek van oma Evelyn geduwd, terwijl zij in het narratief meer de traditionale antagonistenrol heeft. En ook de rest van de film weet op positieve wijze te verrassen. Een verhaal als dit kan al snel te pretentieus, melodramatisch of ronduit saai worden, maar toch blijft het iets energieks en verfrissends behouden. Door de ruimte voor zowel een lach als een traan voelt het verhaal geloofwaardig en soms zelfs herkenbaar, ook als je zelf niet een soortgelijke situatie hebt meegemaakt; het voelt uit het leven gegrepen.

Het is het resultaat van boeiend schrijfwerk en een uitstekende regie. Webb neemt de tijd om zijn personages uit te diepen en weet zijn acteurs en hun onderlinge chemie goed te benutten. Dat Chris Evans (The Avengers) en Jenny Slate (The LEGO Batman Movie) na de opnames een relatie kregen, is dan ook niet verwonderlijk. Evans krijgt hier weer eens de kans om te laten zien dat hij meer is dan Captain America en zet een streng maar rechtvaardig vaderfiguur neer, die zijn ‘dochter’ optimaal wil laten floreren op een manier die haar ook plezier geeft. Maar toch is deze Mckenna Grace de absolute ster. De kleine actrice heeft haar jeugdige uitstraling mee (eigenlijk is een paar jaar ouder dan haar personage), maar desalniettemin speelt ze het jonge genie op een verbluffende wijze die haar leeftijd ver vooruit is. Het maakt van Gifted een van de beste films van 2017.