Doorgaan naar artikel
Fallout 4 VR
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Fallout 4 VR is een topgame en het is tof om de post-apocalyptische wereld van Boston te ontdekken vanuit eigen perspectief. Toch hadden bepaalde zaken beter afgestemd moeten worden voor Virtual Reality.

Fallout 4 VR is eind 2017 uitgekomen voor de HTC Vive. Helaas kwam de game voor ons te laat om hem  in hetzelfde jaar nog te spelen, waardoor hij niet is opgenomen in onze top 3 VR-games van 2017. Lees hier of het spel een plek in die lijst had verdiend, of dat het toch tekort schiet.

Om duidelijk te zijn; Fallout 4 is een geweldige game. Het haalt de diepgang van voorgaande delen niet, maar is zeker de moeite waard. Deze review richt zich voornamelijk op de omzetting naar Virtual Reality. De VR-versie is het volledige spel, maar dan speelbaar in virtual reality. Helaas moeten eigenaren van de reguliere game het volle pond betalen om deze uitvoering te kunnen spelen en daarbij zijn er geen mogelijkheden om mods of uitbreidingen te gebruiken.

Fallout 4 zelf stamt alweer uit 2015, maar dat mag de pret niet drukken. Ondergedompeld in VR ziet de wereld er nog steeds geweldig uit. De open wereld nodigt uit om alle locaties nogmaals te bezoeken en het is leuk om zelf op Deathclaws en Ghouls te moeten mikken. Het lopen in Power Armor voelt ook erg krachtig alleen zijn niet alle gegevens even goed zichtbaar. Verder voelen de wapens prima aan en zijn de schietpartijen erg spannend.

Fallout 4 VR

Het is helaas wel duidelijk dat er sprake is van een ‘simpele’ overzetting van het spel naar VR. Er zal zeker veel tijd en werk in hebben gezeten, maar er zijn onderdelen uit het spel niet goed vertaald naar de virtuele wereld. Zo kun je niet rustig op je Pip-Boy kijken, aangezien het spel niet gepauzeerd wordt. Dit in combinatie met de ietwat knullige besturing van het apparaat, zorgt regelmatig voor stressvolle momenten. Ook is het onmogelijk om scopes te gebruiken, wat een speelstijl als sniper direct in de weg zit. Een dergelijke scope kan wel op je wapen worden gezet maar heeft geen functie. Allemaal kleine irritaties en gemissen die ervoor zorgen dat de VR-versie van dit topspel toch onaf aanvoelt.

Fallout 4 VR is top, maar helaas heeft Bethesda wel wat steekjes laten vallen. Daarbij is het spel duidelijk bedoeld voor liefhebbers van Fallout 4 en niet ideaal voor lange speelsessies. Spelers die onbekend zijn met de wereld kunnen beter de reguliere versie spelen voor de beste ervaring. Dat neemt niet weg dat de VR-ervaring op een aantal gebieden wel degelijk indruk maakt. De post-apocalyptische wereld ontdekken in Power Armor terwijl je met een minigun korte metten maakt met bandieten blijft erg tof. Wat ons betreft hoort Fallout 4 VR, met terugwerkende kracht, thuis in de VR top 3 van 2017.

Fallout 4 VR