Doorgaan naar artikel
Plantronics RIG 400HX met Dolby Atmos
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Mocht je niet al te veel geld uit willen geven aan een headset dan is de Plantronics RIG 400HX een uitstekende keuze. In combinatie met Dolby Atmos voor de Xbox One krijg je een geweldige ervaring die duurdere headsets niet kunnen bieden.

De Plantronics RIG 400HX is nu verkrijgbaar bij bol.com.

Plantronics bestaat al meer dan een halve eeuw. Zelfs de befaamde zin: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.” van Neil Armstrong bereikte de aarde door middel van een Plantronics-headset. Deze mensen weten dus wel hoe ze een headset moeten maken. De Plantronics RIG 400HX met Dolby Atmos is speciaal bedoeld voor de Xbox One en is een goedkoop ‘alternatief’ voor dure surround-sets.

De gaming-headsets van Plantronics zien er allemaal enigszins hetzelfde uit. Het kan je smaak zijn of juist niet, maar gelukkig hoef je er niet heel vaak naar te kijken. De RIG 400HX kun je door middel van een kabel verbinden met je controller. Deze is lang genoeg om de controller fijn te kunnen bedienen en kort genoeg om niet in de weg te zitten. De microfoon is, in tegenstelling tot vele andere modellen, los te maken. Dit kan heel erg handig zijn wanneer je de headset niet gebruikt om te chatten, maar alleen voor het geluid van games. De bediening zit verwerkt in de kabel. Dat is misschien even wennen, omdat het bij veel modellen (vaak duurdere) op een van de oorschelpen zit. De headset zelf zit vrij comfortabel, maar wel iets minder dan bijvoorbeeld de Plantronics RIG 800HS, wat niet zo gek is, gezien het prijsverschil.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het geluid en dat is prima voor elkaar. Bij de headset wordt ook nog een Dolby Atmos-code geleverd die je recht geeft op de Dolby Atmos-applicatie in de Xbox Store. Deze techniek zorgt voor een zogenaamd 3D-effect voor audio. Het geluid komt van alle kanten, maar zorgt er ook voor dat je veel meer detail kunt horen. Het beste voorbeeld is misschien wel de demo met de regendruppels die je gratis kunt downloaden. Naast alle andere geluiden kun je de regendruppels perfect horen vallen. En dit is niet alleen mooi voor films, maar ook perfect voor games. Zeker voor spellen waarin je afhankelijk bent van geluid, zoals shooters. Op deze manier kun je bij een spel als Gears of War 4 de tegenstanders al van een afstand aan horen komen. Daarnaast is ook de microfoon van degelijke kwaliteit en doet de noise-cancelling zijn werk.

De Plantronics RIG 400HX met Dolby Atmos is een uitstekende keuze. De combinatie met Dolby Atmos zorgt op de Xbox One voor een geweldige ervaring. Zo goed zelfs dat het zich kan meten met headsets uit het duurdere segment. Ook kun je dit apparaat aansluiten op bijvoorbeeld een PlayStation 4, maar dan geeft het niet dat stukje extra. Mocht je niet meer dan € 60,- uit willen geven aan een headset, dan is dit een van de beste opties op dit moment.