Doorgaan naar artikel
Star Trek: Bridge Crew
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Star Trek Bridge Crew is een heerlijke game om samen met vrienden te spelen en bevat meer dan voldoende content. Het enige wat mist, is een online community om spelers samen te brengen.

Star Trek: Bridge Crew werd vorig jaar al door Ubisoft uitgebracht als exclusieve VR-game. Geïnspireerd op de populaire televisie-serie en verfilming biedt deze game plezier voor jong en oud. Zelfs voor diegenen die niet bekend zijn met de franchise, want wie wordt nou niet enthousiast van missies in het fantasie-achtige heelal? Echter was de drempel voor de game vaak nog hoog doordat een VR-headset hiervoor vereist was. Gelukkig kan nu iedereen van de game in volle glorie genieten, want de uitgever bracht Star Trek: Bridge Crew nogmaals uit en deze keer voor op pc met VR als mogelijkheid, maar geen vereiste.

Het verhaal van Star Trek speelt zich af in een utopische toekomst, waar wereldproblemen zoals honger en armoede door moderne technologie zijn opgelost. De Verenigde Federatie van Planeten brengt verschillende volken samen en houdt dit in stand met diplomatie. Op de U.S.S Aegis ga je samen met de bemanning op dit diplomatieke avontuur in de campagne of de ‘Ongoing Voyage’-modus. Het laatstgenoemde bestaat uit willekeurige missies, dus er is meer dan genoeg content. Het verkennen van de ruimte blijft een prachtig concept. Toch weet Star Trek jammer genoeg niet het ‘wow’-effect achter te laten in vergelijking met andere space-simulators zoals Elite: Dangerous.

Star Trek Bridge Crew

De gameplay draait om het besturen van het schip, maar de focus ligt vooral op het management dat daarbij komt kijken. Er zijn vier rollen om te spelen, namelijk: de kapitein, navigator, tacticus en de ingenieur. Waar de kapitein vooral de beslissingen neemt en commando’s geeft, hebben de anderen veel specifiekere taken. Een voorbeeld is de voorbereiding op het warpen, waar de ingenieur moet zorgen dat er voldoende energie beschikbaar is en de navigator let op de bestemming. Het lijkt misschien niet zo spannend als een shooter, maar wanneer je zelf in de stoel zit, is pas merkbaar hoeveel verschil iedere rol maakt. En het wordt nog intenser wanneer het schip tijdens een missie zwaar beschadigd is en een oorlogsvloot op je pad ligt.

Iets waar Star Trek: Bridge Crew in uitblinkt, is het multiplayer-gedeelte. Met de komst van een pc-versie is de drempel om samen te spelen veel lager en dit creëert mogelijkheden. Samen spelen vraagt veel teamwork en vooral communicatie. Tegelijkertijd blijft er ruimte over voor plezier en onstuimigheid met vrienden. Zelfs wanneer je niet bekend bent met Star Trek, wordt je dit wel dankzij de tutorials. Het is mogelijk om met drie anderen co-op aan de slag te gaan, wat de pret flink vergroot. Uiteraard is solo spelen ook een optie dankzij de AI. Er is ook nog de mogelijkheid om online multiplayer te spelen, maar spelers zijn schaars. Jammer, want dit is een mooie gelegenheid om een community op te bouwen met Star Trek-fans en nieuwkomers.

Het opnieuw uitbrengen van Star Trek: Bridge Crew voor de pc is een goede zet van Ubisoft. Het is een perfecte co-op-game voor de fans van de serie, maar ook heel aangenaam voor diegene die er voor het eerst mee in aanraking komen. Er is meer dan voldoende content dankzij de campagne en oneindige missies, die zowel samen als solo gespeeld kunnen worden. Het enige wat echt lijkt te ontbreken, zijn genoeg spelers om online mee te spelen. Daarnaast zou de ruimte van het schip nog wat extra’s mogen hebben, zodat het avontuur zowel binnen als buiten het schip adembenemend aanvoelt.