Doorgaan naar artikel
Outlast (Switch-versie)
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Outlast is een toffe en spannende game die nu overal mee te nemen is. De HD-rumble kan soms een irritatie zijn, maar het spel en de DLC zorgen voor een meeslepend verhaal. Voor mensen die het nooit hebben kunnen spelen is dit een ideale kans, maar verder biedt het niets nieuws.

Outlast is inmiddels al een paar jaar oud, terwijl het tweede deel nog geen jaar geleden uitkwam. Beide delen werden aangekondigd voor de Nintendo Switch en het eerste deel, inclusief Whistleblower DLC, is nu verkrijgbaar voor de console. Lees hier of de overzetting naar de Switch goed heeft uitgepakt voor Outlast.

In Outlast speel je een journalist die een gekkenhuis moet onderzoeken. Een tip van een anonieme werknemer vertelt ons dat er duistere zaken afspelen in het gekkenhuis. Doktoren blijken afschuwelijke onderzoeken te doen op patiënten. Eenmaal aangekomen blijkt dat er iets bovennatuurlijks speelt waardoor de bewoners van het complex gek zijn geworden. Als journalist is het aan jou de taak om de gruwelijke ellende vast te leggen en dat naar buiten te brengen. Daarvoor dien je wel levend te moeten ontsnappen uit het gesticht.

Waar de meeste spellen om het uitschakelen van tegenstanders draaien, kan je in Outlast vrij weinig uithalen. Het spel draait voornamelijk om het oplossen van puzzels en ontwijken van vijanden. Soms moet je je daarvoor verstoppen: de vijanden die op zoek zijn naar je, zorgen voor momenten met verhoogde spanning en samengeknepen billen. Gedurende het spel ontdek je een hoop geheimen en kom je steeds meer te weten over datgene wat voor alle rare gebeurtenissen zorgt. Het verhaal is intens en uitdagend, niet heel gek: het is immers exact hetzelfde als in 2013 en toen viel het in de prijzen.

Outlast, Xbox Game Pass voor Halloween

Bij release zorgde Outlast voor een hoop opspraak vanwege het horror-gevoel. Mensen zouden het in hun broek doen vanwege de spanning. Gelukkig kun je Outlast nu overal mee naartoe nemen dankzij de Switch, waaronder het toilet, zodat dit geen probleem zou moeten zijn. Helaas zorgt de Switch-versie ook voor enige problemen. Zo zorgt de HD-rumble ervoor dat tijdens spannende momenten het geluid wordt overstemd door het trillen van de controller. Ondanks dat trillingen vaak iets toevoegen aan de ervaring, haalt het geluid daarvan de spanning uit het spel. Ook is het beeld in handheld-modus soms net iets te klein om dezelfde spanning te voelen als bij een groot scherm.

De Whistleblower DLC verlengt het spel met een nieuwe verhaal wat zich vóór het hoofddeel afspeelt. Hierdoor houdt Outlast de gemiddelde speler wel een redelijk aantal uur bezig voordat alles is ontdekt. Outlast is een spannende game en de Switch vergroot de speelbaarheid vanwege de mogelijkheid om overal te spelen. Toch zorgt de HD-rumble voor wat irritatie. Ook is Outlast inmiddels al sinds 2013 beschikbaar, waardoor de game slechts interessant is voor mensen die het nog nooit gespeeld hebben. Helaas biedt het spel verder niks nieuws en voelt daardoor erg als mosterd na de maaltijd . Gelukkig zorgt Outlast zonder extra’s in ieder geval ook voor angstzweet op de Switch.

Outlast