Review: Chrono Trigger pc-versie

Rutger Engel, 11 maart 2018
Profiel
Chrono Trigger pc is een abominabel slechte port die nooit had mogen bestaan. De graphics zijn enorm lui "opgepoetst" en veel elementen zijn lelijker dan bij de SNES-versie uit 1995.

Chrono Trigger is een van de meest geliefde spellen aller tijden, niet heel gek dus dat Square Enix afgelopen maand opeens besloot om het spel via Steam beschikbaar te stellen. Echter zijn we niet te spreken over de Chrono Trigger pc-versie.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is helemaal niets. Bij het opstarten van het spel krijg je al een menu dat lijkt op iets gemaakt door een amateur met ongeveer een halve middag ervaring. Het menu van de originele game uit ‘ 95 zag er vele malen beter uit.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat de sprites er daadwerkelijk minder mooi uitzien dan bij de originele game, wat toch een knappe prestatie is. De nieuwe graphics van de game zijn te vergelijken met iemand die onvrijwillig je huis binnenloopt om vervolgens alle kamers met een spray groen te ‘verven’ en het vervolgens een echte opknapbeurt noemt.

Ja, Chrono Trigger is nog steeds een fantastisch spel en als je echt geen andere manier hebt om het te spelen, ga dan vooral je gang met deze pc-versie. Het is een unieke game die de trend heeft gezet voor vele modernere RPG’s en die volledig terecht bekendstaat als een van de beste games aller tijden. De kans is groot dat je je als nieuwkomer niet al te veel zult storen aan de rariteiten die de oude rotten wel erg merken. Mocht je echter een enorme fan zijn van Chrono Trigger die van plan was de oude vlam weer wild te doen aanwakkeren, dan kom je bedrogen uit.

Square Enix heeft trouwens zelfs de kritiek van het publiek erkend en zegt goed te luisteren en binnenkort met nieuws te komen. Echter zullen alle problemen niet met een korte patch te fixen zijn en zou er eerder iets van een volledige rework nodig zijn. Of dat gaat gebeuren, moeten we maar afwachten.