Doorgaan naar artikel
Outlast 2 Switch-versie
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Outlast 2 is een nieuw deel in de horror-survival-serie. Het biedt weinig echte verbeteringen, maar wel een nieuw verhaal. Er zijn wat ergernissen die de game hinderen, maar als je die naast je neer kunt leggen, is het toch erg spannend.

Recentelijk is de eerste Outlast naar de Nintendo Switch gekomen en nu is het tijd voor het vervolg. Outlast 2 is namelijk beschikbaar voor de Switch, bijna een jaar later dan de reguliere console- en pc-versie. Eindelijk kun je overal jezelf doodschrikken, doordat je de Nintendo Switch overal mee naar toe kunt nemen.

Waar de eerste Outlast draaide om het ontdekken van een gekkenhuis, is het nu de tijd om naar het platteland te gaan. In Outlast 2 ontdek je namelijk Noord-Arizona, waar een mysterieuze moord is gepleegd op een zwangere vrouw. Jouw taak, als cameraman, is verslag doen van de rare gebeurtenissen en ontdekken wat er is gebeurd. Daarbij kom je een vreemde cult tegen, die andere plannen met jou hebben. Volgens hen draagt jouw vrouw namelijk de antichrist.

Outlast 2

Het spel bouwt gameplay-technisch voort op het eerste deel. Daar had je slechts een camera om in het donker te kunnen kijken en je benen om hard weg te rennen of te verstoppen. Dit keer heb je een betere camera met ingebouwde microfoon. Deze microfoon kun je gebruiken om te luisteren naar voetstappen of vijanden. Weten hoeveel verbanden of batterijen je nog hebt, is ook mooi weggewerkt in het spel. Daarvoor kijk je naar je eigen zakken om te zien wat je nog overhebt.

Het verhaal van het eerste deel was spannend vanwege de bovennatuurlijke verschijnselen. Nu beroept het vervolg zich op een vreemde cult, die niet erg interessant is. Er gebeuren geen tot weinig onverklaarbare dingen, alleen zieke evenementen als opdracht van de leider. Deze verontrustende gebeurtenissen worden verergerd door de lastige jeugd van de hoofdpersoon en dit zorgt voor hallucinaties die hem achtervolgen. Pas later in het spel begint het iets interessanter te worden vanwege duidelijkheid en uitleg over de achtergrond van de cult. Ook zijn er voldoende enge momenten en genoeg gruwelijke monsters die op zoek zijn naar jou. Dat neemt echter niet weg dat we het allemaal al wel eerder hebben gezien in een of andere vorm.

Outlast 2

Net als deel 1, heeft Outlast 2 helaas ook last van de HD-rumble. Bij spannende moment verstoort het trillen de sfeer enorm. Daarbij komt ook dat het personage een bril heeft en deze nog wel eens van zijn hoofd valt. Zo ontstaan onduidelijke scenes met wazige beelden. Helaas komt dit irritante effect ook voor bij de videocamera. Deze veelvoorkomende momenten zijn zodanig storend dat je geen band met de hoofdpersoon opbouwt. Doordat nét niet duidelijk wordt wat er gebeurd op zulke momenten, zou het verhaal spannend moeten worden. In handheld-modus zorgt het juist voor frustratie vanwege de grootte van het scherm.

Al met al is Outlast 2 meer van hetzelfde in een andere setting. Daardoor weet het niet direct te imponeren zoals het eerste deel dat deed. Gelukkig is de game zelf spannend genoeg om hetzelfde angstzweet te creëren. De irritaties kunnen het speelplezier in de weg zitten en het verhaal start traag op. Toch is Outlast 2 een toffe game voor liefhebbers van het eerste deel ondanks dat net niet dezelfde kwaliteit biedt.