Doorgaan naar artikel
Nacon Daija-arcadestick
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

De Nacon Daija is een geweldige arcadestick om te gebruiken, als je het prijskaartje voor lief neemt. De hoge prijs wordt wel weer goed gemaakt dankzij de uitgebreide en makkelijke manier waarop je het apparaat je eigen kan maken, van het uiterlijk tot de functie van knoppen en de stick zelf. Het voelt robuust aan, is makkelijk te gebruiken en is nauwkeurig. Het is wel een zwaar en groot apparaat, waardoor je het lastig kunt meenemen.

De afgelopen tijd mochten we de Nacon Daija-arcadestick uitproberen. Deze controller werkt met de PlayStation 4, PlayStation 3 en pc en is volgens de omschrijving volledig aanpasbaar. Lees hier hoe het apparaat functioneerde terwijl wij verschillende games erop uitprobeerden.

Nacon Daija

Om de Nacon Daija te kunnen testen, hebben wij verschillende spellen gespeeld, zowel op de PlayStation 4 als de pc. Zo speelden wij vechtspellen als Dragon Ball FighterZ en SNK Heroines, maar ook andere games als Guacamelee 2, Puyo Puyo Tetris en Mega Man 11. De vechtspellen speelden soepel weg en het wende erg snel om de arcadestick te gebruiken. De stick reageerde snel op alle bewegingen en de knoppen deden exact wat we vroegen. De platformgames werkten ook vrij soepel, al was het wel duidelijk dat je soms wat knoppen miste, zoals een d-pad of snel toegang tot de schouderknoppen. Bij puzzelspellen ging het ook vrijwel vlekkeloos, aangezien je daar slechts een aantal knoppen nodig had. Eigenlijk zijn allerlei games geschikt om met de Nacon Daija te doen, behalve games waar je toegang nodig hebt tot twee sticks, meerdere knoppen tegelijk moet indrukken of andere dergelijke zaken. Verwacht dus niet dat je een shooter of lastige RTS hiermee kan spelen, maar daar is de controller ook niet voor gemaakt.

Het apparaat voelt erg stevig en is fijn in gebruik. Door de antislip-mat onder de behuizing zul je niet snel uitschieten op een tafel of je benen. Ook is het vlak om je polsen op te rusten groot genoeg voor gebruiksgemak. De Daija is wel vrij groot, waardoor meenemen en vasthouden lastig kan zijn. De knoppen voelen stevig, maar behoeven niet te veel kracht om in te drukken. Datzelfde geldt voor de stick zelf. Deze beweegt vrij soepel langs alle richtingen, al hadden wij soms het gevoel dat de input niet volledig vlekkeloos verliep. Zo werden knoppen soms met lichte aanraking al geactiveerd terwijl anderen flink ingedrukt moesten worden. Er zitten ook knoppen aan de zijkant zoals de Options-knop, Share-knop, maar ook een touchpad. De indeling van de knoppen is op het eerste gezicht wat apart, want bovenop zit de R1 links en de L1 rechts, iets wat bij een reguliere controller niet het geval is. Voor de traditionele vechtspellen (zoals bijvoorbeeld Street Fighter) is dit gebruikelijk, zodat je je sla-knoppen en je schop-knoppen allemaal op een apart rijtje op orde hebt. Mocht je het toch wat verwarrend blijven vinden, of de stick voor andere soorten games willen gebruiken, dan kun je het gemakkelijk zelf aanpassen.

Nacon Daija

Omdat een dergelijke controller het beste functioneert op jouw manier, is de Nacon Daija vrijwel volledig aanpasbaar, op de zijkant na. Je kunt de faceplate makkelijk vervangen door wat schroefjes los te maken, maar je kan ook de knoppen en hun functie aanpassen of de stick zelf veranderen. Het gemak waarmee dit gaat, is erg prettig. Door middel van de twee rode knopjes aan de zijkant, klikt de kast open. Dan heb je direct overzicht op de bedrading van de knoppen, de stick en het gereedschap om aanpassingen te maken. Zodoende kun je overal de arcadestick aanpassen naar eigen smaak, afhankelijk van de situatie waar jij je in bevindt. Wees niet bang om een verkeerde verbinding te maken, want de behuizing geeft aan wat de standaardinstelling is.

Het prijskaartje is erg hoog, maar dan heb je wel een robuuste en degelijke arcadestick. De vele aanpassingsmogelijkheden en het gemak waarmee je dit kan doen, het gevoel van de knoppen en de kwaliteit van de behuizing verzachten deze prijs een beetje. Uiteindelijk is de Nacon Daija een geweldige arcadestick, als je bereid bent het geld ervoor neer te leggen. Als je veel waarde hecht aan een degelijk apparaat, zal de Daija geweldig zijn voor je. Gebruik je zelden een stick, dan zal de Nacon Daija niet het apparaat zijn dat je zoekt. Mocht je toch van plan zijn de Nacon Daija aan te schaffen, kun je dat via deze link doen. Daarmee betaal je niks extra’s, maar help je NWTV een beetje.