Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Evenementenmanager / redacteur
Profiel

Conclusie

Apex Legends weet het battle royale-genre weer goed op de kaart te zetten door het beste van verschillende werelden te pakken. De flitsende gameplay, de spanning van battle royale en de verschillende klassen zorgen er allemaal voor dat dit een mooie samensmelting is van elementen uit andere spellen. Momenteel kunnen er maar 60 spelers tegelijk meedoen, zijn squads niet groter dan drie personen en zijn de groteske titanen afwezig, maar de game speelt zo lekker weg dat dit momenteel geen probleem lijkt te zijn.

Direct na de aankondiging was Apex Legends meteen beschikbaar. De game speelt zich af in het Titanfall-universum en valt onder het erg populaire battle royale-genre. Net als Fortnite en PlayerUnknown’s Battlegrounds moeten een hoop spelers elkaar uitschakelen om de laatst overlevende te zijn en te winnen. Lees hier of Apex Legends meer te bieden heeft dan slechts meedoen met de populariteit van het genre.

Apex Legends

Voor wanneer je onbekend bent met Titanfall: het is een erg dynamische shooter met gigantische robots, genaamd Titans, waarmee de speler enorme schade kan aanrichten. Een tof concept, maar het verkocht helaas niet zo goed. Na geruchten over een derde game in de serie, kondigde de studio Apex Legends aan. Dit gratis te spelen spel is gebaseerd op de schietmechanica van Titanfall-games en stopt dit in een battle-royale-jasje, zonder de grote mechanische wezens. Omdat dit de zoveelste battleroyale-game is, roept dat direct de vraag op of we wel zitten te wachten op een nieuw spel in dit genre. Gelukkig kunnen we nu al stellen dat Apex Legends het erg goed doet, met een hoop actieve spelers in enkele dagen.

Na een korte training over de besturing van het spel, kun je direct de actie induiken. Je kunt kiezen uit acht personages, waarvan er twee vrijgespeeld moeten worden, met ieder unieke passieve en actieve vaardigheden. Ook beschikt ieder personage over een ultimate, een supervaardigheid die opgeladen moet worden, maar dan een groot verschil kan maken, zoals een bommenregen of schildkoepel. Elk personage is te verdelen in vier klassen; verdediger, aanvaller, heler of verkenner, met vaardigheden die passen bij het karakter van het personage. Geen van hen voelt te sterk of te zwak. Zo ligt de focus enorm op samenwerken om een goed team te zijn en dat werkt geweldig dankzij een aantal factoren.

Apex Legends

Dat de kracht in het teamwerk ligt, is direct voelbaar. Voor het eerst in een battle-royale-game kun je weer tot leven gewekt worden. Als jouw teamgenoten jouw lichaam weten te bereiken, dan kunnen ze jou weer tot leven wekken bij een oproeppunt, zodat je alsnog kunt proberen te winnen. Deze punten kunnen slechts eenmaal gebruikt worden, door wie dan ook, dus snelheid is noodzakelijk. Zo bouwt de spanning goed op, omdat je nooit zeker weet of een team compleet is of niet. Ook maakt Apex Legends gebruik van een handig ping-systeem. Hiermee kun je heel makkelijk aangeven aan je team of je een gebied in de gaten houdt, ergens heen gaat of dat er een vijand gesignaleerd is. Zo is communicatie met onbekenden ook erg handig, ook als je elkaar niet hoort. De verschillende klassen zorgen ervoor dat een gebalanceerd team of een gespecialiseerd team tot de opties behoren en evenveel kans hebben om te slagen, als je maar goed samenwerkt. Al met al doet de game een hoop dingen goed waardoor het heerlijk weg speelt.

Grafisch ziet Apex Legends er goed uit, het speelt als een zonnetje en voelt, ondanks dat het genre uitgemolken voelt op het moment, toch aan als vernieuwend. Zo zijn verschillende problemen van andere spellen uit het genre weggewerkt in deze game. Het is dynamisch, flitsend en nodigt uit tot goed teamwerk. Het toffe is dat samenwerken ondersteund wordt, ongeacht of je willekeurige mensen ontmoet of een eigen team hebt, dankzij de handige systemen van het spel. Door de verschillende personages is er ook genoeg variatie. Zie het als een combinatie van PUBG en Overwatch met een Titanfall-sausje.

Momenteel kunnen slechts zestig spelers per potje meedoen, maar inmiddels is al bekendgemaakt dat dit vergroot gaat worden, net als de squad-samenstelling. In de toekomst kun je ook alleen, in duo’s of met groepen van vier het avontuur tegemoet gaan. Wij kijken erg uit naar de toekomst van de game, want op dit moment ervaren wij het als iets nieuws in het genre. In ieder geval is Apex Legends een erg fijne en plezierige samenstelling, ook al missen we de metalen giganten toch wel een beetje.

Voor deze review is Apex Legends gespeeld op een PlayStation 4. De game is ook beschikbaar op Xbox One en pc.