review
TicWatch C2

Conclusie
De TicWatch C2 is een smartwatch die vooral op esthetisch gebied erg geslaagd is, mede dankzij de mooie Rose Gold-kleur. Hoewel dit model iets duurder is, krijg je er ook zeker wat voor terug. Het enige wat we nog hopen te zien, is het gebruik van Google Pay in Nederland.Hoewel smartwatches al een tijdje op de markt zijn, krijgen ze recentelijk steeds meer de aandacht die ze verdienen. Er zijn verschillende soorten en smaken, variërend van sportief tot zakelijk, maar wat we in mindere mate zien, zijn de modellen voor vrouwen. Gelukkig zijn deze er wel, zoals bijvoorbeeld de TicWatch C2 die wij in Rose Gold mochten uittesten. Of het product zowel esthetisch als functioneel prettig is, lees je in deze review.
Fabrikant Mobvoi heeft intussen al een nette lijn van producten uitgebracht waar we er al enkele van mochten uittesten zoals de TicWatch Pro en de TicPods Free. In het najaar van 2018 werd de TicWatch C2 toegevoegd, een model waar de focus vooral op het uiterlijk ligt, mede door de komst van een roze model. Daarnaast is er een model in het zilver en zwart die iets groter in formaat zijn, maar alledrie de producten komen inhoudelijk overeen. De behuizing is van roestvrij staal en wordt vergezeld met een roze leren band die via een kliksysteem verwisselbaar is. Hoewel de behuizing wel aan de wat dikke kant is, zorgt het smallere bandje ervoor dat deze juist wat kleiner en eleganter oogt. Binnenin vinden we een Qualcomm Snapdragon Wear 2100-processor, 512MB werkgeheugen en 4GB opslagcapaciteit. Het is jammer dat we nog niet de nieuwste Snapdragon Wear 3100 aantreffen, die onder andere de accucapaciteit beter kan benutten, maar dit gemis merken we gelukkig niet aan de prestaties, want deze zijn helemaal in orde. Met een accu van 400mAh beloven de specificaties dat het horloge 1 tot 1,5 dag meegaat en op dat gebied worden we niet teleurgesteld: met de helderheid maximaal ingesteld en redelijk intensief gebruik zitten we aan het einde van de dag rond de 55%. Daardoor zou deze nog prima een tweede dag kunnen meegaan dankzij de batterijbesparende functie.

De TicWatch C2 werkt met zowel Android- als iOS-toestellen, maar met het besturingssysteem Wear OS is het wel ideaal om in bezit te zijn van een Android-smartphone. Daardoor is meteen merkbaar hoe de functies naadloos op elkaar aansluiten, zelfs nog voordat je gebruikmaakt van Mobvoi’s eigen app. Voorbeelden zijn notificaties van berichten, afspraken en inkomende oproepen die worden doorgestuurd. Een smartwatch is niet zozeer een volledige vervanger van de smartphone, maar vooral een verlengstuk die het gemakkelijker maakt om even een berichtje te lezen of een korte reactie te sturen. Om het maximale eruit te halen is het handig om een gewoonte te maken van het benutten van de functies. Als je bijvoorbeeld een herinnering wil instellen om later op de dag even een boodschap te doen, vertel je Google Assistant om hier een melding van te maken om 17.00. Naarmate je de functionaliteiten vaker gebruikt, wordt het steeds duidelijker dat deze een waardevolle toevoeging zijn in het dagelijkse leven. Hoewel de TicWatch C2 minder sterk gefocust is op sportievelingen, biedt deze nog steeds wel de mogelijkheden van Google Fit en TicHealth dankzij de hartslagsensor. Daardoor kun je gebruikmaken van tips om gezonder te leven, door bijvoorbeeld een doel te stellen voor het aantal stappen per dag. Kortom, de mogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid.

De veelzijdigheid heeft de smartwatch ook te danken aan de aanwezigheid van de Play Store, waarmee extra apps gedownload kunnen worden. Een van de zaken waar we het meest naar uitkeken, is de aanwezigheid van NFC waardoor Mobvoi garandeerde Google Pay te ondersteunen. Helaas hebben we dit niet kunnen testen, omdat Google Pay voorlopig nog niet in Nederland aangeboden wordt. We hopen dan ook dit in de nabije toekomst wel te kunnen testen, omdat betalen met je smartwatch zeker een waardevolle toevoeging kan zijn. Gelukkig maken de prestaties en het uiterlijk van de TicWatch een hoop goed, al zien we nog wel kleine verbeterpuntjes. Hoewel het AMOLED-scherm prima kwaliteit levert, lijkt het beeld soms te trillen wanneer deze op standby staat. Gelukkig is dit niet erg storend omdat dit probleem zich maar af en toe voordoet. Tot slot belanden we bij de waterbestendigheid van het apparaat. Deze heeft een IP68-certificering, wat betekent dat de smartwatch volledig stofdicht is en beschermt tegen een onderdompeling in het water van meer dan 1m diepte voor een korte tijd. Wat de precieze diepte is en voor hoe lang is niet helemaal bekend, maar wordt zwemmen en douchen wel afgeraden omdat dit het leer niet ten goede komst.

De TicWatch C2 is vekrijgbaar in de kleuren Rose Gold, Onyx en Platinum, voor een prijs van €209,99. Daarmee is dit model duurder dan de TicWatch S en E, maar goedkoper dan vergelijkbare modellen zoals de Huawei Watch 2 en de Fossil Q Explorist. Het is jammer dat we nog niet een nieuwere processor aantreffen, maar gelukkig lijden de prestaties er niet om. De smartwatch functioneert snel en heeft de batterijduur die beloofd wordt. Wat dit model vooral charme geeft, is het elegante uiterlijk en de optie om een Rose Gold-versie te kiezen. Het enige minpuntje dat we tegen zijn gekomen zijn de prestaties van het display en het ontbreken van Google Pay, hoewel Mobvoi hier niet zoveel aan kan doen. Dat weegt niet op tegen het gebruiksgemak van een smartwatch in het dagelijkse leven. Wanneer je een gewoonte maakt om alle functionaliteiten te gebruiken die de TicWatch C2 biedt, zul je er veel voordeel mee doen.