Review: Assault Android Cactus+

Joost Klein Middelink, 14 maart 2019
Profiel
Assault Android Cactus+ is best een vermakelijke twin-stick-shooter, maar aangezien de oorspronkelijke game al uitkwam in 2016, voelt dit toch als wat mosterd na de maaltijd. De toevoegingen zijn namelijk minimaal en alleen voor echte fans blijft het leuk. Mocht je nog niet de mogelijkheid hebben gehad om het spel te doen, is dit wel zeker het moment om dat alsnog te doen.

In 2016 verscheen Assault Android Cactus voor het eerst op consoles als gratis game bij PlayStation Plus. Inmiddels is er een vernieuwde versie van het spel verschenen voor de Nintendo Switch genaamd Assault Android Cactus+ waarbij het plus-teken moet aangeven dat er meer content inzit. Laten we in onze review bekijken wat er allemaal is toegevoegd ten opzichte van de release drie jaar geleden.

Voor mensen die onbekend zijn met het genre, de game is een twin-stick-shooter zoals Nex Machina, waarbij je met de ene stick je personage beweegt en met het andere richt op vijanden. Daarbij beschik je over bepaalde vuurwapens en vaardigheden om zoveel mogelijk tegenstanders met de grond gelijk te maken. Het genre staat bekend om de chaos die kan ontstaan dankzij de grote hoeveelheid kogels die je moet ontwijken. Dat is bij Assault Android Cactus+ ook het geval. Je kiest een personage, een level en knalt om je heen. In plaats van levenskracht, verlies je zodra je batterij op is. Deze kun je bijvullen door een bepaald aantal vijanden uit te schakelen. Als je vaker geraakt wordt, raak je wel je upgrades kwijt en kun je tijdelijk niks doen. Daardoor is het ontwijken van kogels wel degelijk belangrijk. In het begin van het spel valt het mee hoe vol het scherm raakt met kogels, maar zeker bij latere levels verandert de game langzaam in een bullet hell.

Afhankelijk welke androïde je kiest, beschik je dus over andere wapens. Je hebt een basiswapen en een speciaal wapen, die oververhit kan raken, waardoor je deze het beste kan gebruiken om snel veel vijanden uit te schakelen. Zodra je wisselt, ontwijk je korte tijd eventuele kogels die jou zouden raken, waardoor het wisselen van wapens ook een tactisch voordeel kan opleveren. De wapens verschillen tussen bijvoorbeeld een machinegeweer, een shotgun, doel-zoekende raketjes, een laser of een lavastroom. De speciale wapens variëren tussen een vlammenwerper, kanonskogel, zwart gat of mijnen. Het is vooral persoonlijke voorkeur om te bepalen wat het beste voor jou werkt. Daarbij is het erg leuk om te experimenteren met de personages en hun speciale wapens, om te kijken wat het meest effectief is.

De Nintendo Switch-versie, Assault Android Cactus+, voegt een extra campagne toe nadat je de verhaal-modus uitspeelt. Dit is het oorspronkelijke verhaal, maar vele malen moeilijker. Zodoende biedt het genoeg uitdaging voor liefhebbers van de game. Een andere toevoeging is commentaar van de ontwikkelaars, zodat je meer te weten komt over de ideeën achter het spel. Verder zijn er geen bijzondere toevoegingen, waardoor de game in de kern hetzelfde is gebleven. Je kunt nog steeds met vier personen het avontuur tegemoet gaan. Dat kun je ook doen waarbij iedereen een enkele Joy-Con-controller gebruikt. In plaats van richten naar vijanden, gebeurt dit met een Joy-Con automatisch. Daardoor blijft de diepgang van het genre achterwege, maar is het ook speelbaar voor mensen die het moeilijk vinden om te blijven mikken. Uiteindelijk blijft de game erg leuk, maar in de tussentijd hadden er best wat extra personages, levels of andere toevoegingen in kunnen zitten om het nog interessanter te maken.

In de kern in Assault Android Cactus+ een leuke game, zeker met vrienden. Alleen is er vrij weinig toegevoegd om het spel interessant te maken voor spelers die het origineel al hebben gedaan. Zodoende voelt het toch een beetje als mosterd na de maaltijd en als een makkelijke manier om gebruik te maken van de populariteit van de Switch. Mocht je dus bekend zijn met de game, dan is dit alleen interessant als je een echte fan bent. Of je moet het origineel nooit gespeeld hebben en wilt een nieuwe twin-stick-shooter spelen, dan is dit zeker een aanrader.

Voor deze review is Assault Android Cactus+ gespeeld op de Nintendo Switch. De basisversie van de game is ook beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.