Doorgaan naar artikel
Nintendo Labo: VR-pakket
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Het Nintendo Labo: VR-pakket is het meest indrukwekkende Labo-pakket tot nu toe. Het laat je voor een relatief laag bedrag kennismaken met de wondere wereld die virtual reality heet en het laat zien wat er allemaal mogelijk is met deze techniek en een klein beetje fantasie.

Nintendo heeft behoorlijk veel succes met de Nintendo Switch. Het is dan misschien niet de meest krachtige console op de markt, maar het Japanse bedrijf blijft constant bezig met vernieuwingen en dat is maar goed ook. Vorig jaar werd Nintendo Labo aangekondigd en wij wisten eerlijk gezegd niet wat we moesten verwachten. Nu, meer dan een jaar later, zijn wij maar wat blij met de knutselwerken van Nintendo. Eerder gingen wij al aan de slag met het mixpakket en voertuigenpakket. Beide sets zijn enorm leuk om eens wat tijd aan te besteden, maar deze keer komen ze met nog iets veel spectaculairders, tenminste dat hopen wij. Het Nintendo Labo: VR-pakket neemt je met behulp van de Nintendo Switch mee naar een virtuele wereld. Wij gingen jullie alvast voor om te kijken of het de moeite waard is.

We kunnen er heel lang omheen gaan draaien, maar we zijn zo enthousiast dat we maar gelijk het antwoord geven: Ja, het Nintendo Labo: VR-pakket is absoluut de moeite waard. Nu zullen we ook nog een poging doen om precies uit te leggen waarom. Nintendo Labo bestaat eigenlijk uit twee verschillende delen: hardware (karton en wat hulpmiddelen) en software. Dit is bij elk pakket precies hetzelfde en ook deze keer is geen uitzondering op de regel. De software bevat alles wat je nodig hebt om de ToyCon’s zonder fouten in elkaar te zetten. Je krijgt de instructies stap-voor-stap en hebt ook de mogelijkheid om deze terug te spoelen, door te spoelen, te vergroten, te draaien en te pauzeren. Het is nog makkelijker dan een kast van IKEA en zelfs een kind zou het voor elkaar moeten kunnen krijgen, met een klein beetje hulp natuurlijk.

Dit pakket bevat flink wat ToyCon’s en je zult dus behoorlijk wat tijd moeten investeren om alles te bouwen. Zo begin je met een VR-bril en krijg je daarna de mogelijkheid om door te gaan met een fototoestel, olifant, vogel, pedaal en geweer. De VR-bril gebruik je overigens altijd bij de andere ToyCon’s en je kunt ze altijd op een slimme manier aan elkaar vastmaken. Met de VR-bril alleen valt er al genoeg te beleven en in het begin raak je daar best van onder de indruk, maar het begint pas echt interessant te worden wanneer je de overige creaties klaar hebt. De hulpmiddelen die deze set je laat maken, geven virtual reality nog meer diepte, een soort van extra dimensie. Zo voel je je een ware onderwaterfotograaf wanneer je aan het slag gaat met het fototoestel.

En dat is nog maar het begin, want wat dacht je van het maken van 3D-tekeningen met de olifant of het oplossen van 3D-puzzels. De spelletjes die je kunt doen, zijn misschien niet heel erg groot maar het sluit perfect op de ToyCon’s aan. Het voelt allemaal heel erg vertrouwd en natuurlijk aan en dat is goed voor iets dat onbekend terrein is voor de meeste gamers. Het Nintendo Labo: VR-pakket laat op een speelse manier zien wat er allemaal mogelijk is met virtual reality en dat is veel meer dan visjes kijken en simpele schietspellen. Het benadrukt nog maar eens dat virtual reality geen eendagsvlieg is, maar voorlopig zal blijven bestaan naast de traditionele manier van gamen.

Het Nintendo Labo: VR-pakket is een relatief goedkope manier om kennis te maken met virtual reality. Het toont door de diverse ToyCon’s wat er allemaal mogelijk is met de techniek. Natuurlijk biedt Nintendo technisch gezien niet de best mogelijke manier om een virtuele wereld te betreden, maar voor kinderen is het meer dan genoeg. Al met al is het een behoorlijk indrukwekkend geheel en er ging werkelijk een wereld voor ons open. Wij zijn benieuwd wat Nintendo nog meer voor ons in petto heeft het komende jaar wat betreft Labo, maar vooral ook of we nog meer uitbreidingen gaan krijgen voor het VR-pakket. We weten in ieder geval dat er ondersteuning zal komen voor Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Laten we hopen dat andere ontwikkelaars ook aandacht gaan besteden aan de VR-mogelijkheden van de Nintendo Switch.