Doorgaan naar artikel
Arran Winmai
Arran Winmai
Algemeen manager
Profiel

Bordspellen zijn de laatste tijd weer helemaal in en steeds meer mensen pakken de hobby op. Maar de wereld van de bordspellen is ondertussen al gigantisch en het is gemakkelijk door de bomen het bos niet meer te zien. Daarom hebben we hier voor jullie een serie met goede instapspellen gemaakt. Deze spellen zijn allemaal gemakkelijk om te leren en om uit te leggen. Bovendien zijn het allemaal leuke, maar ook doorsnee voorbeelden van populaire genres. Tot slot zijn ze elk onder de €50,00 euro, wat dus inhoudt dat dat het betaalbare spellen zijn om mee te beginnen. Bij elk genre zullen we ook wat andere spellen opnoemen die eronder vallen. Deze keer bespreken we geheime rollen- en partyspellen. Deze spellen zijn geschikt voor grote groepen en ze zijn gemakkelijk te leren en uit te leggen. Heb jij vaak veel mensen over de vloer? Dan zijn deze games misschien wat voor jou. 

Geheime rollen-spellen – De Weerwolven van Wakkerdam

Er komt altijd een hoop spanning kijken bij spellen met geheime rollen. In de meeste spellen weet je wie je vrienden zijn, maar hier is dat niet het geval. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel, omdat je op elk moment een mes in je rug kunt krijgen. Zelfs je beste vriend, echtgenoot en je moeder zijn niet te vertrouwen. En die spanning is juist wat spellen met geheime rollen zo leuk maakt.

De Weerwolven van Wakkerdam is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Aan het begin krijgt iedereen een rolkaart waaruit duidelijk wordt wat jouw speciale krachten zijn en hoe je wint. Elke nacht eten de weerwolven iemand op en elke dag stemmen spelers op wie zij verdacht vinden om die persoon te executeren. Maar wie blijft als laatste over? Hoewel het helpt als de spelleider (de persoon die het spel stuurt) ietwat bekend is met het spel, is het voor de rest erg gemakkelijk om te spelen. Volg de instructies van de spelleider en probeer uit te vogelen wie de weerwolven zijn.

Andere voorbeelden van spellen met geheime rollen zijn Bang!, The ResistanceSecret Hitler en Battlestar Galactica.

Instapspellen

Partyspellen – Dixit

Partyspellen zijn simpele spellen die gespeeld kunnen worden met grote groepen. Perfect voor op een feestje dus. Er zijn echter geen vaste regels waar partyspellen zich aan houden, waardoor het nogal een breed genre is. Dat ze altijd simpel zijn, zorgt er daarentegen wel voor dat eigenlijk alles in dit genre geschikt is als instapspel.

In Dixit hebben spelers een hand vol kaarten die allen schilderachtige plaatjes hebben. De speler die aan de beurt is kiest een kaart, legt het op de kop op tafel en geeft er een “vage beschrijving” van. Andere spelers leggen ook een kaart op de kop en nadat deze geschud zijn worden ze opengedraaid en kunnen spelers gokken welke kaart van de speler is die aan de beurt is. Raden ze het goed, dan krijgen zij en de huidige speler punten. Raden ze het echter allen goed of allemaal fout, dan krijgt de huidige speler niets! Het is dus belangrijk om nét vaag genoeg te zijn. Hiermee is eigenlijk het hele spel al uitgelegd, wat de simpliciteit van het spel goed aangeeft.

Andere voorbeelden van partyspellen zijn CodenamesPictomaniaCa$h ’n Guns en Mascarade. De meeste spellen met geheime rollen, zoals De Weerwolven van Wakkerdam, vallen hier ook onder.

Dat waren onze geheime rollen- en partyspellen om de bordspelwereld mee in te stappen. Wil je meer instapspellen? Kijk dan naar onze artikelen over area control- en worker placement-spellendeckbuilding- en tile laying-spellen of coöperatieve en twee-speler-spellen