Doorgaan naar artikel
Arran Winmai
Arran Winmai
Algemeen manager
Profiel

Bordspellen zijn de laatste tijd weer helemaal in en steeds meer mensen pakken de hobby op. Maar de wereld van de bordspellen is ondertussen al gigantisch en het is gemakkelijk door de bomen het bos niet meer te zien. Daarom hebben we hier voor jullie een serie met goede instapspellen gemaakt. Deze spellen zijn allemaal gemakkelijk om te leren en om uit te leggen. Bovendien zijn het allemaal leuke, maar ook doorsnee voorbeelden van populaire genres. Tot slot zijn ze elk onder de €50,00 euro, wat dus inhoudt dat dat het betaalbare spellen zijn om mee te beginnen. Bij elk genre zullen we ook wat andere spellen opnoemen die eronder vallen. Deze keer bespreken we deckbuilding- en tile laying-spellen. Dit zijn meestal competitieve spellen waarin spelers toch een beetje hun eigen ding kunnen volgen. Er is daarom een breed scala aan strategieën en speelstijlen. 

Deckbuilding-spellen – Dominion

Deckbuilding is ondertussen een vrij bekend genre met een aantal verschillende spellen. Een deckbuilding-game is een spel waarin men begint met een generiek deck met kaarten. Spelers gebruiken deze kaarten om nieuwe van de tafel te kopen en aan hun deck toe te voegen. Zodoende zal jouw stapel kaarten dus steeds beter en ook steeds persoonlijker worden. Maar het spel waar het genre mee begon is nog altijd de meest bekende en dat is Dominion.

In Dominion proberen spelers de meeste macht te hebben door imposante gebouwen te bouwen, maar maak je maar niet te druk om het thema. Wat men gedurende het spel doet is eigenlijk precies wat er net beschreven is bij het genre deckbuilding. Dominion heeft ondertussen zoveel uitbreidingen dat ze niet meer op twee handen te tellen zijn, dus men kan het spel naar believen aanpassen. Dit is de puurste variant van deck building-spellen, waardoor het een uitstekende plek is om te beginnen voor onervaren spelers.

Andere voorbeelden van deckbuilders zijn Clank! (In! Space!)Thunderstone QuestThe Big Book of Madness en Great Western Trail

Instapspellen

Tile laying-spellen – Carcassonne

Tile laying-spellen zijn erg simpel in hun aard. Tijdens een spelers beurt pakt hij of zij een tegel (of een kaart) en legt die ergens aan om verder te bouwen aan het bord. Zodoende kunnen er gigantische kastelen of tunnels gebouwd worden. Waar deze tegel of kaart het beste neergelegd kan worden, komt neer op strategie en dit is waar deze spellen interessant worden.

In Carcassonne bouwen spelers samen aan gigantische steden, ellenlange straten en wijde weilanden. Het spel zit vol passief agressief gedrag omdat spelers steeds punten van elkaar proberen te stelen, maar nooit zeker weten of dat gaat lukken of niet. De regels zijn echter zo simpel dat een kind van vijf Carcassonne prima kan spelen. Men neme een tegel en legt die aan op het bord. Al gauw zal het bord echter transformeren in een heus koninkrijk. Bovendien heeft het, net zoals Dominion, zoveel uitbreidingen dat het zelfs niet op twee handen én voeten te tellen is.

Andere voorbeelden van tile laying-spellen zijn Between Two CitiesKing DominoSaboteur en Isle of Skye: From Chieftain to King.

Instapspellen

Dat waren onze deckbuilding- en tile laying-spellen om de bordspelwereld mee in te stappen. Wil je meer instapspellen? Kijk dan naar onze area control- en worker placement-spellen, geheime rollen- en partyspellen of coöperatieve en twee speler spellen.