Review: Cuphead Nintendo Switch-versie

Arran Winmai, 16 mei 2019
Profiel
De game is schitterend, de muziek fantastisch en de gameplay heerlijk uitdagend. Cuphead is wel echt voor de doorzetters die het spel niet wegleggen na een paar keer verslagen te zijn.

Het handgetekende en uitdagende Cuphead is nu ook te spelen op Nintendo Switch. Ren, schiet en ontwijk je een weg door levels en baasgevechten om je ziel te behouden. Wil jij een gokje wagen met Cuphead? Lees dan gauw verder.

Cuphead en Mugman houden wel van een beetje risico, maar toen ze dobbelden tegen de duivel zelf namen ze toch teveel hooi op de vork. Nu moeten ze schuldenaren verslaan en hun zielen innen om die van zichzelf te behouden. Gelukkig geeft hun mentor, Elder Kettle, ze de kracht om te schieten met hun vingers. Kunnen de twee vrienden alle zielen verzamelen en de duivel verslaan?

Het verhaal is niet bijzonder diep of meeslepend. Het is simpelweg de opzet van het spel en de motivatie voor de twee helden om op avontuur te gaan. Dat neemt echter niet weg dat de sfeer van het spel uitstekend is. De game is kleurrijk en vrolijk, ondanks de griezelige monsters waar spelers het tegen opnemen. De mensen bij Studio MDHR hebben alles in Cuphead met de hand getekend en de tekenstijl is gebaseerd op animatie uit de jaren ’30. Fans van de oude Disney-tekenfilms zoals de allereerste verschijning van Mickey Mouse in Steamboat Willie zullen zeker genieten van de vormgeving van Cuphead.

De verwijzing naar deze animaties blijft niet bij de tekenstijl. Het komt terug in de dansjes die personages uitvoeren, zoals die van de zonnebloem van een baasgevecht. De manier van praten is bovendien typisch voor de tekenfilmpjes van die tijd. De muziek draagt ook zijn steentje bij. De soundtrack tijdens het spelen is al geweldig, maar soms worden spelers aangenaam verrast met een origineel nummer zoals het themalied van King Dice. Voor de diehard fans van deze animatiefilms is het ook mogelijk een zwart/wit-filter vrij te spelen om helemaal in de sfeer te zitten. De hele vormgeving van het spel zit zo boordevol liefde dat het moeilijk is niet zelf ook verliefd te worden op het spel.

Laat je echter niet afleiden door de schoonheid en schattigheid van de game. Cuphead is niet de schattige platformer die spelers mogelijk verwachten. Het is een uitdagende run ’n gun-game waarin de kleinste foutjes afgestraft kunnen worden. Spelers moeten rennen en springen om aanvallen te ontwijken en ondertussen zelf ook trachten schade toe te dienen. Het is peentjes zweten geblazen en als je geen doorzetter bent is Cuphead absoluut niet iets voor jou. De bovengenoemde vormgeving kan misleidend zijn en op een gekke manier kan dit een nadeel zijn.

Voor mensen die niet ontmoedigd zijn nadat een baas ze vijf keer een poepje heeft laten ruiken is Cuphead echter fantastisch. Cuphead en zijn vriend Mugman laten zich uitstekend besturen en met alle manieren waarop het schieten aangepast kan worden zijn er tig speelstijlen om naar believen uit te proberen. Daarbij komt dat de game niet oneerlijk aanvoelt. Als een speler geraakt wordt heeft hij het idee dat hij een ‘stomme fout’ heeft gemaakt, en niet dat het onterecht was. Bovendien zal je merken dat bazen niet elk gevecht exact hetzelfde zijn. Baroness von Bon Bon, bijvoorbeeld, heeft een stuk of vijf verschillende onderdanen die ze op spelers af kan sturen. Per gevecht zal ze er echter maar drie gebruiken. Dit zorgt voor de nodige afwisseling die voorkomt dat de game eentonig wordt.

Naast een solo-avontuur kan Cuphead ook gespeeld worden met een vriend. De een speelt dan als Cuphead en de ander als Mugman. Deze gameplay is leuk maar het brengt wel wat problemen met zich mee. Als de twee niet grofweg van hetzelfde niveau zijn kan het erg veel frustratie opleveren voor de zwakkere speler. Die moet namelijk steeds gered worden. Bovendien lukt dat redden op den duur niet, waarna het spel gewoon verder gaat. P2 kijkt dan toe en eet uit zijn neus terwijl P1 vrolijk door speelt. Ondanks dat Cuphead een prachtige game is zal dit uiteindelijk gaan vervelen.

Cuphead is een genot voor oog en oor en de game zit vol uitdaging. Het is wel voor een hele specifieke doelgroep, namelijk doorzetters. De kleinste fouten kunnen hard afgestraft worden en dit kan erg ontmoedigend zijn. Voor spelers die niet opgeven na een aantal keer falen is de gameplay echter uitstekend.

Speel Cuphead nu op Xbox One, Nintendo Switch en pc. Voor deze review werd gespeeld op de Switch. Onze review voor de Xbox One vind je hier.