Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Evenementenmanager / redacteur
Profiel

De afgelopen weken hebben wij verteld over instapspellen in allerlei genres en besprak Arran zijn top 5 Worker Placement-spellen.. Dit keer kijken we naar Joosts Top 5 spellen geïnspireerd door of gebaseerd op videogames.

Videogames zijn immens populair en een van de kernonderdelen van onze website. Er zijn genoeg bordspellen verschenen of gebaseerd op of geïnspireerd door deze videogames. Soms nemen ze slechts het uiterlijk over en soms proberen ze volledig trouw te zijn aan de game. Daardoor verschilt de kwaliteit per spel enorm en is het vaak afwachten hoe de fans reageren als het spel eenmaal verschenen is.

Mega Man: The Board Game Foto: Jasco Games

Nummer 5: Mega Man The Board Game

Een van de bekende personages uit de videogame-wereld heeft een paar jaar gelezen ook zijn eigen bordspel gekregen. In Mega Man The Board Game kan ieder zijn of haar eigen Mega Man-ervaring beleven door levels te doorkruisen, eindbazen te verslaan en hun krachten over te nemen. Je strijdt tegen de andere spelers om als eerste Dr. Wily te verslaan. Iedereen heeft een beperkt aantal levens voordat het spel over is. Zolang een speler in leven blijft en ervoor kiest om door te spelen, kunnen de andere spelers proberen diegene te stoppen door vijanden te versterken. Mega Man is nooit een multiplayer-game geweest en voor het bordspel zijn de lange beurten wel een kleine irritatie. Hierdoor duurt het spel al snel enkele uren, wat saai kan aanvoelen. Toch is het spelconcept zelf wel goed uitgewerkt.

Spaceteam Foto: Stellar Factory

Nummer 4: Spaceteam

Spaceteam is begonnen als spelletje voor telefoons en is later omgezet tot een kaartspel. In dit spel moeten tot zes personen samenwerken om de raket weer werkend te krijgen. Dat doe je door verschillende problemen op te lossen met allerlei voorwerpen. Deze voorwerpen kunnen echter in het bezit zijn van alle medespelers. Je zult dus rond moeten vragen om te krijgen wat je nodig hebt, terwijl zij hetzelfde doen. Een erg chaotisch partyspel waarbij er willekeurige evenementen plaatsvinden die jullie werk nog meer in de war gooit, terwijl je tegen de klok strijdt om de raket op tijd werkend te krijgen. Wisselen van stoelen, kaarten in de lucht gooien en niet meer kunnen praten zijn slechts enkele voorbeelden van sabotages door het spel. Potjes duren hooguit vijf minuten en zijn dus bij uitstek geschikt om even snel tussendoor te doen.

Portal Boardgame Foto: Cryptozoic

Nummer 3: Portal: The Uncooperative Cake Acquisition Game

De cake blijkt helemaal geen leugen te zijn, want in het bordspel van Portal moet je juist je eigen taart gaan verzamelen. De taartpunten liggen verspreid over de verschillende kamers van de testruimtes. Je moet alleen wel snel zijn om deze te pakken, want anders verdwijnen ze in de verbrandingsoven. Hiervoor kun je handig gebruik maken van het portalgeweer, maar je tegenstanders kunnen dat ook. Je zult tijdens het rondlopen verschillende zaken zoals turrets, companion cubes en tegenstanders tegenkomen, en zult handig moeten zijn in het verkrijgen van je taart. Je kunt andere spelers dwarszitten en zorgen dat hun cake de verbrandingsoven in valt, waardoor je langer moeten wachten om deze weer te verkrijgen. Door de grote hoeveelheid dingen die gebeuren in het spel, is het erg makkelijk het overzicht kwijt te raken, maar elkaar dwarszitten en hilariteit staan hoog in het vaandel bij dit spel.

Boss Monster Foto: Brotherwise Games

Nummer 2: Boss Monster

In Boss Monster ben jij geen held die een kerker moet overwinnen. Sterker nog, jij bent de eindbaas die een kerker moet bouwen. Door de kaarten uit je hand te plaatsen op de tafel, bouw jij je eigen duistere onderwereld en na elke ronde komen er avonturiers om de kerkers te ontdekken. Afhankelijk van het type kamers, komen er ook bepaalde helden op bezoek. Als je deze weet te verslaan, krijg je overwinningspunten, maar pas op, want er zijn ook extra sterke ridders en tovenaars die het je moeilijk gaan maken. Een erg leuke combinatie van veel knipogen naar bekende videogames en uitdagende en simpele gameplay. Daarbij zijn er inmiddels al twee delen en een aantal uitbreidingen uitgebracht, dus de verveling zal niet snel toeslaan.

Doom The Board Game Foto: Fantasy Flight Games

Nummer 1: DOOM

De naam DOOM is ieder bekend, en dit bordspel werkt ongeveer hetzelfde als de videogame. Jij en tot drie anderen moeten de dieptes van de hel doorgronden om demonen uit te roeien. De draai aan het bordspel is dat een speler de monsters bestuurt. Of je nou een duivelse heerser bent of de demonen wilt vernietigen, beide kanten zijn even leuk om te spelen. Door kaarten te gebruiken om op handige momenten sterke wapens te gebruiken, weet je lastige wezens te overwinnen. Daarentegen kan de demonische leider ook kaarten en monsters inzetten om het de andere spelers extra moeilijk te maken. Al met al een leuke ervaring om te doen, ongeacht of je als Doomguy demonen afslacht, of helse wezens op nietsvermoedende spelers afstuurt. De miniaturen maken het geheel af. Het opbouwen duurt even, maar dan heb je ook wat.