Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

eFootball PES 2020 lijkt wederom een flinke stap voorwaarts te zijn ten opzicht van de vorige editie. De weg omhoog lijkt definitief te zijn ingeslagen.

Iets meer dan een jaar geleden vroegen we ons hardop af of er nog wel plek was voor de Pro Evolution Soccer-reeks in het voetbalgamelandschap. Grote concurrent FIFA slokte alle licenties op en was ook op het gebied van verkopen eigenlijk niet meer in te halen. PES 2019 bleek vervolgens een uitstekende game, waarin zeker op het gebied van officiƫle teams een flinke vooruitgang werd geboekt. Inmiddels zijn we dichtbij de release van eFootball PES 2020 en op Gamescom 2019 konden wij uitgebreid aan de slag met de game en daarnaast nog even een babbeltje maken met de European Brand Manager Lennart Bobzien.

Natuurlijk was het niet het eerste potje dat we speelden met de nieuwe game, we konden immers thuis al een tijdje aan de gang met de demo. Ten opzichte daarvan was het goed om te zien dat er toch nog de nodige animaties zijn toegevoegd en de game weer net wat beter in balans is.

PES 2020

Het eerste dat opvalt wanneer je PES 2020 start, zijn de menu’s; die hebben namelijk een flinke verfbeurt gehad en dat was ook hoognodig. We hebben er nog niet heel diep in kunnen duiken, maar de eerste indruk is prima. Ook wanneer je een potje start, valt op dat de nieuwe belichting de game een hoop goed doet. Bij vlagen lijkt het soms bijna fotorealistisch, iets dat bevestigd wordt wanneer we in de persbriefing verschillende zij-aan-zij-vergelijkingen krijgen van screenshots en foto’s. eFootball PES 2020 gaat in ieder geval een hele mooie voetbalgame worden.

Iets dat ook meteen in het oog springt, is de gewijzigde camera. Er is gekozen voor een tv-weergave, waarbij de camera schuin wegdraait, wanneer je dichtbij de goal komt. Het is even wennen, maar het ziet er zeker een stuk natuurgetrouwer uit. PES lijkt ook een stukje lastiger geworden. Regelmatig springt de bal van een voet als deze te hard wordt ingespeeld. Daar tegenover staat dat de spelers meer mogelijkheden dan ooit lijken te hebben om een bal aan te nemen. Het ziet er allemaal bijzonder realistisch uit en voelt eigenlijk meteen goed. Tot slot is er finesse dribbling toegevoegd, waarmee je met het rechterpookje op je controller preciezer tussen tegenstanders door moet dribbelen. Dit gaat een hoop oefening vergen gezien het gestuntel in onze eerste potjes, maar het lijkt erop dat dit een zeer krachtig wapen gaat worden voor wie er mee uit de voeten kan.

Tijdens de Gamescom werden ook twee nieuwe licenties aangekondigd. Ten eerste was daar de volledig gelicenseerde Serie A, met natuurlijk als opvallende aanwezige Juventus, dat dit jaar afwezig zal zijn in FIFA. Je merkte aan alles bij Konami dat dit een groot moment voor ze was, aangezien dit voor het eerst is dat ze een groot team bij EA weten weg te kapen en dat geeft ze het gevoel dat ze de juiste weg hebben gevonden. Op onze vraag of Konami, net als EA, ook voor de complete vormgeving van de Serie A gaat, zoals bijvoorbeeld originele scoreborden en animaties was het antwoord helaas voorlopig nee. Bobzien gaf aan dat dit enorm veel resources kost en dat daar simpelweg de prioriteit nu niet ligt. Ze willen het wel graag implementeren, maar hebben er de mankracht niet voor momenteel.

PES 2020, PES 2020 Master League, eFootball PES 2020-launchtrailer

Een andere grote aankondiging was dat PES 2020 de officiƫle game wordt van het Euro 2020-toernooi. In het nieuwe jaar zal het toernooi middels dlc worden toegevoegd. Bobzien vertelde dat ze op dit moment aan het brainstormen waren over de inhoud ervan en dat we zeer binnenkort updates zullen krijgen over eventuele stadions en gelicenseerde teams. Ook wordt dan duidelijk of ook het kwalificatietoernooi deel gaat uitmaken van de dlc.

Al met al een heleboel goed nieuws rondom eFootball PES 2020 dit jaar. De game lijkt de weg naar boven nu echt te hebben ingezet en men is bij Konami vastbesloten om EA het vuur aan de schenen te gaan leggen. Of dit allemaal gaat lukken, weten we rond eind september, wanneer beide games gereleased zijn. Als eerste van de twee is in ieder geval PES 2020 aan de beurt, dat op 10 september de PlayStation 4, Xbox One en pc zal aandoen.