Review: The Curse of La Llorona

Stefan Manenschijn, 15 september 2019
Profiel
The Curse of La Llorona is een matige horrorfilm die zelfs liefhebbers niet lang bij zal blijven.

Wanneer twee kinderen uit een gezin, dat onder toezicht staat van Anna (Linda Cardellini, Bloodline), op mysterieuze wijze verdrinken, beschuldigt hun moeder Anna ervan dat zij schuldig is aan hun dood. Zij heeft ze namelijk bevrijd uit de ruimte waarin ze waren opgesloten. Het duurt daarna niet lang voordat de kinderen van Anna te maken krijgen met de veroorzaakster van de dood van de jongens: La Llorona heeft het op hen voorzien! Hoe dit afloopt, zien we in deze nieuwe horrorfilm uit het Wan-universum (Annabelle, The Nun), getiteld: The Curse of La Llorona.

Het feit dat er een demoon is die het op kinderen heeft voorzien, is natuurlijk een perfect ingrediënt voor een angstaanjagende horrorfilm. Het is dan ook jammer dat de schrijvers achter de film er zo weinig van hebben weten te maken.

De grootste fout die ze hebben gemaakt, is de geloofwaardigheid van de gebeurtenissen. Natuurlijk zijn we gewend om wat vreemde keuzes van personages door de vingers te zien bij horror-films, maar The Curse of La Llorona maakt het te bont. Welke moeder laat nu haar kinderen alleen thuis, of alleen in bad zitten, wanneer ze weet dat een kwaadaardige demoon achter ze aanzit? De film zit vol met dit soort momenten en hoewel het soms voor een geslaagde jump-scare zorgt, geloof je het al snel allemaal wel, of eigenlijk niet meer.

Een ander probleem is dat regisseur Michael Chaves (The Conjuring 3) ook nergens even een adempauze neemt. Het is een anderhalf uur durende aaneenschakeling van schrikmomentjes die je van kilometers ver aan ziet komen en ook het verloop kun je eigenlijk al vanaf de eerste minuut uittekenen.

Is dan alles slecht aan The Curse of La Llorona? Nee, dat ook weer niet. De montage is dik in orde en ondanks de bijzondere keuzes die ze moet maken, weet ook Linda Cardellini nog best wat van haar rol als de wanhopige Anna te maken.

Uiteindelijk is The Curse of La Llorona een bijzonder matige horrorfilm die zelfs horrorfanaten snel weer zullen vergeten. Helaas weet de film maar weinig te doen met het beangstigende feit dat de demoon het voornamelijk op kinderen voorzien heeft.