Doorgaan naar artikel
Arise: A Simple Story
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Arise is een ontzettend toffe platformer die helaas wel wat weinig content biedt voor je geld.

Tussen alle grote najaarsreleases zou je soms haast vergeten dat er ook nog de nodige kleine pareltjes verschijnen. Een van die potentiële parels is Arise: A Simple Story, een game die niet al te lang geleden tijdens een State of Play werd aangekondigd. Inmiddels is hij uit en kunnen we gaan kijken of het de verwachtingen kan waarmaken.

Je begint het spel wanneer je op de brandstapel ligt, nadat je niet al te lang daarvoor je laatste adem hebt uitgeblazen. Na je crematie kom je terecht in een tussenportaal tussen de aarde en het hiernamaals. Op deze plek kun je nogmaals terugkijken op je leven, maar daarvoor zul je wel de nodige platformstukken en puzzels moeten bedwingen.

Het eerste dat opvalt is dat Arise er werkelijk prachtig uitziet. Hoewel weinig gedetailleerd, ademt het allemaal enorm veel sfeer uit. Ook de werelden waarin je terechtkomt zijn met veel fantasie in elkaar gezet en maken het tot een enorm leuke ervaring. Daarbij komt nog eens dat ook de soundtrack bijzonder fraai is en de emotionele lading van het verhaal nog eens van extra gevoel voorziet. Een lust voor oog en oor dus.

Foto: Arise

De gameplay zelf heeft niet veel om het lijf, maar is wel erg leuk uitgedacht. Tijdens het ontdekken van de wereld kun je namelijk spelen met de tijd. Door middel van het naar links en rechts bewegen van de rechterthumbstick, spoel je de tijd voor- en achteruit. Hierdoor kunnen door het stijgen van het waterpijl bepaalde platformen ineens bereikbaar worden die dat eerst nog niet waren, of je kunt slakken positioneren om ze als opstapje te gebruiken. Dit zijn maar een paar voorbeelden en de levels blinken uit in creatieve vondsten om deze tijdsmanipulatie in te zetten.

Dit met tijd spelen is ook zonder meer het hoogtepunt van de gameplay. Daarnaast zul je ook regelmatig van platform naar platform springen, maar helaas werkt dit wel wat minder goed. Je zult regelmatig verkeerd springen, simpelweg omdat het lastig te zien is welke kant je exact op moet. Gelukkig heeft dit verder niet al te veel gevolgen, maar vervelend is het wel.

Daarnaast is Arise ook niet zo lang. Binnen een paar uurtjes ben je er wel doorheen en daarna is er ook niet veel reden om het nogmaals te beleven. De game is met €19,99 ook niet heel erg duur, je krijgt er in onze ogen alleen wel iets te weinig inhoud voor terug.

Arise: A Simple Story is een ontzettend toffe platformer. Het spelen met de tijd werkt erg goed en het is leuk om dit toe te passen tijdens het spelen. Nadelen zijn wel dat het platformen zelf iets minder goed werkt en dat je maar weinig content krijgt voor het bedrag dat je spendeert.

Wij speelden Arise: A Simple Story op de PlayStation 4. De game is daarnaast verkrijgbaar voor Xbox One en pc.