Review: Mini Motor Racing X

Erwin Voorn, 03 januari 2020
Profiel
Met een uitgebreide carrièremodus, toffe circuits, wapens die voor chaotische taferelen zorgen en het geinige Bumper Ball, is Mini Motor Racing X een hele leuke en vermakelijke racegame geworden.

In Mini Motor Racing X racen we met miniatuurwagentjes over diverse geinige circuits. De trailer zag er best leuk uit en wij waren dan ook benieuwd of het ook leuk is om te spelen. Ons oordeel lees je in deze review.

Je hebt de keuze uit divers spelmodi, waaronder Time Trial en multiplayer (zowel lokale splitscreen als online), maar de carrièremodus is verreweg het meest uitgebreid van allemaal. In deze modus probeer je in elke race minimaal derde te worden om steeds weer nieuwe races te ontgrendelen. Met het geld dat je verdient, upgrade je de verschillende wagentjes, zodat je competitief blijft in de latere races. Met de in totaal acht kampioenschappen en honderden races ben je wel even zoet en het is ook gewoon heel erg leuk om te doen.

Het begint al met de toffe circuits waarover je scheurt. Alle banen hebben hun eigen thema. Zo racen we bijvoorbeeld dwars door een woonwijk en een Chinese tuin, zwaaien we naar olifanten en neushoorns op safaritocht en proberen we een paar haarspeldbochten zo goed mogelijk te nemen in een berglandschap. Het is elke keer genieten geblazen.

Ook het racen zelf zit prima in elkaar. In het begin was het even lastig, maar dat kwam voornamelijk vanwege de top-down-view waar we in begonnen. Met een simpele druk op de knop wissel je naar verschillende cameraposities, die allemaal wat meer achter de auto hangen, waardoor het racen wat eenvoudiger wordt. Ook de wagentjes zelf voelen soms net even anders aan. We begonnen met een auto die strak de bochten kon nemen en later raceten we met eentje die wat meer driftend er door heen ging, waardoor we scherpe bochten iets anders moesten timen om er goed en snel doorheen te komen.

De acht kampioenschappen zijn verdeelt over twee soorten standen. In de klassieke stand draait het puur om het racen, terwijl Type-X diverse wapens aan de races toevoegt. Zo kan je een tornado over de baan laten razen, schiet je een raket af op je voorligger, plaats je een mijn achter je en laat je een moersleutel als een soort boomerang over het circuit heen gaan. Om deze aanvallen af te kunnen weren behoort ook een schild tot je arsenaal. Deze wapens zorgen voor lekkere chaotische taferelen op de baan en een bijna zekere overwinning kan zo maar in een tranendal eindigen. Doordat de banen behoorlijk kort zijn (een rondje duurt vaak niet langer dan twintig seconden) speelt de geluksfactor wel een grote rol. Het is namelijk maar net welke wapens je tot je beschikking krijgt. In de klassieke stand draait het toch echt puur om het racen en dus hoe goed je de bochten neemt.

Ook zal je van tijd tot tijd wat races weer opnieuw moeten spelen om het geld bij elkaar te sprokkelen voor de nodige upgrades. De tegenstand wordt op zekere momenten behoorlijk pittig, dus upgraden is dan ook noodzakelijk. Zeker als je meerdere auto’s uit wilt proberen om te zien hoe goed ze besturen, zal er dus het nodige ‘grinden’ aan te pas komen. Door de korte circuits is dit overigens geen ramp en het wordt ook nooit frustrerend.

Mocht je even wat anders willen, dan heeft Mini Motor Racing X ook nog de Bumper Ball-modus. Twee teams van twee tot vier spelers proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen om een punt te scoren. Racen gecombineerd met voetbal? Waar zagen we dat eerder? Oh ja, Rocket League. Ach ja, beter goed gejat dan slecht bedacht, moeten de makers gedacht hebben. En het is ook gewoon best geinig.

Mini Motor Racing X is echt een heel vermakelijke racegame geworden. Het is een genot om op de diverse circuits te racen en de wapens zorgen voor heerlijke chaos op de baan. De carrièremodus is lekker uitgebreid en de Bumper Ball-modus is gewoon een geinige toevoeging.

Mini Motor Racing X is voor deze review gespeeld op de PlayStation 4. De game is exclusief voor dit platform verkrijgbaar. Heb je een PlayStation VR-headset liggen, dan kan je de game ook in VR spelen.