Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Transport Fever 2 is een erg verslavende managementgame. Het aanleggen en managen van je routes is onwijs tof en dit blijft leuk door een goede progressie. Daarnaast ziet het spel er prachtig uit en de verhaalmodus alleen al houdt je al tientallen uren bezig.

Sinds de eerste treinen en openbaar vervoer op gang kwamen in de negentiende eeuw, heeft transport een groot deel uitgemaakt van de ontwikkeling van de wereld. Steden, landen en zelfs werelddelen werden met elkaar verbonden, waardoor handel toenam en mensen makkelijker de wereld konden gaan verkennen. In de meeste city builders kun je wel openbaar vervoer, treinen, metro’s en dergelijke construeren, maar Transport Fever 2 legt hier de volledige focus op. Het gaat in de game niet zozeer om het bouwen van je stad, maar juist steden met elkaar en goederen verbinden. Of dit leuk genoeg is en of het genoeg diepgang biedt, vertellen we je graag in deze review.

Elk potje speelt zich af op een map waar jij de eigenaar bent van je eigen transportbedrijf. Je begint met een aantal kleine steden, grondstoffen en fabrieken en het is aan jou de taak alles met elkaar te verbinden om producties te starten, goederen naar de steden te vervoeren en deze zo te laten groeien. Er zit een heuse verhaalmodus in het spel, waarin je door de jaren en de wereld reist en belangrijke gebeurtenissen in de transporthistorie naspeelt. Zo leg je een deel van de Trans-Siberische spoorlijn aan in Rusland en stuur je de eerste vliegtuigen ooit de lucht in in Frankrijk en Engeland. Deze modus dient ook als tutorial en legt eerst dingen uit met hapklare doelstellingen, maar laat je in de latere missies steeds meer je eigen tactiek bepalen. Erg tof gedaan en met alle missies ben je makkelijk tientallen uren bezig.

Daarnaast heb je de zandbakmodus. Hierin krijg je alle vrijheid die je wilt op een willekeurig gegenereerde map waar je helemaal los kunt gaan. Je kunt verschillende dingen instellen zoals het startjaar, werelddeel waardoor gebouwen veranderen en het klimaat van de map. Ook de grootte is instelbaar, waardoor je vrij gigantische spelgebieden kunt krijgen waar je heel veel uurtjes zoet mee bent. Een erg goed aspect in deze modus is de mogelijkheid om de progressie stil te zetten. Normaal gesproken als de tijd niet stil staat, loopt het jaar waarin je speelt ook op. Dit tweede kun je uitzetten, waardoor je een tijd door kunt spelen in hetzelfde jaar. Dit laat je volledig je eigen tempo bepalen en is daarom een toffe toevoeging.

transport fever 2

Als we wat dieper ingaan op de gameplay dan kunnen we niet anders dan onwijs enthousiast zijn. Wegen en sporen aanleggen is onwijs makkelijk door de automatisch vormende bochten en hellingen. Routes aanleggen is een kwestie van de stations of stopplekken aanklikken waar je voertuigen moeten laden of lossen, en voertuigen koop je simpel bij je eigen gebouwde depots. Het is allemaal erg intuïtief en waar het wat moeilijker wordt, helpt het spel je. Een heel klein nadeel is dat het spel je niet uitlegt hoe je wat moeilijkere routes aanlegt, met bijvoorbeeld dubbele overgangen op sporen. Transport Fever 2 ziet er tevens prachtig uit. Heel veel is geanimeerd en als je inzoomt op stations of steden zie je de mensen bewegen. Alle voertuigen zijn prachtig gedetailleerd en het landschap heeft mooie textures. Op grotere maps zul je wel een redelijke pc nodig moeten hebben om de volledige pracht en praal te kunnen ervaren.

Met het aanleggen van routes en je steden bevoorraden kun je al eindeloos bezig blijven en het blijft ook leuk. Dit komt doordat je fabrieken ook groeien naarmate je er meer van exporteert en je steden groeien weer van de import van deze goederen. Daarnaast blijf je nieuwe voertuigen ontgrendelen, waardoor je continu je vervoersmiddelen kunt upgraden. Mocht je echt helemaal los willen gaan, dan biedt Transport Fever 2 nog meer. De stations, havens en stops die je aanlegt zijn namelijk volledig modulair. Wil je je route uitbreiden, maar heb je een extra spoor nodig? Dan kun je gewoon een extra spoor aan een bestaand station plakken. Dit geldt ook voor platforms, laad- en losplaatsen, decoratieve gebouwen en meer. Ook het landschap is volledig aan te passen, al is dat wel een onderneming die veel geld kost.

transport fever 2

Al met al zijn we erg enthousiast over Transport Fever 2. We blijven maar spelen en terugkomen om nieuwe routes aan te leggen en steden te verbinden. Er is iets erg bevredigend aan het zien van al je treinen die naadloos over je sporen bewegen en goederen heen en weer brengen. We moeten wel zeggen dat je natuurlijk moet houden van het genre, maar als je een beetje van managementgames houdt, is deze game een van de beste die je op dit moment kunt krijgen. De gameplay van aanleggen van routes en stations is al erg leuk en het blijft leuk door het zien groeien van je steden en fabrieken. Een klein nadeel is dat uitleg soms ontbreekt, maar je kunt dit ook zien als uitdaging. Als je nog een leuke managementgame zoekt om tientallen en potentieel honderden uren in te stoppen, dan is Transport Fever 2 iets voor jou.

Voor deze review speelden we Transport Fever 2 op pc. De game is exclusief voor pc verkrijgbaar.