Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Evenementenmanager / redacteur
Profiel

Conclusie

Spellbreak lijkt een unieke battle royale-game te worden vanwege het magische thema. Er zijn nu enkele zaken die nog niet helemaal mooi verlopen, maar de game zelf is in de kern al best goed. Wij zijn erg benieuwd naar het eindresultaat, want het rondvliegen en vuurballen gooien voelt erg tof.

In Spellbreak krijgen we weer een battle royale-game voor onze kiezen, maar dit keer is het thema tovenaars. Blijkbaar zijn we dit genre nog steeds niet zat en bedenken ontwikkelaars steeds meer varianten van de spelmodus.

Spellbreak

Voordat je de magische wereld induikt, kies je een klasse waarmee je het gevecht aangaat. Elke van deze zes klassen hebben unieke vaardigheden die te maken hebben met basis-elementen zoals vuur, ijs, wind, steen en meer. Tijdens het potje stijg je ook in niveau, waardoor je vaardigheden beter worden en je meer kans maakt op de overwinning. Je maakt dus zelf de beslissing welk basiselement volgens jou het tofst is en hiermee ga je de strijd aan.

Er zijn honderd andere tovenaars die allemaal, vaak in groepjes van drie, tegelijkertijd op de wereld neerstorten om te vechten voor de winst. Verspreid over de kaart zijn portalen die je kunt uitkiezen. Vervolgens val je vanuit dat portaal richting de grond. Het kan dus zomaar zijn dat er meerdere groepjes in datzelfde portaal zitten en je dus snel het gevecht invliegt.

Spellbreak

Tijdens je overleving op het eiland kun je allerlei voorwerpen tegenkomen die jou kunnen helpen. Zo heb je uitrustingsstukken die ervoor zorgen dat je sneller kunt lopen, verder kunt vliegen of meer klappen kan incasseren. Ook vind je allerlei andere handschoenen waarmee je magische spreuken kunt uitvoeren van de vijf andere klassen, maar je basisvaardigheden veranderen niet. Deze voorwerpen verschillen in zeldzaamheid, zodat je constant op zoek bent naar betere onderdelen, zoals je van een battle royale verwacht.

Toch is het duidelijk dat Spellbreak in beta-staat is, want een hoop menu’s zijn nog erg lelijk vormgegeven, het spel loopt niet altijd even soepel, soms duurt het even voor je een match vindt en het niveau van de spelers verschilt enorm, waardoor nieuwkomers snel worden weggevaagd. Het is momenteel ook niet altijd even duidelijk wat de handigste uitrusting is en ruimte om uit te proberen is er bijna niet. Hopelijk biedt een toekomstige trainingssmodus hier wel kansen voor.

Spellbreak geeft op dit moment een nieuwe invulling aan de battle royale, aangezien dit de eerste game is met magiërs en tovenaars. Het voelt enorm tof om rond te vliegen en magische spreuken uit te voeren terwijl je anderen probeert uit te schakelen. Spellbreak lijkt daarmee een toffe variant te worden op het welbekende genre. Hopelijk wordt de game nog opgepoetst en verfijnd, dan verwachten wij dat dit ook een populaire game zal worden.

De gesloten beta van Spellbreak is voor deze preview gespeeld op een PlayStation 4. De beta  is ook verkrijgbaar voor pc.