Doorgaan naar artikel
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

Het is jammer dat de beslissingen die je moet maken niet genoeg diepgang hebben, want het verhaal zit goed in elkaar en heeft best een paar spannende momenten. Hiermee is The Complex een prima FMV-game geworden, maar het had zoveel meer kunnen zijn.

Met onder andere The Shapeshifting Detective en Simulacra heeft Wales Interactive al diverse Full Motion Video-games uitgebracht en daar wordt met The Complex weer eentje aan toegevoegd. Of deze game een waardevol nieuw spel binnen het genre is, lees je in onze review.

The Complex draait om Dr. Amy Tenant. Zij werkt voor Kensington Corporation aan een doorbraak in nanotechnologie. Door de nanodeeltjes met stamcellen in de bloedbaan van astronauten te injecteren, zal hun lichaam zelf kunnen herstellen. Dit is iets dat van levensbelang is voor hun lange reis in de ruimte naar Mars. Wanneer blijkt dat een zieke vrouw in de metro van Londen deze nanodeeltjes in haar lichaam heeft, wordt ze getransporteerd naar het hypermoderne laboratorium in het Kensington-complex. Amy’s baas Nathalie Kensington wil deze nanodeeltjes koste wat het kost weer terughebben.

Amy zal moeten samenwerken met oud-collega Rees Wakefield. De twee werkten jaren geleden samen in het totalitaire staatje Kindar om slachtoffers van een chemische aanval te redden van de dood. Bij aankomst in het lab gaat het meteen goed fout, waardoor Amy niet alleen het leven van de patiënt moet redden, maar ook dat van haarzelf en haar collega’s. Welke keuzes maak jij?

De beslissingen die je maakt beïnvloeden de game op twee verschillende manieren. Het eerste punt is Amy’s karaktereigenschappen, zoals intelligentie, nieuwsgierigheid en eerlijkheid. De tweede is haar relatie met de overige personages. Zo wordt uiteindelijk bepaald met welke van de negen eindes het verhaal zal afloop. Het verhaal zit goed in elkaar met een aantal spannende momenten. De tweede playthrough levert zelfs een compleet ander einde op. Tot zover valt er niets aan te merken op deze game.

Helaas moeten we daarna concluderen dat The Complex slechts twee unieke eindes heeft, met elk vier verschillende versies daarvan, die eigenlijk niet eens zo heel veel van elkaar verschillen. Daarnaast is er nog een speciale bonus die als negende einde fungeert, dat losstaat van de twee unieke verhaallijnen. Keuzes hebben uiteindelijk niet de diepgang waar we op hoopten. Al snel heb je door welke beslissingen belangrijk zijn voor de twee unieke verhaallijnen, waarna je ook al snel achterhaalt hoe je de verschillende versies kunt ontgrendelen. En met de mogelijkheid om scènes die je al eens gezien hebt over te slaan, zul je de negen eindes in slechts enkele uren gezien hebben.

Door het sterke en spannende verhaal kun je The Complex zonder problemen twee of drie keer spelen om beide unieke eindes, plus de bonus, te ontgrendelen. Of je de game daarna nog enkele keren wilt doorlopen, hangt af of je een trophy-/achievement-verzamelaar bent. Dit zal waarschijnlijk een van de makkelijkste games zijn om ‘platinum’ te halen.

The Complex is voor deze review gespeeld op de PlayStation 4. De game is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.