Doorgaan naar artikel
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Redacteur
Profiel

Tijdens een online-evenement heeft OnePlus vandaag de OnePlus 8 en 8 Pro officieel uitgebracht. Beide toestellen zijn vanaf 21 april in Nederland verkrijgbaar. De hoogtepunten van de OnePlus 8-serie zijn verbeteringen op displaygebied naar 120Hz en verbeterde camera’s ten opzichte van de OnePlus 7T-serie. Met name de OnePlus 8 Pro heeft een bijzonder goed scherm, dat eerder al de hoogste waardering ooit van DisplayMate ontving.

Normaal gesproken houdt OnePlus grote bijeenkomsten bij elke lancering, waarbij een deel van de community wordt uitgenodigd. Door de wereldwijde omstandigheden rondom het corona-virus werd de lancering ditmaal digitaal gedaan. Naast de OnePlus 8 Pro en de OnePlus 8 werden tevens een draadloze oplader en nieuwe OnePlus Bullets Wireless Z gepresenteerd. Het hoogtepunt van deze lancering was ongetwijfeld de OnePlus 8 Pro, want hiermee weet OnePlus op gebied van smartphonedisplays alle concurrenten, inclusief Apple en Samsung, af te troeven.

De OnePlus 8 Pro is uitgerust met een Snapdragon 865 processor met 4510 mAh accu en standaard 5G-ondersteuning. Qua geheugen heeft het toestel 12GB RAM en 256GB opslaggeheugen. Het toestel heeft een Fluid AMOLED-display met een resolutie van 3168 bij 1440 pixels en een diameter van 6,78 inch, groter dan die van de OnePlus 7 Pro en 7T Pro van 6,67 inch. Daarnaast is de verversingssnelheid verbeterd van de reeds bijzondere 90Hz naar 120Hz. Hiermee geeft de OnePlus 8 Pro tweemaal zoveel beelden per seconde weer als een normale smartphone. Daarnaast is de displaykwaliteit bijzonder vanwege een verbeterde kleurweergave: de kleuren zijn zeer nauwkeurig en bovendien heeft het display een 10-bit kleurweergave, terwijl 8-bit de standaard is. Dit vertaalt zich naar meer kleuren op het scherm. Bewegende beelden worden daarnaast met een MEMC-chip door AI verbeterd van een normale 24, 30 of 60 frames per seconde naar de 120Hz van het display voor een vloeiender beeld.

Ook op cameragebied heeft OnePlus het vlaggenschip dit keer een grote verbetering meegegeven. Het toestel heeft een 48 megapixel hoofdcamera met een grotere Sony IMX689-sensor voor opnames bij minder licht. De groothoeklens is dit keer ook van een 48 megapixel sensor voorzien, de Sony IMX586 met een beeldhoek van 120 graden. Hieraan zijn nog een 3x zoomlens van 8 megapixel en een 5 megapixel sensor voor hardwarematige kleurenfilters toegevoegd. Op gebied van video biedt de OnePlus 8 Pro hybride beeldstabilisatie, HDR video-opnames en drie microfoons met mogelijkheid tot ‘inzoomen’ op een geluidsbron. Tenslotte is de kenmerkende pop-up camera van vorige generaties verdwenen, in plaats daarvan heeft de OnePlus 8 Pro een 16 megapixel ‘pinhole’-camera aan de voorzijde gekregen.

De OnePlus 8 vormt het betaalbare broertje van de Pro-variant. Deze heeft een 6,55 inch AMOLED display met 90Hz verversingssnelheid en een lagere, 2400 bij 1080 pixels resolutie. De camera’s van dit toestel lijken het meest op die van de OnePlus 7 en 7T Pro, namelijk een 48 megapixel Sony IMX586 hoofdsensor, een 16 megapixel groothoeklens en een 2 megapixel macrocamera. De 16 megapixel camera aan de voorzijde is in een druppelvormige inkeping geplaatst, zoals al sinds de OnePlus 6T bij het merk te vinden is. Ook de OnePlus 8 heeft een Snapdragon 865 processor die klaar is voor 5G. Qua geheugen is deze met 8GB RAM en 128GB ROM uitgerust en een accu van 4300 mAh.

De Oneplus 8 en 8 Pro zijn met de nieuwe draadloze oplader zonder kabel tot 30 Watt op te laden, sneller dan de concurrentie bij Apple en Samsung. De toestellen zijn vanaf 21 april in Nederland te koop, waarbij de OnePlus 8 vanaf €699 en de OnePlus 8 Pro vanaf €899 verkrijgbaar zijn.