Doorgaan naar artikel
OnePlus 7 Pro
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Een prachtig scherm en dankzij updates zeer goeie camera maken de OnePlus 7 Pro een echte aanrader.

OnePlus bracht onlangs voor het eerst twee smartphones tegelijkertijd uit: de OnePlus 7 en de OnePlus 7 Pro. De OnePlus 7 is in prijsklasse en vormgeving duidelijk de opvolger van de OnePlus 6T van een half jaar geleden, maar de OnePlus 7 Pro is een geval apart. Hoewel OnePlus bekendstaat om hun flagship-killer smartphones, is dit de eerste keer dat OnePlus zich ook richt op de top van het premium-segment en direct de strijd met o.a. Samsung, Huawei en Apple aangaat. Omdat we aanvankelijk onze bedenkingen hadden over de camera’s van de OnePlus 7 Pro, hebben we een aantal aangekondigde updates afgewacht voordat we ons oordeel wilden vellen. Lees hier onze OnePlus 7 Pro review.

Specificaties van ons reviewmodel:

  • 6,67 inch QHD+ Fluid AMOLED display.
  • 90Hz verversingssnelheid, 516 ppi.
  • Qualcomm Snapdragon 855.
  • 12GB RAM-geheugen.
  • 256GB opslaggeheugen.
  • 48MP f/1.6 camera met PDAF/LaserAF, OIS, voegt 4x 12MP foto’s samen tot één 12MP bestand.
  • 8MP 3x optische zoomcamera (d.m.v. crop) met PDAF/LaserAF, OIS.
  • 16 MP f/2.2 groothoekcamera.
  • Nightmode 2.0 low-light camera algoritmen.
  • 4000 mAh accu, Warp Charge 30 snel-laadtechniek.
  • Dolby Atmos stereo speakers, geen 3,5mm jack.
  • OxygenOS 9.

Om te beginnen is de OnePlus 7 Pro een erg mooi toestel. Ook nadat je hem enkele weken in bezit hebt, blijven het randloze scherm, de zacht aflopende zijkanten van het display en kleurgradiënt aan de glazen achterzijde aanspreken. Dit is mogelijk dankzij de pop-up selfiecamera, waar we later op terugkomen. De OnePlus 7 Pro weet qua design veel van de concurrentie aan de top te verslaan: zelfs de nog niet verschenen iPhones krijgen nog een lelijke inkeping bovenin het scherm en ook de ‘pinhole’ camera’s van Samsung zijn een stuk minder aantrekkelijk. De OnePlus 7 Pro ziet er uit en voelt in de hand aan als een premium toestel die een hogere prijs doet vermoeden.

De OnePlus 7 Pro is een vrij groot toestel, waarbij komt dat het met 206 gram ook opvallend zwaar in de hand ligt. Gebruik met één hand is zeker mogelijk, maar je zult dit toestel het liefst met twee handen bedienen om valpartijen te voorkomen. Dat is voor sommigen wellicht een deal-breaker, maar wat ons betreft niet. Je krijgt er simpelweg te veel goeds voor terug in de vorm van een prachtig display. Desalniettemin is het raadzaam om de standaardpositie van de ‘back’-button via de instellingen te wisselen van links- naar rechtsonder (als je rechtshandig bent) om zo toch met je duim te kunnen navigeren.

Het display is ongetwijfeld het hoogtepunt van de OnePlus 7 Pro. Het betreft een 6,67 inch Fluid AMOLED-display met een zeer scherpe resolutie van 1440 bij 3120 pixels. Wat het display uniek maakt, is de 90Hz verversingssnelheid: 30 beelden per seconde extra vergeleken met normale smartphones die op 60Hz weergeven. Dit merk je met name in de menu’s en bij het scrollen op webpagina’s. In plaats van de gebruikelijke wazigheid bij beweging blijft alles scherp. Is dit dan enkel een gimmick die je na een paar keer niet meer opmerkt? Wat ons betreft niet, want het vloeiende scherm blijft ook na enkele weken opvallen, zeker wanneer je het weer naast een 60Hz scherm legt. Bovendien blijft het scherm qua helderheid zelfs in het zomerse zonlicht nog goed te zien.

Het heldere en scherpe scherm van de OnePlus 7 Pro maken het toestel uitermate geschikt voor multimediagebruik. Het is een genot om (HDR) Netflix-content op het toestel te bekijken. Op YouTube kunnen video’s tot 2K-resolutie worden bekeken. Wie eerder geen Netflix keek op een ‘klein’ smartphonescherm, zal dit op het grote en scherpe scherm van de OnePlus 7 Pro net als wij wellicht wel gaan doen. Wat veel uitmaakt, is dat dit het eerste toestel van de fabrikant is met stereo luidsprekers. Hiervoor worden de normale luidspreker voor gesprekken en een extra speaker aan de onderzijde gebruikt. De geluidskwaliteit hiervan is aanmerkelijk beter dan het mono-geluid van de OnePlus 6T. Zelfs op het laagste volumeniveau is het geluid vrij luid, maar erg helder. Met aptX HD audio-ondersteuning belooft OnePlus bovendien betere geluidskwaliteit via Bluetooth-oordopjes: dit is voor de leek wellicht geen merkbaar verschil maar zal audiofielen ongetwijfeld aanspreken.

Hoe bevalt de kwaliteit van de camera’s van de OnePlus 7 Pro? Toen de 7 Pro net uitkwam en we onze eerste foto’s namen waren we een beetje teleurgesteld. Foto’s hadden vaak niet het resultaat wat we zochten. Onze grootste ergernissen aan het begin van ons gebruik op een rijtje: een portretmodus die met de 8MP zoom-lens te vaak bewogen of onscherpe foto’s opleverde; uitgewassen, te ‘koude’ kleuren met de verder goed werkende 16MP groothoekcamera; en wisselende videoprestaties met de 48MP hoofdcamera die vaak moeite had met scherpstellen. Dikwijls bleek op de achtergrond te zijn scherp gesteld.

OnePlus 7 Pro review

Tijdens onze gebruiksperiode werden de camera’s meerdere keren van een update voorzien. Hierbij zijn vooral de kleurcontrasten aanzienlijk verbeterd. Foto’s zijn hierdoor warmer en levendiger geworden. Foto’s met de 48MP hoofdcamera zijn niet snel bewogen dankzij de optische beeldstabilisatie en hebben bijvoorbeeld bij gebladerte een goede doortekening. Vergeleken met de OnePlus 6T zijn de foto’s wat scherper geworden, maar de verbetering is niet monumentaal. De 16MP groothoekcamera is wat ons betreft de hoofdzakelijke reden om te upgraden, vanwege de panoramische foto’s die je hiermee kunt maken. Persoonlijk stelde deze camera in eerste instantie teleur, maar die levert na de updates gelukkig wel bevredigende foto’s op. Kleuren en detail zijn op de groothoekfoto’s nu levendig en scherp, hoewel de 48MP foto’s nog duidelijk beter zijn.

Over de 4K-video’s zijn we tevens te spreken: mits het toestel goed weet scherp te stellen, levert de OnePlus 7 Pro uitstekend gestabiliseerde en scherpe videobeelden. De 8MP 3x zoom-camera bleek in werkelijkheid maar 2,2x optisch te zoomen, maar is toch goed in staat om onderwerpen dichtbij te halen. Zie bijvoorbeeld de macrofoto van een bij die erg goed gelukt is. De prestaties zijn echter niet te vergelijken met de 10x zoom van de Huawei P30 Pro en in theorie biedt ook OPPO met de Reno 10x zoom betere zoomprestaties. De 3x zoom-portretcamera stelt na de updates beter scherp, maar bij minder licht zoals binnenshuis blijft resultaat wisselend. Alle camera’s hebben overigens RAW-ondersteuning via de Pro-modus.

Tenslotte is de 16MP selfiecamera wat ons betreft erg goed. Deze zit in de bovenkant van het toestel verwerkt en komt met een popup-mechanisme tevoorschijn. Dit laatste maakt de OnePlus 7 Pro vrij uniek en gelukkig voelt de popup-camera ook erg robuust aan. Bovendien schuift de camera automatisch in, wanneer je het toestel laat vallen. De selfies van de OnePlus 7 Pro hebben veel detail en worden slechts minimaal aangepast door ‘beautify’-algoritmen. In de portretmodus met de selfiecamera zijn soms wat onscherpe randjes rond het hoofd te zien, maar dit werkt zoals bij de concurrentie.

OnePlus 7 Pro review

Qua prestaties staan de Snapdragon 855-processor en OxygenOS garant voor een zeer snelle en vloeiende ervaring. Bovendien is tot 12GB aan RAM-geheugen beschikbaar: hoeveel apps je ook open hebt staan, de prestaties lijden er niet onder. Daarbij komt dat bestanden sneller dan gebruikelijk kunnen worden gelezen, dankzij het UFS3.0 opslaggeheugen. Het spelen van games is dankzij het prachtige scherm en het stereogeluid een optimale ervaring. Niet onbelangrijk in dat geval is de batterijduur. De OnePlus 7 Pro heeft een 4000 mAh accu, waarmee je in onze ervaring met een uurtje gamen, regelmatig foto’s nemen en normaal web- en app-gebruik zonder moeite de dag doorkomt. Twee dagen is realistisch met de batterij-spaarstand. Wat daarnaast erg snel gaat, is het opladen: wanneer je de accu niet helemáál leeg laat lopen, ben je in de meeste gevallen binnen een uur weer op 100% dankzij de meegeleverde 30 Watt ‘Warp-charge’ oplader. Een laatste punt dat het vermelden waard is, is het vernieuwde haptische feedback mechanisme. Bij aanrakingen en meldingen vibreert de OnePlus 7 Pro heel subtiel, maar duidelijk. De trillingen zijn erg prettig en een grote verbetering ten opzichte van de gebruikelijke ‘grove’ trillingen van bijvoorbeeld de OnePlus 6T.

Concluderend kunnen we niet anders stellen dan dat de OnePlus 7 Pro een erg fijn toestel is. Het scherm is ongeëvenaard en verslaat zonder moeite de concurrentie. Erg fijn is ook dat de camera’s na een twijfelachtige start toch een erg hoog niveau halen. Voor wie de afgelopen tijd twijfelde of de OnePlus 7 Pro het aanschaffen waard is, kunnen wij het toestel na een ruimte testperiode zeker aanbevelen.