Doorgaan naar artikel
Architecten van het Westelijk Koninkrijk
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is tof nieuw worker-placement-spel, als je door de hoge instapdrempel niet afgeschrikt wordt. Je kunt zowel eerlijk of als boefje kunt spelen en beiden hebben hun eigen voordelen, waardoor het goed in balans is. Door constant op je hoede te zijn van de acties van je medespelers, om zo je eigen acties te plannen, maar ook hen te grazen te nemen zorgt voor een mooie samensmelting van een hoop leuke concepten.

In Architecten van het Westelijk Koninkrijk moeten we proberen indruk te maken op de koning door een kathedraal te bouwen. Dat doe je door vaklui aan te nemen die prachtige gebouwen en onderdelen kunnen maken voor bij of in de kathedraal. Om kosten te drukken, kunnen spelers handelen op de zwarte markt, maar niet zonder gevolgen. Lees hier onze ervaring met dit bordspel.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een worker-placement-spel. Dat houdt in dat je twintig werklui tot jouw beschikking hebt, die je kunt inzetten op de vele locaties op het bord. Afhankelijk van de locatie voeren deze verschillende acties uit. Je moet gebouwen gaan maken en daarvoor heb je bouwstenen nodig. Deze kun je verzamelen door jouw personeel bijvoorbeeld te plaatsen bij de mijnen voor bakstenen of goud, het bos voor hout, enzovoort. Zo kun je de benodigde goederen verzamelen. Ook heb je allerlei andere locaties die je kunnen helpen, om nieuwe werklui binnen te halen, of om nieuwe blauwdrukken van gebouwen ontvangen zodat je meer kunt bouwen. Hoe meer mensen er bij een locatie staat, hoe meer profijt je daaruit haalt. Een persoon bij de mijnen levert je twee bakstenen op, maar vier mensen zorgen voor vijf bakstenen of twee goudstaven.

Ook kun je meehelpen met het bouwen aan de kathedraal. Dit levert aan het einde van het spel punten op, dus zeker interessant. Daarmee verdien je punten voor de loyaliteitsschaal, een indicatie voor hoe goed jij je gedraagt. Deze levert ook punten op als je goed gedrag hebt vertoont. Als je hier laag op staat, is dat niet per definitie slecht want het levert je andere voordelen op. Je hebt namelijk de zwarte markt om te handelen. Zo verkrijg je goederen voor een goedkopere prijs, maar dat kost je wel loyaliteit. Als de markt verbruikt is, worden de werkers die daar handelden opgepakt en naar de wachttoren gebracht. Daar krijgen mensen met slechte loyaliteit een schuld en mogen ze hun personeel weer ophalen.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Het unieke aan Architecten van het Westelijk Koninkrijk is dat je tussendoor ook kan besluiten om voor wat geld een groepje werkers op te laten pakken. Zo neem je waardevolle inkomsten weg voor medespelers. Als je deze gevangenen afzet bij de wachttoren, krijg je daar ook nog een beloning voor. Het bordspel voelt daarom goed gebalanceerd. Heb je veel inkomsten, kun je ook veel bouwen, maar loop je wel een hoger risico. Bouw je veel aan de kathedraal, zul je gunstig staan en meer punten verdienen, maar dan kun je niet meer handelen op de zwarte markt om goedkoop aan materiaal komen. Volg je niet helemaal de regels van de koning, dan hoef je geen belasting meer te betalen en kun je makkelijker aan jouw goederen komen. Hierdoor kun je niet meer meehelpen aan de kathedraal en zul je regelmatig in de problemen komen met de wet, maar zo weet je aan het einde van het spel misschien zodanig geld te hebben bespaard zodat dit in je voordeel werkt. Soms kun je tijdens het spel door zelfs van beide walletjes eten, dus ongeacht welke keuzes je hierin maakt, het is een uitdaging om te kijken wat het meest gunstig is.

Als we een nadeel van dit bordspel moeten noemen, is dat het in het begin heel onduidelijk is in wat nuttig is of wat gevolgen van je handelingen zullen zijn. Het instructieboekje legt dit in minimale woorden uit, waardoor je soms niet goed weet wat uiteindelijk verstandig is. Na een eerste potje te hebben gespeeld wordt het wel snel duidelijk gelukkig. Daarbij is het zeker geen spel om even rustig tussendoor te doen, aangezien je snel zult verliezen als je de aandacht verslapt en niet goed doorhebt wat tegenstanders aan het doen zijn. De instapdrempel is dus redelijk hoog. Gelukkig zijn dat onze enige minpunten en biedt het spel zeker een hoop lol.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk voelt als een gevarieerd en gebalanceerd bordspel, waarbij je zelf de afweging moet maken hoe ‘goed’ of ‘slecht’ je het spel wilt spelen en van de daarbij behorende voordelen wilt genieten. Doordat jouw medespelers op elk moment jouw werklui kan laten oppakken, is de spanning soms voelbaar. Zo moet je constant op de hoede zijn van de acties van je medespelers. Het kost misschien een potje voor je duidelijk hebt welke acties meer opbrengen dan anderen, maar het is zeker een toffe ervaring om met vrienden te doen.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk