Doorgaan naar artikel
LEGO Super Mario – een eerste blik op deze nieuwe reeks
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Afgelopen week zijn we uitgebreid aan de slag gegaan met de LEGO Super Mario-starterset en twee uitbreidingen. Omdat de set niet bedoeld is voor volwassenen, maar voor kinderen (met eventueel hun ouders), hebben we de set samen gebouwd en uren gespeeld met een jongen van zes. De set is bedoeld vanaf zes jaar.

Wie LEGO Super Mario voor het eerst ziet, zal in eerste instantie opmerken hoe weinig blokjes er in de starterset zitten. Maar dat is dan ook niet waar deze set om draait. Waar de echte kracht van de set zit, is wat je kunt doen na het bouwen. De vele onderdelen van de traditionele Mario-levels die je krijgt in de starterset, maken het mogelijk om keer op keer een ander level te bouwen.

Alleen de buis (het startpunt) en de vlag (het eindpunt) houden hun vaste posities. Er zit verder een Mario in die je middels bluetooth met je telefoon kunt verbinden. En deze Mario maakt de echte Mario-geluidjes, heeft ogen die kunnen knipperen en rondkijken en op zijn buik is een schermpje om te zien hoeveel muntjes hij bijvoorbeeld heeft verzameld. Mario is dan ook herkenbaar voor ieder kind dat ooit een Mario-spel heeft gezien.

De levels zitten vol met interactieve onderdelen. Onder Mario zit een sensor die bijvoorbeeld registreert op welke kleur ondergrond hij staat. Is hij groen, dan is er niets aan de hand, maar staat hij op een rode ondergrond dan verbrand hij zich. Ook bijvoorbeeld de Goomba’s, de muntblokken en zelfs het einde van een level heeft een interactie-onderdeel. Springt Mario hierop, dan maakt hij de bijbehorende geluidjes.

We hebben ook een tweetal uitbreidingssets mogen proberen. De eerste is de Mario Maker-Mario. Deze set geeft Mario een power-up die hem blokken kapot laat maken. Niet echt natuurlijk, maar het voegt wel een element toe aan het spel. We betwijfelen een beetje of zo’n kleine uitbreiding echt een tientje waard is, alhoewel onze testpersoon constant aan het wisselen was tussen de outfits van Mario.

De tweede uitbreiding was die van Bullet Bill. Twee enorme kanonskogels zweven over een draaiplatform waar Mario op moet springen om te draaien. Dit is slechts één van de vele uitbreidingssets die tussen de dertig en de honderd euro kosten. Daar moet wel bij worden opgemerkt dat de set van honderd euro duizend stenen bevat en dus veel meer bouwplezier biedt dan bijvoorbeeld de starterset. De verhouding is zelfs gelijk met andere LEGO-sets.

Deze uitbreidingssets bieden een totaal nieuwe ervaring voor spelers van het spel. Er worden verschillende elementen toegevoegd aan de mogelijkheden van Mario, die het interactieve onderdeel van het spel nog verder uitbreiden. Het leuke voor ouders is dat er veel iconische en herkenbare uitbreidingssets te vinden zijn, waaronder het kasteel van Bowser.

LEGO Super Mario is een set die zijn leeftijdsclassificatie echt eer aan doet. Waar de meeste LEGO-sets ook geschikt zijn voor volwassenen, is deze dat alleen voor volwassenen die samen met hun kinderen op een leuke, speelse manier Mario willen spelen zonder achter een scherm te moeten kruipen. Zestig euro voelt misschien als een hoog bedrag voor een op het oog kleine set. Maar de interactieve elementen maken het geheel voor kinderen zo leuk, dat ze er langer meer zullen spelen dan met de meeste computerspellen die net zo duur zijn.