Doorgaan naar artikel
WRC 9
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

De preview-versie van WRC 9 biedt een aangename kennismaking met deze mooie en realistische rallygame.

Rally-liefhebbers kennen de WRC natuurlijk als de World Rally Championship, maar gamers met interesse in de rallysport weten ook dat er een gehele gameserie van is. Zonder spin-offs meegeteld is WRC 9 alweer het veertiende deel uit de serie en alweer de vijfde die Kylotonn ontwikkelt. De serie staat bekend als realistische simulatie racegames en neemt je mee langs allerlei rallycircuits verspreid over de wereld. Wij gingen aan de slag met een preview-versie van het nieuwste deel.

In deze build konden we aan de slag met de Quick Race-modus, dus gewoon lekker racen in een van de dertien rally’s die beschikbaar zijn bij launch. Hierbij zitten ook drie gloednieuwe rally’s: Kenia, Japan en Nieuw-Zeeland. Natuurlijk zijn we vooral met deze aan de slag gegaan en we zijn erg tevreden. De game had al een flinke selectie aan soorten races, maar weet deze toch nog uit te breiden. Zo biedt Nieuw-Zeeland prachtige uitzichten die je niet lang kunt bewonderen omdat je alweer in moet sturen voor de volgende scherpe bergbocht. In contrast daarmee staat Kenia, waar de uitgestrekte woestijnachtige vlaktes ruimte geven om flink gas te geven. Japan biedt veel variatie doordat je het ene moment over asfalt in kleine dorpen rijdt en daarna weer over smalle bergweggetjes.

Het rijden voelt in WRC 9 erg goed en vooral de focus op realisme is goed uitgewerkt. Dit komt door precieze besturing, goede bestuurbaarheid van je auto en wederom verbeterde physics. Dit in combinatie met de invloed van het soort weg waar je op rijdt en de weersomstandigheden die je te verduren krijgt, zorgt ervoor dat je altijd alert moet zijn. Dat is soms wel lastig, want naast dat het rijden erg goed is, zijn de graphics ook zeker niet mis. De omgevingen zijn onwijs gevarieerd doordat er rally’s over de hele wereld zijn en ze zien er stuk voor stuk prima uit. Ook technische problemen kwamen we eigenlijk niet tegen, terwijl dat wel vaak te verwachten valt bij een preview-versie.

wrc 9

De nieuwe aspecten van WRC 9 zijn, naast drie nieuwe rally’s, een nieuwe co-op-modus, een clubsysteem voor toernooien en optimalisaties voor de next-gen consoles. De nieuwe modus biedt de ene speler de kans aan om achter het stuur te kruipen, terwijl de ander als navigator dient. Helaas konden we hier niet mee aan de slag en werd er tijdens de presentatie van de ontwikkelaars niet veel over verteld, maar we zijn er wel benieuwd naar. Het clubsysteem is wat beter uitgelicht. Dit gaat iedereen de kans geven zijn of haar eigen club op te richten en binnen die club toernooien te organiseren. De organisator zal alles aan kunnen passen van welke rally’s en auto’s er gebruikt gaan worden, tot de weersomstandigheden.

De next-gen console-versie van WRC 9 gaat gebruik maken van veel nieuws dat deze apparaten gaan bieden. Zo zullen de graphics en framerate verhoogd worden tot 4K en 60 fps. Daarnaast zullen er minder laadtijden zijn door slimmere opslagmethodes van de Xbox Series X en PlayStation 5. Laatstgenoemde heeft als bijkomend extraatje dat de nieuwe controller van Sony wat meer snufjes heeft om je tijdens het racen feedback te geven.

wrc 9

Al met al is deze build een prima kennismaking met het nieuwste deel in de WRC-serie. Alles ziet er prachtig uit, het racet heerlijk en realistisch, er is een hoop variatie en de verbeteringen klinken interessant. Zeker aangezien de echte WRC dit jaar door het coronavirus ingekort wordt, is dit een ideale kans voor rally-fans om toch nog alle rally’s die op de planning stonden mee te kunnen maken. Over een maandje kunnen we met de volledige versie aan de slag en we zijn benieuwd of deze net zo goed bevalt als deze preview-versie.