Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Evenementenmanager / redacteur
Profiel

Conclusie

De Royole RoWrite is een handig apparaatje, al is het voor een zeer specifieke doelgroep. De verschillende functies zijn erg behulpzaam, maar je papieren notities blijven simpelweg onaangepast en kan zo soms onduidelijk worden, waardoor het hoofdzakelijk interessant is voor mensen die vrijheid willen met notuleren en dit snel willen delen. Voor puur schetsen of tekstueel notuleren zijn er betere apparaten op de markt.

Royole is een bedrijf dat zich vooral focust op flexibele schermen en waren de eerste op de markt met een smartphone met flexibel scherm. Het bedrijf kwam ook met andere apparaatjes. Zo schreven we eind vorig jaar over de RoWrite, een notitieblok waarbij je jouw notities kunt opslaan middels een app. Wij hebben de Royole RoWrite inmiddels mogen ontvangen om te proberen en hieronder kun je onze ervaring lezen.

Royole RoWrite Foto: Joost Klein Middelink

De Royole RoWrite is een apparaatje waar papier op ligt met een speciale pen, zodat alle notities, tekeningen en berichten die je schrijft direct op je mobiele apparaat verschijnen, met allerlei mogelijkheden om deze aan te passen. Denk daarbij aan de opties om de kwast te veranderen, waardoor jouw geschreven werk aangepast kan worden zodat deze oogt alsof het met een vulpen, potlood of fineliner is geschreven. Ook kun je stukken tekst markeren, geschreven tekst naar getypte tekst converteren of bladzijdes samenvoegen of splitsen.

De verschillende opties die je hebt in de app na het afmaken van je bericht, notitie of tekening op papier bieden vele mogelijkheden tot aanpassen, wat een leuke toevoeging is. Je kunt jouw notities opslaan als jpg, pdf of zelfs als filmpje, zodat je deze kunt delen met anderen. Ook kun je anderen toegang geven tot jouw digitale notitieblok, zodat iedereen in realtime jouw aantekeningen kan bekijken en eventueel aanpassingen kan maken.

Toch werkt de Royole RoWrite niet helemaal soepel tijdens een werksessie, aangezien het een beetje tussen wal en schip valt. Het is niet een doodgewoon notitieblok, dus je hebt meer opties en mogelijkheden om met jouw aantekeningen te doen wat je wilt, maar het inzetten daarvan zorgt toch voor de nodige pauzes in je workflow, aangezien je jouw mobiele apparaat moet inzetten als je wilt wisselen tussen kwasten, aanpassingen wilt doen, et cetera.

Royole RoWrite Foto: Joost Klein Middelink

De originele notitie is met pen op papier gezet, dus hier zal niks aan veranderen. De speciale bijgevoegde pen bevat ook sensoren die aangedreven worden door een AAAA-batterij, waardoor al jouw lijnen zo secuur mogelijk digitaal opgenomen zouden moeten worden. In de praktijk vonden wij echter dat niet alle lijnen even netjes overgezet werden. Als we snelle bewegingen maakten bij een tekening of snel woorden schreven, leek de Royole RoWrite soms wat moeite te hebben met het volgen van deze lijnen. Hierdoor waren ze niet even strak als het origineel, zoals zichtbaar in de bovenstaande foto. Zo krijg je toch een ander eindproduct dan dat op je notitieblok te zien is. Dit was weliswaar niet constant, maar vaak genoeg dat het merkbaar was.

Ook zijn de aanpassingen die je maakt, bijvoorbeeld onderdelen weg gummen of markeren in de app, zichtbaar op je notitieblok en zo zorgen voor gekras en geklieder. Daarbij is het wisselen van pen vrij snel, maar doordat deze andere eigenschappen hebben als de pen waar je fysiek mee schrijft, ben je alsnog veel naar je mobiele apparaat aan het kijken om te zien wat voor effect jouw lijnen hebben. Ook kun je niet aparte onderdelen veranderen naar een andere kwast, maar dien je de hele pagina te veranderen.

Royole RoWrite Foto: Joost Klein Middelink

De Royole RoWrite is daarom een handig apparaatje, maar er zijn ook een hoop andere producten op de markt die beter werken voor specifieke doeleinden. Wil je focussen op tekenen, dan kun je beter een tablet of tekentablet gebruiken. Voor notities kan het handig zijn, maar een computer typt sneller en duidelijker. Voor notities met kleine tekeningen is het wel prettig, maar het afwisselen van type kwast vraagt ook de nodige aandacht voor de app, waardoor het simpelweg schrijven op het notitieblok ook niet mogelijk is.

Zodoende is dit apparaat mogelijk interessant als je jouw notities achteraf graag aanpast of snel deelt met anderen, maar wel de mogelijkheid wilt hebben voor vrijheid met schrijven of tekenen. Wil je focussen op puur tekstueel notuleren of veel creatieve schetsen of tekeningen maken, dan kun je beter een apparaat nemen die daar specifiek voor is gemaakt, want deze functies gaan niet zo soepel als bij een hoop andere producten. Er komt binnenkort ook een opvolger van dit apparaat uit, dus wellicht dat deze al sterk verbeterd is, maar dat lees je bij ons zodra deze beschikbaar is gekomen.