Doorgaan naar artikel
Ticket to Ride Amsterdam
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Ticket to Ride Amsterdam is een snelle en leuke variant van het welbekende spel. De sfeer van Amsterdam is misschien niet helemaal te voelen en het kleurgebruik kan erg onhandig zijn, maar het spel zit verder prima in elkaar met een unieke toevoeging voor deze versie.

Het welbekende Ticket to Ride blijft enorm populair met al zijn varianten en is zelfs een van de meest verkochte bordspellen in Europa. Ditmaal mogen we de nieuwe versie reviewen, namelijk Ticket to Ride Amsterdam. Daar gaan we routes aanleggen in onze eigen hoofdstad tijdens de Gouden Eeuw, in de hoop dat we de beste handelaar van specerijen, porselein en zijde kunnen zijn. Lees hier onze review.

Ticket to Ride Amsterdam Foto: Joost Klein Middelink

In Ticket to Ride Amsterdam ga je handelsroutes aanleggen, zoals we gewend zijn van spellen uit deze serie. Dit keer speelt het zich af in een Amsterdam uit de Gouden Eeuw, waarbij je in de hoofdstad verbindingen moet maken die het meest gunstig zijn. Het speelbord is wat aan de kleine kant vergeleken met de basisspellen, maar daardoor loont Ticket to Ride Amsterdam zich wel goed voor een kort potje en is ook makkelijker om mee te nemen op vakantie.

De onderdelen zijn prima, zoals we kunnen verwachten van deze spellen-reeks, en de kaartjes hebben mooie afbeeldingen. Denk daarbij aan iconische manieren van vervoer in de Nederlandse hoofdstad van die tijd zoals ezels, kleine sloepjes in de grachten, vrachtboten, paard-en-wagen en loopkarren. De meeste locaties in het spel zijn voor niet-Amsterdammers wellicht wat onbekend en naast dit en de afbeeldingen heeft het spel weinig met Nederland te maken, want er wordt bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van het idee van grachten. Maar dat mag de pret niet drukken. Qua spelregels is er vrij weinig veranderd, al is er een uniek concept dat andere Ticket to Ride-spellen niet hebben.

Er zijn bepaalde routes gemarkeerd met karren, vooral aan de buitenring van Amsterdam, waarbij je, zodra je de route hebt gemaakt, een handelskaart krijgt. Afhankelijk van hoeveel handelskaarten jij en je tegenstanders aan het einde van het spel hebben verzameld, levert het ook nog een bepaalde hoeveelheid bonuspunten op. Deze toevoeging aan Ticket to Ride Amsterdam is interessant, zeker omdat potjes slechts vijftien tot twintig minuten duren. Zonder dat je het doorhebt kun je ineens veel extra punten ontvangen, maar je tegenstanders ook. Dit kan soms het verschil maken tussen winnen en verliezen, dus je moet dit goed in de gaten houden en zelf deze routes proberen te pakken.

Ticket to Ride Amsterdam Foto: Joost Klein Middelink

Het speelt lekker weg, al hadden we wel een klein minpuntje ontdekt. Het spel is geschikt voor twee tot vier spelers, waarbij ieder een kleur mag uitkiezen. Wij vonden de kleurenkeuze enigszins onhandig. Naast zwart en wit konden we nog kiezen uit mahonie en ecru. Wat ons betreft geen ideale keuzes, want het voor de hand liggende rood, wit, blauw en oranje was duidelijker en meer iconisch geweest. De rood-bruin en houtkleurige onderdelen passen weliswaar wel bij de tijd en sfeer, maar de twee kleuren lijken wel veel op elkaar. Daarbij is het bord ook al papyrus-kleurig, mooi als ouderwetse landkaart, maar de kleuren vloeien zo flink in elkaar over. Wat ons betreft een onhandige keuze van de ontwikkelaar, zeker voor kleurenblinden.

Ticket to Ride Amsterdam is een leuke toevoeging aan de spellen-reeks, dat weer een nieuw concept op tafel brengt. Het is een lekker snelle variant met mooie afbeeldingen die passen bij het oude Amsterdam. Als Nederlander is het natuurlijk erg leuk dat ons land wordt gebruikt, al voegt het naast de afbeeldingen en locaties niet echt een Hollands tintje toe. Het kleurengebruik past perfect bij de Gouden Eeuw, al is het voor het spelersgemak niet ideaal. Al met al een leuke en snellere variant van het bekende bordspel voor tussendoor.