Doorgaan naar artikel
Alcatel 1SE
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Ondanks de matige camera's is de Alcatel 1 SE een handzame smartphone met een prima display voor een lage prijs. Dankzij de ingebouwde Kids-modus is hij ook geschikt als smartphone voor kinderen.

Hoewel Alcatel nog niet de naamsbekendheid van enkele concurrenten geniet, is het bedrijf een groeiende speler op gebied van smartphones. Met name in het budgetsegment. Vorig jaar behoorden de Alcatel 1 en 1s bijvoorbeeld tot de meest verkochte budget-toestellen op de Nederlandse markt. Voor 2020 is de Alcatel 1SE het betaalbare paradepaardje van Alcatel, met een naar eigen zeggen sterke focus op ‘value-for-money’. Hoeveel smartphone krijg je voor een toestel dat momenteel voor rond de €90 verkrijgbaar is? En voor wie is een dergelijk toestel interessant?

Specificaties

  • Unisoc SC9863A octacore chipset
  • 4GB RAM + 64GB ROM; microSD tot 128GB
  • 6,22 inch IPS display met 720 x 1520 resolutie
  • 13MP + 5MP ultrawide + 2MP macro camera’s achterzijde, 5MP selfiecamera
  • 4.000 mAh accu
  • Vingerafdrukscanner achterzijde, 3,5mm audiojack, Bluetooth
  • Android 10

Design en handzaamheid

De Alcatel 1SE heeft een inmiddels vrij klassiek design dat we bijvoorbeeld kennen van de OnePlus 6T uit 2018. Een 2,5D display in een polycarbonaat behuizing en een bescheiden druppelvormige inkeping bovenin het scherm zijn prima voor een smartphone in dit prijssegment. Onderaan bevindt zich een redelijk grote schermrand, maar de zijkanten zijn vrij dun. Met een gewicht van 175 gram en de afgewerkte plastic randen ligt de Alcatel 1SE gemakkelijk in de hand.

Met 6,22 inch is het display niet afwijkend groot of klein ten opzichte van de meeste gangbare toestellen. Vergeleken met duurdere toestellen met keramische of glazen behuizingen is de Alcatel 1SE wat lichter om te bedienen. Het toestel heeft vier fysieke knoppen voor volumebediening, aan/uit en een speciale Google Assistant knop. Die laatste kan handig zijn als je dit veel gebruikt, maar anders is deze ook uit te schakelen. De vingerafdrukscanner aan de achterzijde reageert niet altijd even soepel. Dit wordt flink verergerd als je een hoesje om de smartphone doet. Helaas levert Alcatel standaard geen hoesje mee voor het toestel, maar deze zijn wel los verkrijgbaar.

Display en snelheid

Het 6,22 inch display is een IPS LCD-scherm met een resolutie van 720 x 1520 pixels. Voor een smartphone van nog geen 100 euro is het display dik in orde. Op normale kijkafstanden zijn individuele pixels niet zichtbaar en het scherm kan fel genoeg worden gezet voor buiten in het zonlicht. Fijn is daarnaast dat er een oogcomfort-modus is toegevoegd die het blauwe licht filtert. In combinatie met de druppelvormige inkeping heeft de Alcatel 1SE een fijn scherm voor zo’n goedkoop toestel waar weinig op aan te merken is.

Dat de Unisoc SC9863A chipset geen snelheidsduivel is zal niemand verrassen. Voor dagelijkse taken is deze in combinatie met de 4GB RAM aan geheugen snel genoeg. Het laden van apps zoals de Playstore of de camera-app geschiedt in ongeveer een tot twee seconden. Het zijn korte wachtmomenten, maar zeker niet storend. Het vastleggen van foto’s gaat in principe soepel, maar wanneer je snel achter elkaar schiet begint het systeem wat te sputteren. Toch voelt ook dit niet als ondermaats. Wat wel jammer is, is dat sommige zware apps simpelweg niet draaien op deze chipset. Een game zoals Angry Birds 2 doet het prima, maar bijvoorbeeld ARK: Survival Evolved loopt compleet in de soep. Qua WiFi-snelheden kan de Alcatel 1SE overigens alleen 4GHz signalen aan, waardoor je WiFi thuis in bijvoorbeeld een appartementencomplex wat langzamer kan zijn. Dankzij de lage resolutie van het display, de budget-chipset en de 4.000 mAh accu gaat het toestel in ieder geval met gemak een dag mee op een acculading.

Camera’s

De Alcatel 1SE heeft een driedubbele cameramodule aan de achterzijde, een vrij luxe aantal voor dit segment. Van de kwaliteit moet echter niet teveel worden verwacht. De fotokwaliteit van de 13 megapixel hoofdcamera is bij goed licht (buiten en overdag) goed genoeg om enigszins scherpe foto’s te schieten. Binnenshuis en in het donker gaat de kwaliteit echter snel achteruit, zoals eigenlijk bij alle budgetcamera’s. Zelfs apps die de camera gebruiken voor het scannen van bijvoorbeeld QR-codes hebben binnenshuis moeite om deze met de camera te lezen. Filmen kan slechts tot 1080p resolutie met 30fps, waarschijnlijk door de budgetchipset. Video’s zijn in kwaliteit hetzelfde als de foto’s. Zodra het licht verdwijnt neemt de videokwaliteit snel af.

De 5 megapixel groothoekcamera is alleen in beperkte gevallen bruikbaar. De fotokwaliteit is nog wat slechter dan die van de hoofdcamera. Je kunt hiermee buiten bijvoorbeeld wel wat landschapsfoto’s schieten. De 2 megapixel macrocamera is tenslotte echt geen toevoeging van enige waarde, want de foto’s zijn onscherp, vol ruis en de macrofocus werkt ook niet goed. De secundaire camera’s zijn daarom op zich niet erg handig, maar ze doen wel hun werk als het aankomt op het schieten van portretfoto’s. Wat leuk is aan de camera-app is dat je handmatig de brandpuntafstand kunt instellen. Je kunt dus zelf een bokeh-effect instellen terwijl je foto’s maakt. Tenslotte is de selfiecamera alleen buiten en in goed licht te gebruiken. Binnenshuis met de verlichting aan, terwijl het buiten donker is kun je jezelf nauwelijks zien op de selfies die je maakt.

Kids Mode

Net als Samsung-toestellen heeft Alcatel een Kids Mode ingebouwd. Hiermee wordt de telefoon geschikt gemaakt voor gebruik door (jonge) kinderen. Met de Kids-modus kun je bijvoorbeeld instellen welke apps, zoals YouTube Kids of spelletjes, toegankelijk zijn in een afgeschermde omgeving. Aankopen in de Playstore worden ook automatisch geblokkeerd. Door de plastic constructie en het lage gewicht kan het toestel ook tegen een regelmatige valpartij. Al zou een hoesje hier uiteraard wel helpen. Het eerder genoemde blauw licht-filter past uiteraard goed bij het gebruik door kinderen, omdat dit rustiger is voor de ogen.

Conclusie: voor wie is de Alcatel 1 SE interessant?

Gezien de combinatie van een prettig display, een handzaam formaat en gewicht, maar de vrij matige camera’s is de Alcatel 1SE wat ons betreft vooral interessant voor wat specifiekere groepen. Voor de gemiddelde smartphonegebruiker die ook graag foto’s voor op Social Media wil maken is het toestel moeilijk aan te bevelen. Voor wie echt een klein budget heeft is het echter goed mogelijk om met de Alcatel 1SE de belangrijkste functies van een smartphone te vervullen. Daarnaast is het toestel ook prima te gebruiken als goedkope tweede (werk)telefoon. Bijvoorbeeld voor wie een eigen bedrijf heeft.

Dankzij de ingebouwde Kids Mode en de mogelijkheid het blauwe licht uit het scherm te filteren is de Alcatel 1SE ook te overwegen als (eerste) smartphone voor kinderen. Ook voor ouderen die een smartphone vooral voor Whatsapp en af en toe wat internet browsen gebruiken kan deze smartphone een voordelige uitkomst bieden. Los van de camera’s biedt de Alcatel 1SE voor een lage prijs het belangrijkste wat een beginnend smartphonegebruiker nodig heeft.