Doorgaan naar artikel
FIFA 21
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

EA Sports brengt de laatste jaren vrij weinig vernieuwends met hun jaarlijkse voetbalgame, zo ook helaas met de nieuwe FIFA 21. De enkele nieuwe features in de carriere-modus weegt niet op tegen de ietwat tegenvallende gameplay en de steeds meer aanwezige druk om FUT-munten te kopen voor echt geld. Deze pay-to-win strategie haalt veel plezier uit de modus weg. Toch zullen er veel spelers genoeg uren stoppen in deze game en blijft het de meest uitgebreide voetbalgame van dit moment.

Het nieuwe voetbalseizoen is al even aan de gang wat inhoudt dat we weer aan de slag mogen met een nieuwe FIFA-game, die dit jaar volgens verwachting FIFA 21 is gedoopt. Het is inmiddels een jarenlange traditie die EA Sports elk jaar voortzet waarmee ze de fans de beste voetbalervaring willen bieden in de vorm van een computergame. Of ze dat dit jaar ook weten te doen lees je in deze review.

Op het gebied van voetbalgames zijn er eigenlijk maar twee titels waar het elk jaar om draait. Naast de populaire FIFA-franchise is er ook Pro Evolution Soccer. De afgelopen jaren waren de fans behoorlijk kritisch op de FIFA-games omdat ze gewoonweg niet voldoende verandering met zich meebrachten, maar ook omdat de speelervaring veranderde. Bij het spelen van de nieuwe game is er op het eerste oog niet veel veranderd: je beschikt over dezelfde modi als voorheen waarvan de carrière-modus en FUT de meest populaire zijn. Als we naar de eerstgenoemde modus kijken dan heeft EA Sports hier wat veranderingen aan toegepast. Zo is het simuleren van wedstrijden een leuke feature die ervoor zorgt dat je de minder interessante wedstrijden niet echt hoeft te spelen, maar dat deze op papier worden gesimuleerd. Op basis van de statistieken zal de wedstrijd gespeeld worden zonder dat je hier echt voor hoeft te spelen. Dit kan natuurlijk ook in een ongewenst resultaat eindigen, maar zo is het spelletje nu eenmaal.

FIFA 21

Ook wordt de inzet van de spelers beloond door ze beter te maken in de wedstrijd. Dit wordt gedaan middels de zogenaamde ‘scherpte’. Wanneer een speler scherp is, oftewel een goede inzet toont ontvangt bonuspunten waardoor de speler uiteindelijk beter presteert binnen het team. Deze leuke aanpassingen maken het interessanter om elke speler goed te trainen en je team op peil te houden. Ook wordt er meer gestuurd op het gebruik van jeugdige opbloeiende spelers. Deze zijn goed te trainen en maken flinke stappen in hun carrière. Vorig jaar namen we afscheid van Juventus als beschikbare club in FIFA 20 en daar is het niet bij gebleven. Dit jaar is ook de licentie voor AS Roma ingetrokken waardoor ook dit team niet meer aanwezig is, althans de naam, stadion en shirts zijn niet aanwezig. De club gaat nu verder onder de naam FC Roma, maar bevat wel de officiële spelersnamen.

FIFA 21

FIFA Ultimate Team is uiteraard ook weer aanwezig. De verslavende modus waarin spelers niet alleen veel tijd, maar ook veel geld in stoppen. Het doel van de modus, voor wie het nog niet kent, is het samenstellen van het ultieme team. Je begint met relatief slechte spelers die brons gemarkeerd zijn. Door wedstrijden te spelen en uitdagingen te voltooien verdien je punten en van deze punten kan je pakketjes kopen waarin kaarten, oftewel spelers zitten. Ook is het mogelijk om met deze punten spelers of andere voorwerpen te kopen op de transfermarkt. Spelers als Lionel Messi, Christiano Ronaldo en Virgil van Dijk zijn uiteraard veel punten waard en het neemt erg veel tijd in beslag om deze bij elkaar te sparen. Voor de meeste spelers zit hier ook de uitdaging om een eenvoudig team steeds verder uit te breiden en het op te nemen tegen andere spelers. Als je geluk hebt kan je een goede speler krijgen door het openen van een spelerspakket die je hebt verdient. Deze speler kan je verkopen op de transfermarkt of in je team opstellen.

FIFA 21

Het is ook mogelijk om FUT-punten te kopen voor echt geld. Wanneer je er dus flink wat geld tegenaan smijt krijg je sneller goede spelers en wordt het al gauw een pay-to-win situatie waar je als niet betalende gamer al snel achter de feiten aan loopt. EA Sports heeft wel oren naar dit verdien model omdat er gewoonweg veel extra geld mee wordt opgehaald, maar het haalt ook een beetje de fun weg uit de modus. Wat wel een leuke toevoeging is, is de mogelijkheid tot en customizen van je team zoals het kiezen van clubliederen, vuurwerk en andere aankleding om je team uniek te maken. Uiteraard kan dit wederom worden versneld wanneer je er echt geld tegenaan gooit. Alleen is het in dit geval puur cosmetisch en wordt je team er niet beter van.

FIFA 21

Als we kijken naar de gameplay dan is deze net als enkele voorgaande jaren niet bijzonder goed. EA Sports heeft features toegevoegd die op papier veel potentie hebben, maar die het in een wedstrijd niet waar kunnen maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om computergestuurde spelers die niet aan de bal zijn te besturen waardoor je mooie loopacties kunt uitvoeren om een speler vrij te laten lopen of een tactisch een-tweetje kan opzetten. Helaas reageert dit niet al te best en is het te opzichtig waardoor de actie al snel wordt onderschept door de tegenstander. Het zorgt voor meer frustratie dan voor spannende momenten op het veld. Daarnaast zijn de computergestuurde spelers erg statisch en lopen ze er regelmatig als een zoutzak bij. Zo is de keeper vrijwel altijd te laat en maakt bijzondere acties wanneer de bal richting de goal vliegt. Dit zorgt er tevens voor dat vrijwel geen enkele wedstrijd zonder doelpunten eindigt.

Wanneer spelers op een bepaalde positie staan dan resulteert dit vrijwel altijd in een doelpunt. Ook speelt de snelheid van een speler nog steeds een te grote rol. De snelheid van een speler lijkt wel belangrijker dan de overige score die de speler bij zich draagt. Zo kan je met een relatief laag gerangeerde speler met een flinke snelheid eenvoudig naast een doorgewinterde hoog gerangeerde verdediger lopen. Het begint er steeds meer op te lijken dat EA Sports een ander publiek wil aanspreken. De echte voetbalfans willen een realistische ervaring met de sport en geen doelpuntenfestijn met talloze hoogstaande trucjes. Hopelijk gaan ze dit middels patches beter balanceren, of in ieder geval meenemen naar het volgende deel.