Doorgaan naar artikel
Population One
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Population One is een toffe ervaring om te doen, zeker met vrienden, aangezien de spanning van een battle royale zeker in VR enorm voelbaar is. Toch mist de game enige kwaliteit doordat het grafisch niet heel bijzonder is en er enkele onderdelen nog niet helemaal goed uit de verf kwamen. Gezien de game volgende week verschijnt, hopen we dat er snel updates aankomen.

Population One is de eerste battle royale-game die deze week is verschenen voor VR-headsets. Er zijn wel meer games geweest die het genre achteraf toevoegden, maar dit is de eerste game waar de focus volledig op overleven staat tegenover andere deelnemers. Lees hier onze preview van de afgelopen week, wanneer we het spel al mochten testen.

Population One draait om het strijden om de winst in groepjes van drie. In totaal kunnen er zestig mensen rondlopen in de spelwereld, verdeeld over meerdere gebieden zoals een bos, uitkijkpost of boerderij. Ook is er een gigantische toren in het midden te zien. Wat enorm tof is, is dat elk gebouw fysiek te beklimmen is, waardoor je ten alle tijde op je hoede moet zijn.

Het eerste wat ons opviel, ook in de tutorial, was dat het schieten erg arcade voelt. Je hoeft namelijk niet alles fysiek te doen om te herladen, maar door simpelweg het magazijn aan te drukken en door te laden kun je weer verder. Ook lijken kogels enige vertraging te hebben, zodat je altijd ver voor je bewegende doelwit moet mikken, met als risico dat je vaak mis schiet.

Population One

Grafisch is het niet bijster imponerend zoals VR soms kan bieden, maar doordat er zestig spelers in dezelfde wereld zijn, is er mogelijk bewust voor gekozen om de wereld simpel te houden. Het stoort niet echt, al hadden wij liever gezien dat de gebieden iets meer karakter zouden hebben zodat deze herkenbaarder waren. Iets wat je bij andere battle royale-games wel ziet. Er is wel het verschil tussen het bos en de fabriek, maar er zijn een hoop gebouwen die op elkaar lijken.

Het vrije bewegen in de open wereld van Population One is best tof, aangezien je vrijwel alles kunt beklimmen wat zichtbaar is en je onderdelen kunt bouwen. Het bouwen is enigszins frustrerend omdat het spel niet goed kan inschatten waar jij jouw bouwsels wilt plaatsen. Zo kwam het bij ons regelmatig voor dat we op de vloer mikten, maar verschenen muren voor onze ogen, waardoor we in een gat vielen. Dit kan nog wel wat aandacht gebruiken, zeker gezien het wel een onderdeel is van de game.

Als je ergens vanaf springt hoef je maar je armen te spreiden en dan zweef je rustig naar andere gebieden, al ben je wel kwetsbaarder dan wanneer je gewoon valt. Dit zou voor enige misselijkheid kunnen zorgen als je niet erg bekend bent met VR, maar gelukkig zijn hier ook allerlei instellingen voor om dit zoveel mogelijk te verminderen.

Population One

Het is jammer dat je de besturing in Population One niet kun aanpassen, want het vroegtijdig herladen van wapens is het indrukken van de stick waarmee je ronddraait, waardoor wij vaak genoeg ons omdraaiden zonder dat dit onze intentie was. Er zijn daarbij enkele knoppen die minder vaak tot zelden gebruikt worden. Die hadden wij dan liever als herlaad-knop gezien.

Net zoals bij elke hedendaagse battle royale-game is er ook een battle pass waarbij je verschillende outfits en skins voor wapens kunt vrijspelen. Helaas zijn er ook in deze game microtransacties te vinden. Dit zou misschien logisch zijn voor gratis spellen, maar Population One heeft een adviesprijs van €30,-, waardoor dit slechts een bittere nasmaak geeft.

Ondanks deze gemengde gevoelens, waren ruim de helft van de gespeelde potjes intens en tof om te beleven. Net zoals bij normale battle royale-games kan het voorkomen dat je na flink wat voorbereiding ineens dood wordt geschoten, of je juist constant in gevecht bent. Population One is niet anders, alleen zul je dit keer zelf fysiek actief moeten zijn om creatieve invalshoeken te vinden waarmee je tegenstanders kunt uitschakelen. Het kwam bij ons regelmatig voor dat spelers tegenover elkaar stonden met een leeg magazijn, wat een unieke spanning teweeg brengt.

Population One mist wat finesse qua schieten, ziet er grafisch misschien niet bijzonder uit en is niet echt geschikt voor nieuwelingen van virtual reality vanwege mogelijke misselijkheid. Toch biedt de game toffe en spannende ervaringen die je nog niet eerder in VR kon beleven. Gezien dit het eerste spel is met deze focus op het battle royale-genre, kunnen we de meeste tekortkomingen allemaal door de vingers zien. We hopen wel dat de game de nodige updates krijgt om interessant te blijven, want nieuwe spelers aantrekken is iets wat bij VR-games vaak het meest lastige is.

Voor deze preview is Population One gespeeld op een Oculus Quest 2. Het spel zal ook verkrijgbaar zijn op alle andere grotere VR-headsets.