Doorgaan naar artikel
Vijf essentiële cyberbeveiligingstools die je nodig hebt in 2021
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Nu we, afhankelijk van het vakgebied, steeds vaker thuiswerken is het logisch dat je moet kunnen vertrouwen op een goede internetverbinding. Dat zit in de meeste gevallen wel goed als het gaat om de snelheid. Tot zo ver dus geen probleem, maar hoe veilig werk je eigenlijk op je laptop of desktop pc? In veel gevallen valt daar nog genoeg aan te verbeteren en dus zijn de volgende vijf tips voor de professionele thuiswerker onmisbaar.

1. Neem een goede firewall

Tegenwoordig zijn cybercriminelen slimmer geworden naarmate pc’s, laptops en smartphones beter worden beveiligd. Dat laatste betekent natuurlijk niet dat er niets mis kan gaan, want soms is een beveiligingslek eenvoudig te kraken. Een niet geheel onbelangrijk onderdeel van je eigen cybersecurity is de firewall. Dit lijkt enigszins achterhaald, maar kan nog steeds een goede primaire verdedigingswal zijn. Simpelweg gezegd blokkeert de firewall ongeautoriseerde toegang tot je systeem en controleert het het netwerkverkeer. Als er een verbindingspoging is, beslist de firewall of er toestemming wordt verleend of niet. Het leuke is dat je met een klein beetje kennis kunt bepalen wat er per aangesloten apparaat mogelijk is.

2. Ga voor een goede VPN-verbinding

De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. Het is met het oog op werk in feite een manier om een intern netwerk te realiseren om zo een extra beveiligingslaag mogelijk te maken. Dit kan op veel manieren worden toegepast. Het voordeel is bijvoorbeeld dat je in staat bent om door middel van een VPN-verbinding redelijk anoniem te surfen. Het kan ook gebruikt worden om op afstand in te loggen op het bedrijfsnetwerk, iets wat vandaag de dag dus veel wordt gedaan door thuiswerkers. Op die manier is de verbinding extra beveiligd en is de kans dat het dataverkeer in de verkeerde handen valt minimaal.

3. Gebruik antivirussoftware

Net als een firewall een eerste stap is richting een betere beveiliging van je pc of laptop, zo is dat ook het geval met antivirussoftware. Inmiddels zijn er tal van softwarepakketten beschikbaar die je pc beveiligen. Antivirussoftware zorgt ervoor dat mogelijke bedreigingen vroegtijdig worden ontdekt en het kan deze ook meteen verwijderen als je dat zo hebt ingesteld. Sommige cybersecurity-tools bieden ook de mogelijkheid om e-mails te scannen op aanwezigheid van een virus, kwaadaardige weblinks of bijlagen.

4. Schakel een wachtwoordbeheerder in

Grote kans dat je voor elke website die je bezoekt hetzelfde wachtwoord gebruikt. Op zich kan dat weinig kwaad, zolang je een goed wachtwoord hebt dat lastig te achterhalen valt voor een hacker. Gebruik je een wachtwoorden van minstens 24 tekens die je met geen mogelijkheid kunt onthouden? Pas dan doe je het goed. Het probleem is dat de meeste mensen juist een makkelijk wachtwoord gebruiken dat eenvoudig te raden is. Om je wachtwoorden optimaal te beveiligen is het zinvol om een goede wachtwoordbeheerder te gebruiken. Zo kun je de moeilijkste wachtwoorden gewoon opgeven zonder het risico te lopen dat iemand hier snel achter komt. Sla de wachtwoorden veilig op en je zit goed.

5. Ga voor een goede versleutelingssoftware

Het coderen van je data is een van de beste manieren om de veiligheid van je computersysteem te optimaliseren. Het versleutelt gegevens en bestanden door met meer dan één versleutelingsalgoritme te werken. Zo wordt voorkomen dat de gegevens door onbevoegde gebruikers worden bekeken. De werking van dergelijke tools is vrij simpel: er is een sleutel nodig om elk datapakket of bestand te decoderen. Deze sleutel wordt gegenereerd door de beveiligingssoftware zelf en wordt gedeeld tussen de verzender en ontvanger van de gegevens.

Met deze tips kan jij jouw zaken regelen zonder bang te hoeven zijn dat er het een en het ander wordt onderschept. Veilig internetten en jouw gegevens beschermen dat zit nu wel goed.