Doorgaan naar artikel
Monster Hunter per direct niet meer te zien in Chinese bioscopen
Jelmer Hemmes
Jelmer Hemmes
Algemeen manager
Profiel

Daags nadat we jullie berichtten dat Monster Hunter eindelijk in de bioscopen te zien was, is deze in China alweer uit alle bioscopen verdwenen. De film zou namelijk volgens de Chinezen een racistische verwijzing maken en dit heeft voor enorme opschudding gezorgd in het land. Er zijn daar inmiddels geen kaartjes meer te halen voor de film. Capcom heeft middels een statement ook laten weten hier niets van te hebben geweten en niet achter de ongepaste uitspraken van het desbetreffende personage te staan.

In de 10-seconden durende scène zitten een Aziatisch personage, gespeeld door Jin Au-Yeung, en zijn blanke kameraad samen in een auto.  De woordspeling is alleen mogelijk in het Engels, maar we geven jullie eerst even de vertaling. Nadat zijn kameraad schreeuwt: “Wat?!”, vraagt Jin hem: “Kijk naar mijn knieën.” “Wat voor knieën zijn dat?” Waarop het personage gespeeld door Jin antwoordt: “Chinese!”

De Engelse woordspeling luidt: “What kind of knees are these? Chinese!”
Dit zou refereren aan een racistische “schoolplein”-rijm jegens Aziatische mensen. Hun knieën worden, wederom vrij vertaald, volgens het rijmpje gezien als “vuil”.

Hoe dan ook, deze woordspeling heeft alle Chinese sociale media in vuur en vlam gezet. Iedereen is boos op Capcom en uitgever Tencent, en dit heeft zelfs geleid tot racistische uitlatingen richting Amerika en het recente politiegeweld daar. Het Chinese censuur-apparaat heeft al aangekondigd dat er een nieuwe aangepaste versie van de film in de bioscopen gaat komen. Mocht je de scène met eigen ogen willen zien dan kan dat hier nog. Monster Hunter draait sinds 3 december in de Nederlandse bioscopen.