Doorgaan naar artikel
Gigabyte Aero 17
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De Gigabyte Aero 17 leent zich uitstekend als laptop voor creatievelingen. Foto's en video's bewerken werkt erg goed met het mooie scherm en als bonus kun je er ook prima op gamen.

Het merk Gigabyte is voornamelijk bekend vanwege de videokaarten en de moederborden die zij aanbied. Maar ook bestaat het aanbod uit notebooks, waarvan de vernieuwde Aero-serie afgelopen zomer geïntroduceerd werd. Met het vele thuiswerken zijn notebooks nog steeds voor velen een essentieel apparaat wat dagelijks gebruikt wordt en voor sommigen is gamen een belangrijk aspect. Gigabyte heeft haar best gedaan om al deze wensen in deze serie te integreren. Hier lees je onze impressie over een van de notebooks die wij mochten testen, de Gigabyte Aero 17 HDR XB.

De Aero-serie is inmiddels behoorlijk uitgebreid met de keuze tussen een 15-inch scherm en een 17-inch-variant. Voor de review gingen we aan de slag met de Aero 17, die ook nog eens in een aantal verschillende varianten voorkomt. De verschillen zitten voornamelijk in de processor, te kiezen uit een Intel i7 en i9, en de grafische kaart, met keuze tussen de NVIDIA RTX 2060, RTX 2070 (Super) en RTX 2080 Super. Tot slot zijn er nog wat kleinere verschillen in het werkgeheugen, opslagcapaciteit en hebben de goedkopere modellen een Full HD-scherm (1920×1080), waarbij de duurdere variant uitgerust is met een 4K-scherm. Het model voor deze review betreft de Aero 17 HDR XB-8NL2130SP en is uitgerust met een 4K-scherm, een Intel i7-10875H, NVIDIA GeForce RTX 2070 Super, 16GB werkgeheugen en 512GB opslagcapaciteit. Daar hangt een prijskaartje aan van ongeveer €3000,-, maar daar krijg je wel een aantal nieuwe technieken voor terug.

Het ontwerp van de Aero 17 is eenvoudig en bevat niet teveel toeters en bellen zoals sommige andere notebooks dat wel hebben. Voor een 17-inch laptop met een flinke videokaart is de notebook vrij dun, iets wat zeker een pluspunt is. Daar staat wel weer tegenover dat het met een gewicht van 2,64kg nogal zwaar is om overal mee te nemen en bij het aanzetten valt al meteen op dat het geluidsproduct erg aanwezig is. Aan de zijkanten van het chassis vinden we drie klassieke USB-poorten, een ethernet-poort, een 3,5mm-audiopoort, een HDMI- en DisplayPort-aansluiting en een USB type-C poort. Een klein minpuntje is dat de voedingsadapter nog niet op een USB-C wordt aangesloten, iets wat we graag hadden gezien. Veel moderne notebooks stappen hier tegenwoordig op over en het voordeel is dat de veelzijdigheid van USB-C zorgt dat een aansluiting voor meerdere toepassingen kunnen worden gebruikt. Een andere bijzondere toevoeging is dat de Aero 17 een webcam onder het scherm geplaatst heeft en middels een fysieke schuifknop aan- en uitgezet kan worden. De plaatsing is wat minder voordelig omdat je een niet zo charmante onderkin-effect op de camera krijgt, maar we zijn wel blij met een fysieke knop die de privacy van de gebruiker waarborgt.

Met genoeg werkgeheugen en opslagcapaciteit is de laptop eigenlijk een alleskunner. Het opstarten gaat lekker snel en de meeste taken voert de notebook moeiteloos uit. De 4K-variant leent zich bijzonder goed voor bewerking en andere toepassingen in dat gebied, precies waar de laptop ook voor bedoeld is. De kleuren kunnen namelijk nauwkeurig afgesteld worden en de laptop is zelfs Pantone-gecertificeerd. Deze term zal niet voor iedereen bekend zijn, maar dit is een licentie die door een individueel bedrijf genaamd X-Rite wordt uitgegeven. Het bedrijf voert uitgebreide testen uit met het scherm en de Pantone-certificering is een indicatie voor de kwaliteit van de kleuren en belangrijke eigenschappen. Moderne laptops komen vaak met een sticker waarop Pantone-Validated of Pantone-Certified staat. De laatstgenoemde is belangrijk want deze garandeert dat de systemen allemaal voorzien zijn met een individuele kalibratie. Mensen die veel foto’s en video’s bewerken zullen hier vooral de voordelen van merken, zo lijken kleuren veel levendiger en rijker. Met de hardware waarmee de Aero 17 is uitgerust, zijn bewerkingsprogramma’s zoals Photoshop, Illustrator, Sony Vegas en nog meer allemaal uitermate geschikt om erop uit te voeren. De laptop is tevens interessant voor content creators zoals streamers en influencers omdat naast de bewerkingsprogramma’s er genoeg opties zijn om te streamen. Daardoor leent dit model zich prima voor een veelzijdig publiek.

Een andere bonus is dat de laptop ook geschikt is om op te gamen, hoewel er wel enkele kanttekeningen zijn. Dit hangt vooral af van welk model en wat voor type scherm. Het Full HD-model heeft een scherm van 144Hz, iets wat zeker een positief aspect is omdat er gespeeld kan worden met hogere framerates. De variant met een 4K-scherm heeft dit niet en in de praktijk blijkt het vaak nog lastig om met 4K-resolutie goede prestaties te krijgen tijdens het gamen. Echter is dit algemeen bekend en veel gamers zullen eerder een scherm met Full HD-resolutie en hogere verversingssnelheid kiezen. De Aero-serie heeft dan ook een voorname focus op foto- en video-bewerking door het kwalitatieve scherm, waarbij gamen vooral een bijkomend voordeel is.

De Gigabyte Aero 17 is een prima kandidaat voor een gaming-notebook, maar blinkt vooral uit als het gaat om illustratieve bewerkingen. Vooral omdat het scherm Pantone-gecertificeerd is en in een 4K-variant komt, komen de kleuren beter uit en biedt de notebook de kwaliteit die nodig is. De certificering is kwaliteit die nog lang niet overal op de markt beschikbaar is en daarmee weet Gigabyte zich te onderscheiden van concurrenten. Daarnaast is de hardware goed genoeg voor deze toepassingen en draait met weinig moeite veel verschillende programma’s. Wel is de geluidsproductie enorm aanwezig bij ieder gebruik, maar dit is vaak te verhelpen met wat aanpassingen in de instellingen. Dit is dan ook een persoonlijke keuze, aangezien notebooks over het algemeen meer geluid produceren door de hardware die in een kleine ruimte wordt gepropt. Gamen gaat dan ook prima, maar wel is er een flink verschil in de keuze tussen een Full HD-resolutie en 4K. Dat maakt de 4K-variant eigenlijk wat minder geschikt voor het spelen van games. Echter staat wel tegenover dat wanneer je een 4K-scherm overweegt, de kans ook groot is dat je vooral primair bezig zult zijn met foto- of videobewerking, een aspect waar dit scherm zich erg goed voor leent.