Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

De Royole RoWrite 2 is qua functionaliteit hetzelfde als zijn voorganger, maar dan in een stijlvoller, handzamer en lichter pakketje. Ten opzichte van het vorige model een ster erbij vanwege de strakke vormgeving, maar ook een ster eraf omdat de registratie van bewegingen niet verbeterd is en nog steeds af en toe de plank misslaat.

Een tijdje terug mochten we de eerste versie van de RoWrite proberen, een apparaat dat jouw papieren notities ‘opneemt’ zodat deze meteen terug te lezen zijn in de bijbehorende app. Deze kunnen aangepast worden, gedeeld worden met anderen en meer. Hier kun je onze review teruglezen. Inmiddels is de Royole RoWrite 2 verschenen en mochten wij met een exemplaar kijken wat er verbeterd is ten opzichte van het vorige model.

Royole RoWrite 2 Foto: Joost Klein Middelink

Het eerste dat opvalt is dat de RoWrite 2 een heel stuk kleiner en lichter is dan zijn voorganger. Met een mooie leren cover eromheen lijkt dit model ook van hogere kwaliteit en ook al zegt dat nog niks over de prestaties: het oog wil ook wat. De bijgeleverde pen is strakker vormgegeven. Ook gebruikt deze geen losse batterij meer, maar laadt hij magnetisch in het boekje op. Het apparaatje dat de penbewegingen moet registreren, is ook een heel stuk kleiner. Al met al lijkt het op het eerste gezicht dus vooral hetzelfde product maar dan kleiner, strakker en handiger.

Qua gebruiksgemak gaat het koppelen net zo makkelijk als bij het vorige model. Het is een kwestie van de app installeren op je telefoon, het apparaat aanzetten en koppelen. Het notitieboekje dat bijgeleverd is voelt als hoogwaardige kwaliteit papier, dus dat is ook erg mooi. Er zit een extra boekje bij en twee reserve-vullingen voor de pen, dus we kunnen genoeg noteren voordat we meer zouden moeten aanschaffen. In de app kun je real-time terugzien wat je noteert, schrijft of tekent en je kunt verschillende zaken aanpassen.

De app zelf is best handig, want zo kun je bijvoorbeeld bepaalde woorden een andere dikte laten hebben, een andere structuur zoals een stift, potlood of vulpen kiezen, of misschien wil je woorden zelfs arceren. In de app kun je ook foto’s toevoegen, alinea’s indelen en kun je al jouw notities aanpassen, terugspoelen en online delen met anderen. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Er verandert natuurlijk niks op jouw daadwerkelijke papiertje in je notitieboek, dus zo krijg je wel twee andere versies van jouw werk, maar toch helpt het wel bij het delen van het geschreven werk.

Royole RoWrite 2 Foto: Joost Klein Middelink

Toch merken we ook dat dezelfde problemen die we tegenkwamen bij de RoWrite 1 wederom aanwezig zijn bij dit model. Ondanks dat de apparatuur dus verbetert lijkt te zijn, is dit in de praktijk toch minder handig dan gewenst. Snelle notities, zachte aanrakingen of rappe schetsen zullen niet helemaal accuraat worden weergegeven. Slechts als je rustig en voorzichtig noteert, registreert de Royole RoWrite 2 alle bewegingen en zet het deze mooi één-op-één over. Ben je soms wat gehaast in je notities, of moet je even snel een telefoonnummer noteren, dan zal je dit toch rustig moeten doen om alle informatie goed digitaal te krijgen. Blokletters lijken spontaan aan elkaar te plakken, er zijn delen van handtekeningen die niet goed worden weergegeven of complete letters die worden overgeslagen.

Zodoende lijkt de RoWrite 2 wederom ideaal te zijn voor mensen die rustig notuleren, schrijven of tekenen, maar niet handig voor de mensen die even een snelle notitie willen maken, snel een schetsje tekenen of even vlug wat informatie opschrijven. Dan schiet de technologie helaas net te kort. Zodoende is het tweede model ook weer geschikt voor een select clubje mensen, al kunnen we de ontwikkelingen van het handzamere, stijlvollere en lichtere apparaat alleen maar toejuichen. Het eerste model gebruikten we niet veel meer vanwege het formaat, maar dit model zal wel met enige regelmaat in onze tas terecht komen en bij overleggen gebruikt worden. Al met al lijkt er niet zoveel verschil te zijn met het vorige model, behalve dan dat het een mooier apparaatje is. De functionaliteiten blijven hetzelfde. Ben je dus al in het bezit van het eerste model RoWrite, dan biedt dit nieuwe apparaat niet bijster veel nieuws qua toevoegingen.