Doorgaan naar artikel
OnePlus Buds Z
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Een strak design, uitstekende accuduur en helder geluid met nadruk op lage tonen maken de OnePlus Buds Z een aantrekkelijk paar oordopjes voor het luisteren naar muziek.

Een tijdje terug bracht OnePlus de draadloze OnePlus Buds uit. Met deze relatief betaalbare oordopjes ging het de concurrentie aan met oordopjes van bijvoorbeeld Apple en Samsung. Daarnaast heeft OnePlus een nog iets goedkoper paar oordopjes uitgebracht, de OnePlus Buds Z. Deze oordopjes zijn niet alleen maar een iets goedkopere variant van de OnePlus Buds. Het in-ear design is namelijk qua functionaliteit net wat anders. In deze review kijken we naar de kwaliteit van deze in-ear oordopjes en hoe deze zich tot de OnePlus Buds verhouden.

Korte Specificaties

  • 10mm dynamische drivers
  • ’97 dB ± 3dB @ 1 KHz gevoeligheid
  • IP55 water- en zweetbestendig
  • Gewicht earbuds 4,35 gram, gewicht case 40 gram
  • 20 uur accuduur muziek en bellen met case
  • Fast charge met 3 uur accuduur met 10 minuten opladen

Design en installatie

De witte OnePlus Buds Z die wij testten zien er wat ons betreft qua design erg elegant uit. De oordopjes zitten in een compacte case van glimmend plastic met een degelijke bouwkwaliteit. Het klepje dat opent om de oordopjes te kunnen pakken voelt wel wat kwetsbaar aan. Het klapt ook niet vanzelf open en dicht zoals de case van de OnePlus Buds. De case heeft een USB-C ingang voor het opladen met de meegeleverde kabel en een klein knopje aan de achterzijde. Aan de voorzijde zit een LED-lampje voor het koppelen en opladen. Koppeling via Bluetooth is makkelijk: je houdt het knopje ingedrukt tot de LED wit knippert en je kunt je smartphone koppelen. Als je de oordopjes uit de case haalt en Bluetooth staat aan, wordt ook snel verbinding gemaakt. De case is naar onze smaak minder mooi dan de pil-vormige case van de OnePlus Buds, maar die zie je weinig als je ze buiten draagt.

De oordopjes zijn geheel in één kleur gemaakt. De stokjes van glimmend plastic zijn lang genoeg om makkelijk vast te pakken. Er worden drie maten rubbertjes meegeleverd. Wat de oordopjes zelf qua design een duidelijke OnePlus-signatuur geeft zijn de cirkelvormige schijfjes aan de buitenkant. Dit design-element was bijvoorbeeld al te vinden op de OnePlus Bullets Wireless 2. Bij de Buds Z zijn ze aanraakgevoelig en je kunt hiermee je muziek bedienen. De knoppen staan standaard op terug of vooruit, maar je kunt ze via de app ook anders instellen. Volume hoger of lager kan helaas dan weer niet. In de cirkeltjes zit een patroon dat met de lichtinval een mooi effect geeft en de Buds Z van goedkope merkloze oordopjes onderscheidt. Daarnaast worden ze niet snel vies.

In-ear comfort en accu

Het gebruiksgemak van in-ear oordopjes hangt in grote mate van de voorkeur van de gebruiker af. Als je in-ear oordopjes fijn vindt, zullen de OnePlus Buds Z met hun lichte gewicht erg comfortabel aanvoelen. De oordopjes vallen niet snel uit als je de juiste maat rubbertjes gebruikt. Oordopjes die half in-ear zijn, zoals de OnePlus Buds, kunnen echter comfortabeler zijn als je niet van het in-ear gevoel in je oren houdt. Na ongeveer een half uurtje kunnen de oordopjes wat oncomfortabel worden, maar dit ligt nogmaals aan je persoonlijke voorkeur.

Het in- en uithalen van de oordopjes uit de case gaat erg soepel. Je kunt de oordopjes makkelijk een (werk)week lang gebruiken zonder de case te hoeven opladen. Mochten ze toch leeg zijn, dan is het opladen erg makkelijk en gaat razendsnel met de 30Watt oplaad-ondersteuning. In tien minuten voor drie uur gebruik opladen is in onze ervaring dan ook reëel. Hiermee weten de Buds Z veel duurdere oordopjes van bijvoorbeeld Apple af te troeven. Een lange accuduur tot twintig uur en de mogelijkheid tot snel opladen is gewoon erg handig.

Dagelijks gebruik

De OnePlus Buds Z weten geluiden van buitenaf goed buiten te houden. Binnenshuis hoor je nauwelijks geluiden uit je omgeving. Wanneer je buiten loopt isoleren ze geluiden tot aan bijvoorbeeld motorgeluiden van auto’s, die hoor je wel lichtjes door de muziek heen. Mocht je toch even omgevingsgeluiden willen horen, of met iemand willen praten, dan schakelen de oordopjes automatisch het geluid op pauze zodra je één van de oordopjes uitneemt. Een functionaliteit die normaal alleen in duurdere oordopjes te vinden is. Ook handig is de eerdergenoemde mogelijkheid om met de oordopjes je muziekspeler te bedienen door middel van een korte aanraking op het linker- of rechteroortje.

Gebruik voor bellen of het deelnemen aan meetings op de laptop is in principe ook goed in orde, maar met in-ear oordopjes is je eigen stemgeluid wel redelijk storend. Wie oordopjes veel gebruikt om te bellen kan naar onze mening beter alternatieven zoals de OnePlus Buds nemen, omdat die je vrijer laten spreken. De microfoon van de Buds Z produceert daarnaast wat zachter geluid, dus je moet wel duidelijk spreken om voor je gesprekspartner hoorbaar te zijn.

Geluid

De OnePlus Buds Z produceren, zeker voor de prijs, uitstekend geluid. Bij het luisteren van muziek zijn alle tonen goed hoorbaar. Wel is er een lichte nadruk op de lage tonen, oftewel bassgeluid. Het is wat ons betreft geen nadeel en kan juist een reden zijn om voor de oordopjes te kiezen als je van sterk bassgeluid houdt afhankelijk van je muzieksmaak. Goedkope oordopjes hebben ook vaak sterkere lage tonen ten koste van de helderheid, maar dat is bij de OnePlus Buds Z niet het geval. Over het algemeen is de geluidskwaliteit dan ook erg goed voor het luisteren naar muziek via de smartphone. Bij tests met HiFi-audio via een betaald Deezer-abonnement komt de hogere kwaliteit-geluid ook duidelijk naar voren. Vergeleken met een premium headset van enkele honderden euro’s hebben de OnePlus Buds Z wat wolliger geluid, maar het verschil is niet zo groot als het prijsverschil doet denken.

In vergelijking met de iets duurdere OnePlus Buds hebben de OnePlus Buds Z beter bassgeluid. Dit zou kunnen komen door de in-ear technologie van de oordopjes, waardoor de lage tonen beter je oor bereiken. In onze ervaring is het primaire verschil tussen de OnePlus Buds Z en de OnePlus Buds dan ook dat de Buds Z meer op muziek luisteren toegespitst lijken. Met de in-ear oordopjes sluit je achtergrondgeluiden beter buiten en zijn de lage tonen sterker aanwezig. Daarentegen zijn de OnePlus Buds veel handiger voor gebruik onderweg met telefoongesprekken of voor gebruik tijdens online meetings.

Combinatie met een (OnePlus) smartphone

Tenslotte haal je iets meer mogelijkheden uit de OnePlus Buds Z als je ook een OnePlus-smartphone hebt. Deze hebben namelijk een ingebouwde optimalisatie voor OnePlus oordopjes, al werken die vooral voor het nog verder versterken van de bassgeluiden. Zonder deze optimalisatie ben je dan ook niet slechter af. Voor het gebruik van een aantal voorgeprogrammeerde equalizer-standen kun je op elke smartphone de HeyMelody app downloaden. Wat wel een voordeel is, is dat OnePlus-smartphones zoals de OnePlus 8 Pro of 8T Dolby Atmos via AAC Bluetooth-overdracht ondersteunen. Dolby Atmos is een digitale geluidstechnologie die bekend staat om de goede geluidsoptimalisatie. Als je smartphone ook AAC ondersteunt is dit zeker fijn, maar ook op de OnePlus Nord met Dirac Audio in plaats van Dolby Atmos klinkt muziek over de Buds Z in principe goed.

Conclusie

De OnePlus Buds Z zijn met een prijs van €59,- een degelijk paar in-ear oordopjes. Een strak design, uitstekende accuduur en snelle oplaadtijd maken het een aantrekkelijk paar oordopjes voor thuis of onderweg. De geluidskwaliteit is helder, met een sterke bass en produceert genoeg volume. Verwacht niet de helderheid van een premium headset, maar met de OnePlus Buds Z kun je zeker fijn muziek luisteren. Daarnaast blijken de OnePlus Buds Z niet alleen maar een goedkopere versie van de OnePlus Buds. De Buds Z zijn beter bruikbaar voor het luisteren naar muziek, maar zijn in onze ervaring lang niet zo fijn voor het voeren van gesprekken of gebruik voor online meetings als de OnePlus Buds. De OnePlus Buds Z zijn juist een betere keuze als je meer geluidsisolatie zoekt en omgevingsgeluiden zoveel mogelijk wilt buitensluiten.