Doorgaan naar artikel
Bezzerwizzer
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Bezzerwizzer is een leuk triviaspel met zowel makkelijke als lastige vragen. Het is leuk om zelf te bepalen hoeveel punten elke categorie waard is, net als de mogelijkheid om deze te wisselen of vragen van andere teams te kapen. Het spel vereist wel enige basiskennis van een hoop zaken, dus afhankelijk van je kennis is het lastiger of makkelijker om te kunnen winnen.

Triviaspellen zijn erg populair en zo ook Bezzerwizzer waarin je in teams elkaar vragen stelt uit allerlei categorieën. Daarmee bewegen ze plaatsen vooruit op het bord om zo richting de overwinning te gaan. Echter kunnen andere teams troeven inzetten om het ze lastiger te maken. Lees hier onze review over de heruitgave van Bezzerwizzer met geüpdatete vragen.

Bezzerwizzer Foto: Joost Klein MIddelink

Bij gemiddelde triviaspellen moeten teams om en om elkaar vragen stellen en verdienen daarmee punten. Bij Bezzerwizzer pakt elk team vier categorieën uit een zakje en mogen deze zelf indelen voor het aantal punten dat deze zouden kunnen opleveren. Er zijn een hoop verschillende categorieën zoals politiek, muziek, voedsel, wetenschap, technologie, religie, geschiedenis, samenleving en meer, waardoor allerlei aspecten van het leven aan bod komen. Doordat de onderwerpen zelf geplaatst kunnen worden, kan elk team zelf bepalen om meer of minder punten toe te kennen. Het team dat als eerste en het verste voorbij de finish is gekomen, wint. Daarbij beschikt elk team over twee bezzerwizzertegels en 1 zwap-tegel, waarmee ze het spel kunnen beïnvloeden.

De tegel met dezelfde naam als het spel kun je inzetten voordat de vraag voor een ander team wordt voorgelezen of erna. Dat bepaalt hoeveel punten je zou kunnen verdienen. Zo kun je de vraag overnemen, maar als het originele team het goede antwoord geeft, krijg je een strafpunt. Je moet dus redelijk zeker zijn dat jouw team het antwoord weet en het andere team niet. Met de Zwap-tegel kun je twee categorieën naar keuze met elkaar wisselen om een ander team het moeilijker te maken, of jouw eigen team het makkelijker te maken. Deze kan ook door een ander team weer terug gewisseld worden, dus wees er voorzichtig mee.

Bezzerwizzer Foto: Joost Klein Middelink

Tijdens het spelen kwamen wij erachter dat deze tegels niet echt veel invloed hebben op het spel, aangezien de bezzerwizzertegel hooguit drie punten oplevert als je zonder enige weet van de vraag hem speelt. De meeste teams speelden deze tegel ná het lezen van de vraag en dan levert deze slechts één punt op, ongeacht het aantal punten dat het originele team ervoor kan krijgen. Dus ook al zou team A vier punten kunnen verdienen, grote kans dat het team dat het beter denkt te weten slechts één punt verdient. Dit haalt de snelheid wel uit het spel, al is het concept van elkaars vragen wegkapen best leuk bedacht. Ook kwamen wij een vraag tegen waarbij het antwoord totaal niet bleek te kloppen. Er zitten mogelijk dus een paar kleine foutjes in, maar die zijn wij verder gelukkig niet meer tegengekomen.

In de kern is Bezzerwizzer een triviaspel waarbij vele categorieën zitten met elk een heleboel vragen, waardoor het nog een hele tijd zou duren voordat je alle vragen hebt ontdekt. De toevoeging van de twee mogelijkheden om andere teams dwars te zitten voegen een speels element toe, maar hebben uiteindelijk te weinig invloed om het echt spannend te maken. Toch is het een leuk en goed uitgewerkt kennisspel, met soms een foutje, die voor de nodige hilariteit en leermomenten zorgt. Wat ons betreft een aanrader voor dit genre bordspellen.