Doorgaan naar artikel
LEGO Technic Lamborghini Sian FKP 737
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Eigenlijk is alles aan de LEGO Technic Lamborghini Sian FKP 737 geweldig. Zowel het eindresultaat als de weg er naartoe geven enorm veel voldoening. Wel moeten we helaas een puntje aftrekken vanwege het kleurverschil in de onderdelen, want dat is eigenlijk iets dat gezien de prijs van de set niet voor mag komen.

Als er een serie is die veel volwassenen weer terug heeft getrokken in hun LEGO-verslaving, dan zijn het de supercars wel. De serie begon in 2016 met de Porsche 911 GT3 RS en werd in 2018 aangevuld met de Bugatti Chiron. In 2020 is daar de Lamborghini Sian FKP 737 bijgekomen en deze hebben wij recent gebouwd. Hoewel de set al wat ouder is, vonden we het gezien de omvang van de set toch de moeite waard om hier alsnog een recensie van te plaatsen.

Het feest begint eigenlijk al op het moment dat je de doos ziet. LEGO heeft duidelijk moeite gestoken om de bouwervaring van begin tot eind spectaculair te maken. De doos geeft de motorkap van de Sian weer in de felgroene kleur waarin ook de auto wordt gebouwd en wanneer je de deksel optilt, zie je daar het carbon van de achterkant van de auto. Het bouwproces is over een zestal kleinere doosjes verdeeld waarin de auto onderdeel voor onderdeel wordt opgebouwd. Wie overigens denkt de set met een doosje per avond af te ronden is, komt wat bedrogen uit, want voor elke stap ben je zeker enkele uren onder de pannen. Het is dus raadzaam om een paar bakjes aan te schaffen om de onderdelen in op te bergen wanneer je wilt stoppen.

Wie in het verleden al een van de andere sets, en met name de Bugatti, al heeft gebouwd, zal veel overeenkomsten vinden. Je begint met de versnellingsbak en de achteras en daarna is de motor aan de beurt, waarna de binnenkant al snel vorm krijgt. Met de laatste paar dozen bouw je vervolgens de groene laag om de Lamborghini heen. Wel is het tof om te zien dat LEGO geleerd heeft van de problemen uit de vorige sets. Zo is de versnellingsbak een stuk minder foutgevoelig en is ook de suspensie aangepast, waardoor het gewicht van de auto er niet meer voor zorgt dat hij helemaal door de vering zakt.

Een andere toffe verbetering is dat je de versnellingsbak en motor kunt blijven zien nadat de set af is. Dit zijn natuurlijk de paradepaardjes van zo’n set en het was in het verleden dan ook jammer dat deze volledig werden afgedekt gedurende de bouw. Dat is nu niet langer het geval, waardoor het showen van het model toch nog weer een stukje leuker wordt.

Ook qua technieken zijn er een aantal bijzondere vondsten gedaan, waarbij vooral het mechanisme van de deuren opvalt. LEGO had er voor kunnen kiezen om de beroemde schaardeuren simpelweg met de hand op en neer te laten gaan, maar heeft een behoorlijk ingenieus systeem bedacht, waardoor je het nu met een knop achter beide stoelen kunt doen. Dit zorgt er meteen voor dat het sluiten van de deuren bijna net zo gracieus gaat als in de echte wagen.

Naast de uitgebreide bouwervaring heeft LEGO geprobeerd om nog meer gevoel bij deze set te creëren door middel van screencasts die middels QR-codes vanuit het instructieboekje te bekijken zijn. Ze geven uitleg over Lamborghini, maar ook over hoe bepaalde onderdelen van de LEGO-set zijn ontwikkeld en wat daarbij de uitdagingen waren. Deze zijn erg leuk om te kijken en het is ook tof om te zien hoe enthousiast de mensen bij Lamborghini zijn over de LEGO-variant van een van hun topmodellen.

Tot zover is eigenlijk alles aan de set een groot feest, maar toch gaat LEGO op een bepaald punt een beetje de mist in. In een van de screencasts geeft een ontwerper van Lamborghini aan hoe belangrijk het is dat alles rondom de auto dezelfde kleur heeft, ongeacht het materiaal. Het is dan ook jammer om te zien dat het LEGO niet is gelukt om dit met alleen hetzelfde materiaal te bewerkstelligen. Zeker bij stukken waar veel kleine groene onderdelen bij elkaar zitten, valt erg duidelijk op dat er behoorlijk kleurverschil zit in de onderdelen en dat is erg jammer. Wanneer je kijkt naar de adviesprijs van € 379,- mag je toch wel een stukje kwaliteit verwachten dat hier niet geleverd wordt.

Maakt dit de Lamborghini Sian een slechte set? Absoluut niet! Wat ons betreft is deze set echt een aanrader omdat de bouwervaring simpelweg geweldig is. Je ziet aan alles dat overal over nagedacht is en je verbaast je regelmatig over het vernuft en de complexiteit van de oplossingen. Ook het eindresultaat is meer dan de moeite van het aanschouwen waard. Daarnaast is, als je goed oplet en met een beetje geduld, de set voor rond de € 250,- wel te vinden, waardoor het ook qua prijs per onderdeel een prima deal is.