Doorgaan naar artikel
De crypto-technologie achter een tweet van miljoenen
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Om kunst en digitale media te veilen, wordt steeds vaker de blockchaintechnologie NFT toegepast. De bedragen kunnen oplopen tot in de miljoenen euro’s, maar wat zit eigenlijk achter die digitale kunsthandel die steeds lucratiever wordt?

De eerste tweet van Twitter-CEO Jack Dorsey uit 2006 werd zelfs, door hemzelf, te koop gezet. Degene die deze veiling wint is dan de eigenaar van het bericht. Er wordt hevig geboden en het hoogste bod bedraagt al 2,5 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 2 miljoen euro. De tweet werd geveild als een ‘non-fungible token’ ook wel NFT crypto genoemd. Met deze technologie wordt het eigendom van een digitaal object vastgelegd zodat het aan een ander persoon kan worden overgedragen of verkocht.

De CEO van Twitter is niet de enige persoon. Er werd recent een video als NFT van Mike ‘Beeple’ Winkelmann, een kunstenaar, verkocht voor 5,5 miljoen euro. Een schril contrast met de verzameling schetsen die de maker van Rick & Morty verkocht voor 1,5 miljoen euro.

NFT is geen recente ontwikkeling; NFT’s bestaan namelijk al een aantal jaren. In 2017 bijvoorbeeld werden ze toegepast voor de verhandeling in virtuele poezenplaatjes, ook wel ‘Crypto Kitties’ genoemd. Omdat ook steeds meer grote artiesten zich ermee bezig houden, is in de afgelopen weken het gebruik van de technologie omhoog gegaan. Zo verkocht muzikant Grimes een korte video voor tienduizenden dollars met deze technologie.

Wat houdt NFT precies in?

De betekenis van NFT is ‘non-fungible’. Letterlijk vertaald vanuit het Engels betekent dit ‘niet vervangbaar’. Het is een stukje data waar het eigendom van een digitaal object in is geregistreerd. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tweet, video, artikel of een afbeelding. Dit eigendom wordt vastgelegd in de blockchain. Dit is dezelfde technologie die wordt gebruikt voor cryptovaluta zoals de bitcoin. NFT’s komen vooral terecht momenteel op de blockchain van Ethereum.

Is NFT dan vergelijkbaar met bitcoin?

Het antwoord is ja en nee. Datgene wat vastgelegd wordt in een NFT is totaal anders dan bij cryptovaluta, maar de technologie erachter is wel hetzelfde. Bij een bitcoin is de waarde gelijk aan alle andere bitcoins, daarom kan een bitcoin verhandeld worden voor de vastgestelde waarde zoals dit ook is bij normale valuta zoals de euro of de dollar. In een NFT is ieder object uniek. Zo kan het dus zijn dat de ene NFT een kunstwerk van miljoenen euro’s heeft terwijl de andere NFT een poezenplaatje is van een paar euro.

Wat krijg je precies bij de aankoop van een NFT?

Als je een NFT koopt, krijg je een digitaal object. De NFT kun je zien als een soort eigendomscertificaat waarin de originele maker zegt dat jij dit object mag hebben. Het auteursrecht blijft overigens wel in de handen van de originele maker. Doordat het object digitaal is kunnen mensen online nog wel eens in staat zijn om er kopie van te maken. Bijvoorbeeld de tweet van Dorsey kan bekeken worden door iedereen na de veiling. Je kunt het vergelijken met de aanschaf van een schilderij. Als je bijvoorbeeld bij de veiling de Mona Lisa koopt, mag jij jezelf de huidige eigenaar noemen. De kunstenaar blijft natuurlijk de originele schilder Leonardo da Vinci en mensen die eerder foto’s of video’s hebben gemaakt kunnen nog steeds terugkijken naar het schilderij.

Voor wie is het dan een voordeel?

Doordat kunstenaars hun werk steeds vaker digitaal maken, is er minder vaak een tastbaar object om te veilen of te verkopen. De bedoeling van NFT’s is dat ze ervoor zorgen dat het eigendom van digitale kunst ook verkocht kan worden en tegelijkertijd dat de artiest er ook iets aan verdient. Tegelijkertijd hopen verzamelaars dat de NFT de nieuwe standaard wordt om elk object wat in hun bezit is digitaal vast te leggen. Het zou een goede manier kunnen zijn om NFT’s te gebruiken om het eigendom van digitale objecten extra goed vast te leggen.

Zitten er ook nadelen vast aan deze technologie?

Aangezien NFT’s tot voor kort een redelijk onbekend fenomeen waren, zijn er ook lastige punten die voor veel mensen nog onbekend zullen zijn. Vanuit een praktisch oogpunt is het voor veel mensen met bitcoins altijd aantrekkelijk dat er weinig tot geen regulering is, wat ook bij NFT’s het geval is. Dit betekent echter ook dat er al best wat verhalen rondgaan van mensen die NFT’s op een listige wijze stelen en de gedupeerde kan vervolgens bij niemand hulp zoeken. Er zijn zelfs situaties waarbij de afbeelding volledig verdwenen is van de servers! Nog belangrijker is misschien wel het impact op de klimaat dat het creëren van deze tokens heeft. Website CryptoArt.wtf (dat nu online is gehaald omdat het te veel gebruikt werd om kunstenaars lastig te vallen), heeft duizenden NFT’s geanalyseerd en kwam erachter dat een onschuldig ogende NFT met een GIF van een kat in de ruimte, even slecht is voor het klimaat als een gemiddeld Europees huishouden dat twee maanden lang leeft. Wel moet gezegd worden dat dit vooral komt doordat de vervuilende cryptocurrency Ethereum momenteel het populairst is voor de aanschaf van NFT’s. Mocht er in de toekomst op andere methodes overgestapt worden, dan zou het wellicht minder rampzalig zijn voor onze planeet.