Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Sniper Ghost Warrior Contracts 2 is een aardige titel voor een zachte prijs. Vooral wanneer je sluipschutters en stealth-missies leuk vindt, kan je helemaal losgaan in deze game. Helaas is de vrij stroeve kunstmatige intelligentie en het ietwat saaie verhaal geen pluspunt voor deze titel. Er had wellicht meer ingezeten.

CI Games heeft inmiddels al verschillende games ontwikkeld in de Sniper-franchise. Hun laatste project, Sniper Ghost Warrior Contracts 2, is zoals de titel al prijsgeeft het tweede deel in de Ghost Warrior Contracts-serie.

Dit keer word je meegenomen naar het Midden-Oosten, waar meerdere conflicten worden uitgevochten. Je bevindt je veelal in woestijnachtige gebieden waar een genadeloze dictator al meer dan twintig jaar de touwtjes in handen heeft. Iemand moet hem stoppen en hoe dit gebeurt, maakt niet uit. Bepakt met een pistool, wat granaten, een machinegeweer voor de korte afstandsgevechten en uiteraard een sluipschuttersgeweer voor het echte werk, trek je erop uit voor je eerste doelwit.

Wat al vanaf de eerste missie duidelijk wordt, is dat de maps vrij groot zijn. Vaak zitten je opdrachten en doelwitten redelijk ver uit elkaar: je dient dus flink wat meters af te leggen. Tijdens je tocht kom je ook kleine groepen vijanden tegen die je op verschillende manieren kunt uitschakelen. Dit kan door ze ongezien één voor één uit te schakelen door bijvoorbeeld een mes in hun nek te steken, maar als je ze al schietend te lijf wilt gaan, is dat ook mogelijk.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Sniper Ghost Warrior Contracts 2 is een shooter, maar dan specifiek gericht op de sluipschutters. De meesten systemen binnen het spel zijn op dit vlak ontwikkeld met het idee om zo realistisch mogelijk te zijn. Denk hierbij aan het rekening houden met afstand, windrichting en het type kogels dat je gebruikt om je perfecte schot doeltreffend te maken. Wanneer je mist kan dit namelijk grote gevolgen hebben en dat maakt het ook leuk om met deze game aan de slag te gaan. Mocht je meer hebben met snelle shooters zoals Call of Duty of Battlefield, dan is deze titel wellicht niet voor jou weggelegd. Maar vind je de sniper-missies in de singleplayer van veel CoD-games tof? Dan is deze game toch wel het proberen waard. Met een verrekijker op zak markeer je de doelen zodat je weet waar ze lopen en op welke afstand. Vervolgens ga je strategisch te werk om zoveel mogelijk vijanden uit te schakelen, waarbij je soldaten die mortieren besturen en andere sluipschutters kunt doden zodat zij je niet kunnen neerschieten. Doe je dit tactisch genoeg, dan wordt er geen alarm geslagen en wordt het een stuk makkelijker om je einddoel te halen. Als je deze manier van spelen leuk vindt, dan kan je met Sniper Ghost Warrior Contracts 2 leuke uurtjes beleven.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Er zijn 21 missies verdeeld over verschillende gebieden rondom Syrië en Libanon. Hoewel ze veel op elkaar lijken, zijn ze toch goed in elkaar gezet en zien ze er vrij goed uit. Helaas zijn deze woestijnachtige gebieden niet erg divers en is het veelal van hetzelfde, namelijk zand, dorre struikjes en vervallen gebouwen en rotsen. Het verhaal wat je in de game volgt, is helaas niet erg spectaculair: het is vrij lineair en weinig meeslepend. Nu is dit niet per se erg, want je speelt de game voornamelijk om de actie met je sluipschuttersgeweer. Toch had een sterk verhaal wel meer inhoud kunnen geven aan de game.

Ook de kunstmatige intelligentie is niet altijd even fantastisch. Helaas hebben de ontwikkelaars geen echte verbeteringen toegepast na het eerste deel; daar was het namelijk ook al vrij matig. Wanneer je bijna wordt herkend als je op tien meter afstand loopt van een vijand, kan je snel in een bosje gaan liggen en lopen ze vervolgens zo langs je. Word je eenmaal gezien of zien ze een lijk liggen, dan gaan ze met man en macht op zoek en hebben ze je al vrij snel gevonden. Mocht dat gebeuren, dan is het niet erg spannend om alle vijanden uit te schakelen, want vaak wordt er vrij weinig (raak) geschoten en zijn ze niet erg tactisch. Ze komen bijvoorbeeld één voor één het hoekje om lopen als je daar blijft zitten wachten.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2

Grafisch gezien ziet Sniper Ghost Warrior Contracts 2 er best aardig uit. Zo zien de verschillende wapens en de omgeving er prima uit. Ook de welbekende slowmotion-shots die bekend zijn in de franchise zien er spectaculair uit. Een goed gemikt schot met een geweer van groot kaliber zorgt ook voor een flinke ravage. Bij een headshot zie je dan ook regelmatig dat vrijwel het hele hoofd van de ruggenwervel wordt geknald. Bij een kleiner kaliber is dit wat subtieler, maar zie je nog steeds een goede impact en flink wat bloed wanneer de kogel door het lichaam van de vijand vliegt. Gelukkig is dit niet bij elk succesvol schot te zien, want dan zou het misschien wel erg vervelend en saai gaan worden.

Als we alles op een rijtje zetten, is het een prima game om je even mee te vermaken. Vooral wanneer je sluipen en sluipschutters leuk vindt, dan is dit wellicht een game voor jou. Het helpt als je je bedenkt dat deze titel bijna de helft kost ten opzichte van vele andere titels.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2 is voor deze review gespeeld op de Xbox Series X|S. Het spel is ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc voor €39,99. Later zal deze ook voor de PlayStation 5 beschikbaar komen.