Doorgaan naar artikel
Call of Duty: Black Ops Cold War
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De singleplayer in Call of Duty: Black Ops Cold War weet ondanks het relatief korte verhaal genoeg te boeien. Helaas kent de multiplayer enkele minpunten die zeker voor frustraties kunnen zorgen. Ook de ietwat beperkte content zouden we graag anders zien. Hopelijk zal dit middels toekomstige updates worden uitgebreid. Voor de liefhebbers is de Zombie-modus een leuke extra die goed in elkaar steekt.

Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent normaal gesproken dat er ook weer een nieuw deel in de CoD-franchise wordt gelanceerd. Ondanks het vreemde jaar vanwege het coronavirus, is dat dit jaar niet anders. Deze keer staat ontwikkelstudio Treyarch weer aan het roer en komt het met Call of Duty: Black Ops Cold War.

Zoals de titel het al weggeeft speelt het zich dit keer allemaal af tijdens de Koude Oorlog. We gaan dus weer terug in de tijd in tegenstelling tot de afgelopen Black Ops-delen. Wat er deze keer ook anders is dan bij het vorige deel, is dat er weer een singleplayer-modus aanwezig is. Hoewel veel spelers het massaal tegen elkaar opnemen in de multiplayer-potjes, is er altijd nog veel behoefte aan een modus waarbij je een verhaal kunt volgen en even alleen kunt spelen.

Call of Duty: Black Ops Cold War

We worden meegenomen naar begin jaren tachtig en je zit met je team achter Perseus aan, een spion uit de Sovjet Unie. We zullen niet al te veel van het verhaal vertellen, want dit is iets dat je zelf moet beleven. Het steekt allemaal best goed in elkaar en weet voldoende te boeien om je elke keer weer een nieuwe missie te laten willen starten en het verhaal te volgen. Het begint voor Nederlands in ieder geval al goed wanneer we in een bruin café starten in ons eigen Amsterdam. Het is leuk om te zien dat Treyarch ook de nodige research heeft gedaan gezien de aanwezige details die hier zijn verwerkt. Zo wordt er bijvoorbeeld een boel briefjes van 100 gulden op tafel gegooid en voor de wat oudere gamers onder ons roept dit wat nostalgie op. Bovendien is het gewoon grappig dat de oude Nederlandse munteenheid gewoon in een game van dit formaat is verwerkt.

Call of Duty: Black Ops Cold War

De singleplayer is in grote zinnen vergelijkbaar met wat we gewend zijn van eerdere delen. Een reeks vrij korte missies nemen je mee naar allerlei verschillende omgevingen en daar heb je telkens een specifiek doel voor ogen. Wat in Call of Duty: Black Ops Cold War wel anders is, is het feit dat je dit keer niet op pad gaat vanuit het leger, maar als lid van de CIA. Zo wordt er ook meer de nadruk gelegd op geheime missies waar je als een soort superspion doorheen zult moeten gaan. Dit zorgt toch een beetje voor vernieuwing in de franchise en dat had het wellicht ook wel nodig om te voorkomen dat dit weer het zoveelste deel is waarbij alles hetzelfde is. Daarnaast zijn er ook andere elementen aanwezig die een leuke wending geven aan de verhaalmodus. Denk bijvoorbeeld aan het grote prikbord waar al het bewijsmateriaal wordt opgehangen. Deze zijn in de verschillende missies te verzamelen en dienen uiteindelijk ook als hulpmiddel om de juiste keuzes te maken in het verloop van de game. Ook zijn er regelmatig korte dialogen waarbij je kunt kiezen uit een boel voorgeselecteerde vragen of zinnen. Ook deze hebben invloed op het verloop van het verhaal. Het is wel een beetje jammer dat deze dialogen enkel eenzijdig zijn ingesproken. Je krijgt enkel een gesproken antwoord terug van andere personages, terwijl je zelf alleen kunt kiezen uit wat tekstuele zinnen.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Naast de singleplayer is er uiteraard ook een multiplayer aanwezig, een populaire modus onder de shooterliefhebbers. In deze modus krijgen we spelvormen voor onze kiezen die we kennen uit eerdere delen. Denk hierbij aan de standaard Team Deathmatch en Kill and Confirm. De meest gespeelde modi zijn aanwezig en dat is prima. Toch voelt het geheel wat karig aan. Dit komt misschien omdat er relatief weinig maps aanwezig zijn en dat je dus regelmatig dezelfde paar loopt te spelen. Ook wanneer er wordt gekozen voor een andere spelvorm waarbij veel meer spelers deelnemen aan een potje, zijn dezelfde maps aanwezig. Ze zijn dan wel iets ruimer opgezet, maar in de basis is het dezelfde map. Ook het wapenarsenaal is vrij beperkt, waarbij spelers bijvoorbeeld maar uit vijf assault rifles kunnen kiezen. Nu wordt er steeds vaker gratis content toegevoegd nadat de game al even op de markt is. Hopelijk zullen we bij de eerste grote update verrast worden met wat extra maps, wapens en wellicht ook operators.

Call of Duty: B;ack Ops Cold War

Een ander serieus minpunt is dat de multiplayer vrij veel bugs en glitches bevat. Zo komt het regelmatig voor dat het hoofdmenu vastloopt of zelfs maar half wordt weergegeven. Er zit dan niets anders op dan de game volledig af te sluiten en opnieuw te starten, als deze al niet zelf volledig is gecrasht. Het komt ook regelmatig voor dat alle geselecteerde attachments op je wapen ineens zijn verdwenen. Deze vervelende foutjes kunnen flink wat frustraties oproepen en zijn in onze ogen ook onacceptabel voor een game van dit formaat. Hopelijk zal ook dit gauw middels een patch worden opgelost.

Gelukkig zijn er ook goede punten in de multiplayer van Call of Duty: Black Ops Cold War. De gameplay voelt namelijk erg soepel aan en brengt audiovisueel enkele vernieuwingen, waardoor de spelers echt in de game worden getrokken. Denk hierbij aan heftiger geluid wanneer je iemand raakt met je kogels voor een wat dynamischere ervaring. De maps zijn over het algemeen leuk opgezet en zijn voorzien van veel detail. Op audiogebied klinken de wapens erg goed en ook duidelijk merkbaar anders van elkaar. Ook past de gekozen muziek goed bij de periode van deze game.

Call of Duty: B;ack Ops Cold War

Er is overigens wel een totaal nieuwe modus aanwezig onder de naam Fireteam: Dirty Bomb. Hierin ga je in teams van vier spelers in een grote map op pad om nucleair materiaal te verzamelen uit kistjes en bij vijanden die je zojuist hebt neergeschoten. Dit materiaal dien je af te leveren bij een van de vijf gemarkeerde plekken waar een Dirty Bomb is gestationeerd. Wanneer deze vol is kan hij worden geactiveerd, wat het verspreiden van een nucleaire gaswolk tot gevolg heeft. Deze modus bevat enkele elementen die we kennen uit Warzone. Denk bijvoorbeeld aan de kistjes die een airstrike kunnen bevatten of armor plates die ervoor zorgen dat je iets meer gezondheidspunten hebt.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Zoals we van Treyarch gewend zijn is er ook dit keer weer een Zombie-modus aanwezig in de vorm van Die Maschine. Wie een fan van Zombies is, kan zijn lol op in deze modus want Treyarch heeft er wederom werk van gemaakt. De spannende sfeer is duidelijk merkbaar en wanneer je het lang weet te overleven, geeft dit ook echt voldoening.

Grafisch gezien ziet deze modus net als de eerdergenoemde modi er aardig uit, maar op een enkel punt toch gedateerd; namelijk wanneer je kijkt naar de korte filmpjes voordat je een multiplayer-match start. Dit geldt overigens totaal niet als we naar de cutscenes kijken van de singleplayer. Deze zien er levensecht uit en zijn tot in de kleinste details uitgewerkt.

Tot slot willen we nog even Warzone aanhalen. Deze populaire gratis Battle Royale-game is opgezet door Infinity Ward na de lancering van Call of Duty: Modern Warfare. Treyarch zal hier ook zijn steentje aan bijdragen. Onderdelen van Cold War worden meer verwerkt in Warzone en er zullen zelfs dezelfde wapens in te gebruiken zijn. Ook zal er een nieuwe Warzone-map in de toekomst verschijnen. De aankomende Battle Pass-content is ook nog eens te gebruiken in deze game, wat het dan wel weer erg tof maakt.

Call of Duty: Black Ops Cold War is voor deze review gespeeld op PlayStation 4 en Xbox Series X.