Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

The Secret of Retropolis is een leuk, maar erg kort avontuur. Het vertelt een spannend verhaal, maar eindigt op een cliffhanger nadat je geïntrigeerd bent door de personages en de gebeurtenissen. Erg jammer, want het spel en het puzzelen zelf is leuk.

In The Secret of Retropolis moeten we als detective verschillende zaken oplossen in de futuristische retro-stad vol robots. Middels uitrekbare armen en andere apparatuur moeten we misdaden achterhalen. Lees hier onze review over deze Virtual Reality point-and-click-game.

The Secret of Retropolis

Het verhaal speelt zich af in een toekomst waar robots alles hebben overgenomen en mensen niet meer bestaan. Robots willen de gedachtes en leefstijlen van de mensen vereeuwigen en besluiten zo steden te bouwen die gericht zijn op specifieke leefstijlen. Ons avontuur speelt zich af in een stad waar de jaren 20 enorm leven. Denk hierbij vooral aan wolkenkrabbers, mannen in pak en ongure types. Je speelt als een ex-politieagent die detective is geworden om privézaken op te lossen. Een mooie zangeres benadert je om een juweel te zoeken en zo begint alles.

Gaandeweg leer je dat dat niet het enige probleem is: het puzzelen begint. Elke scène die je tegenkomt vereist een paar taken die je moet oplossen. Het zijn geen heel pittige puzzels, maar je moet wel even nadenken over jouw aanpak. Echte hints krijg je niet, al zal de game wel wat knipogen geven. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een raam met tralies, dan zal je eerst de stroom eraf moeten halen om vervolgens het metaal weg te kunnen zagen. Tijdens deze momenten kun je om je heen kijken in de bijzondere, mooie omgevingen. Die omgevingen zijn overigens niet zomaar gemaakt, maar deze zijn met de hand zijn gemaakt in een andere VR-app genaamd Quill Theater.

The Secret of Retropolis

Zodra je de eerste echte missie hebt gedaan, ga je direct al naar deel twee volgens de game. De korte duur van het eerste hoofdstuk, dient kennelijk als voorbode voor de rest van het spel, want zodra deze zaak spannend begint te worden en je oprecht geïnteresseerd raakt in het verhaal, stopt het spel met een cliffhanger. Ondanks dat de studio duidelijk maakt het de intentie heeft een vervolg te maken, is het toch erg jammer om zo te eindigen. De korte ervaring was vermakelijk, maar lijkt voor een eventueel hoogtepunt al te stoppen.

The Secret of Retropolis is ondanks de korte duur toch best leuk. Het smaakt enorm naar meer, maar dat is er momenteel helaas niet. Mogelijk komt de studio met een vervolg, maar ergens voelt dit spel toch vooral als een voorproefje. Toch zeker een aanrader als je van point-and-click-spellen houdt in dit sfeertje.

The Secret of Retropolis is voor deze review gespeeld op de Oculus Quest 2. Het spel is ook verkrijgbaar voor PCVR via Steam.