Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Captain ToonHead vs the Punks from Outer Space is best leuk, maar voelt over de hele linie wat middelmatig aan. Je doet veel hetzelfde, de besturing is niet ideaal, maar het is wel vermakelijk, ondanks het flinterdunne verhaal.

Captain ToonHead vs the Punks from Outer Space draait om een jonge klusjesman genaamd Elliot die op een ruimteschip ineens kapitein wordt nadat zijn crew wordt gedood door een foutje. Het is aan Elliot om de missie tot een goed einde te begeleiden en dat mogen wij voor hem doen in virtual reality. Lees hier onze review over de game.

Captain ToonHead vs the Punks from Outer Space

Captain ToonHead vs The Punks from Outer Space is een tower defense-game waarbij je allerlei torens moet bouwen zodat de aankomende vijanden worden uitgeschakeld. Denk daarbij aan torens die simpelweg wat vuurwerk schieten, vertragende ijsstralen hebben of explosieve varkenpiñata’s afschieten. Deze kun je bouwen met de rommel die je verkrijgt van verslagen vijanden en deze torens zijn uiteindelijk ook te versterken om de moeilijkste vijanden aan te kunnen. Zelf kun je ook met je twee wapens proberen vijanden uit te schakelen.

Elke missie is ruwweg hetzelfde opgebouwd. Je landt in een level waarbij levende energieblokjes beschermd moeten worden en het is aan jou om torens te bouwen om vijanden te verslaan. Vijanden variëren tussen simpele lopende soldaten, snelle kippen of enorme dinosauriërs die enorm veel schade kunnen weerstaan.

Buiten de missies om kun je de geredde energieblokjes inzetten om de torens, het ruimteschip waar de blokjes ingaan of om Elliot zelf te verbeteren. Zo worden bijvoorbeeld de torens of Elliot’s wapens sterker, waardoor je de vijanden nog beter aankan.

Captain ToonHead vs the Punks from Outer Space

Wat Captain Toonhead een beetje hindert is dat het allemaal niet helemaal optimaal werkt. Je kunt je in een level alleen maar voortbewegen door naar bestaande torens te teleporteren, maar als je meerdere torens hebt, is het in een groot level soms lastig om te bepalen waar je heen wil. Ook draait de orientatie elke keer dat je teleporteert, waardoor je keer op keer moet uitzoeken waar je staat en hoe je weer richting de vijanden kan kijken. In een spannende strijd is dat enorm frustrerend.

Ook is de variatie ver te zoeken. Ondanks dat er veel levels zijn en je meerdere torens krijgt die je kan upgraden, blijf je elk level ongeveer hetzelfde doen; namelijk torens bouwen en schieten. Het is vermakelijk, maar langer dan een uurtje per keer begint snel te vervelen. Zodoende is de game vooral leuk om af en toe eventjes te doen.

Captain ToonHead vs the Punks from Outer Space is vooral vermakelijk als je het in kleine sessies doet. Het flinterdunne verhaal boeit niet veel, maar de gameplay is leuk. Het bouwen van verschillende torens, het upgraden van deze torens, jezelf of de raket waarmee de energieblokjes gered worden is leuk bedacht, maar uiteindelijk is het vooral veel van hetzelfde. Zeker geen geweldige topgame, maar als je van tower defense-spellen houdt is Captain ToonHead wel leuk genoeg voor af en toe.

Captain ToonHead vs the Punks from Outer Space is voor deze review gespeeld op de Oculus Quest 2, de game is ook verkrijgbaar voor alle andere Oculus- en Steam-headsets.