Doorgaan naar artikel
Impressie: Spellenspektakel 2021
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Twee jaar geleden mochten we voor het eerst naar dit evenement en afgelopen weekend was het eindelijk weer zover. We mochten langs bij Spellenspektakel 2021. In dit bericht vertellen we je over onze indruk van dit evenement en welke spellen ons opvielen.

Nadat we de entree voorbij waren, deden we eerst een rondje op de beurs om daarna wat spellen uit te proberen. De stands van 999 Games, Asmodee en White Goblin Games leken enorm goed bezocht met vrijwel constante bezetting van de tafels waar mensen de spellen van de uitgevers konden proberen. Zo konden mensen bij 999 Games aan (sta)tafels de nieuwste en recentste spellen uit proberen. Bij Asmodee was de gelegenheid om verschillende spellen te doen en deze eventueel ook aan te schaffen. Bij WGG leek de eigen winkel ook erg populair met mooie aanbiedingen. Sommige spellen bij deze uitgevers kon je op groot formaat doen zoals Throw Throw Burrito met grote opblaasbare burrito’s of MicroMacro op een groot canvas. In ieder geval sprongen deze stands er goed uit.

Spellenspektakel 2021 Foto: Joost Klein Middelink

Na ons eerste rondje over de beurs hebben we een paar spelletjes gedaan die ons interessant leken. Zo belandden we uiteindelijk bij een roll & write genaamd Polders, waarbij spelers elke beurt weer een ander schrijfblad krijgen waarop ze gebouwen moeten plaatsen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Omdat je gaandeweg pas te weten komt wat de eindbonussen worden, moet je dus constant je strategie aanpassen op basis van de bonus en wat de andere spelers doen.

Verder had Identity Games ook een eigen stand waar mensen de populaire Escape Room The Game-reeks kon uitproberen. Niet alleen dat, maar men kon zich ook aanmelden voor het heuse NK Escape Room The Game met mooie prijzen. Ook was er een Dungeons & Dragons-stand waar liefhebbers en nieuwsgierigen mee konden doen om het spel te leren kennen of juist allerlei gekke tactieken te oefenen.

Bij Geronimo Games zagen we ook een goed bezette stand waarbij we enkele toffe spellen zagen in het aanbod van de uitgever. Een van die spellen was Kluster, een spel waarbij je magneten moet plaatsen in een vorm zonder dat deze tegen elkaar plakken. Niet alle spellen waren speelbaar op de beurs, maar kunnen we binnenkort wel verwachten in de winkels. Iets om naar uit te kijken!

Bijzondere stands waren er ook. Natuurlijk de Budgetspelen.nl Bring & Buy-stand waarmee uiteindelijk €3255,40 is opgehaald voor het goede doel. Ook de stand waarbij ouders hun kinderen onder begeleiding van pedagogische medewerkers konden laten spelen met simpele spelletjes was zeer bijzonder. Zo konden de ouders een zorgenvrij bezoek aan de beurs brengen.

Spellenspektakel 2021 Foto: Joost Klein Middelink

Tevens konden we Dutch Resistance; Oranje Zal Overwinnen testen op de beurs, een spel dat een succesvolle Kickstarter heeft en gebaseerd is op het Nederlandse verzet uit de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder hieraan is dat de speelbare personages echte mensen zijn met hun verhaal op de achterkant van hun kaart. Zo is het spel niet alleen interessant om te doen, maar ook een stukje geschiedenis. Het toffe van het spel is dat ondanks het coöperatieve aspect, je ook goed na moet denken over wat voor gevolgen jouw acties hebben. De ene persoon had een voordeel gekregen terwijl het de strop voor de ander was. Wij zijn erg benieuwd naar dit spel.

Wat ons een dubbel gevoel gaf, was de immense drukte. Ondanks dat het erg tof was om te zien dat bordspellen nog steeds enorm populair zijn, leek het net alsof men de huidige staat van de wereld was vergeten. Wij hopen dat het Spellenspektakel volgend jaar nog eens gehouden wordt. Dan hopelijk met minder zorgen, want de gezelligheid en liefde voor bordspellen is voor velen nog lang niet over.