Doorgaan naar artikel
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

This Is the President is best een vermakelijke game geworden waarbij elke gemaakte keuze grote impact kan hebben op je ambtstermijn als President van de Verenigde Staten.

Na This Is the Police en This Is the Police 2, komt THQ Nordic nu met This Is the President. In deze politieke thriller en managementgame mag je op het pluche van de machtigste man ter wereld plaatsnemen.

This Is the President begint met je overwinningsspeech. Je krijgt een aantal opties om uit te selecteren om je speech vorm te geven en daarbij je eerste beloftes te maken. In deze managementgame is het de bedoeling om het 28e amendement erdoorheen te drukken om zodoende volledige immuniteit voor vervolging door justitie te krijgen. Je bent namelijk een nogal louche zakenman die wel wat aan zijn kerfstok heeft hangen. Je krijgt hiervoor vier jaar de tijd, maar of je het gaat lukken hangt af van de vele beslissingen die je zal moeten maken.

Elke maand krijg je een aantal zaken die je zult moeten afhandelen. Deze lopen uiteen van gezondheid, het zakenleven en politieke kwesties, tot het onderhandelen met buitenlandse leiders en diplomatieke reddingsmissies in oorlogsgebieden. Sommige zaken kun je zelf behandelen met een simpele ‘ja’ of ‘nee’, andere zijn veel complexer en laat je afhandelen door je team van specialisten. Je team kan bestaan uit hackers, juristen, persvoorlichters, diplomaten en zelfs criminelen voor de wat meer illegale praktijken. Uiteraard doen zij niets uit zichzelf, maar zal jij ze moeten aansturen om iets te doen. Elke missie die zij aangaan levert ze dan ook de nodige stress op. Te veel stress en ze krijgen een burnout. Lopen ze deze weer te vaak op, dan zullen ze je team verlaten. Gelukkig kun je ze een maandje ertussenuit sturen zodat ze weer fris als een hoentje terugkeren.

Elke beslissing die je maakt heeft niet alleen impact op je specialisten, maar ook op hoe het volk over je denkt en je financiën. Dan zijn er natuurlijk nog de mensen die er alles aan doen om jouw presidentschap zo kort mogelijk te laten duren. Een foute beslissing kan dus niet alleen grote gevolgen hebben voor je ambtstermijn, maar ook op het grote plan waarvoor je de campagne als presidentskandidaat was aangegaan.

This Is the President is geen complexe managementgame, maar leunt meer op het verhaal. Je zal dan ook veelvuldig bezig zijn met het lezen van tekst, daarop een beslissing nemen en weer een lap tekst lezen, et cetera. Alles wordt overzichtelijk weergegeven en is makkelijk terug te vinden, waardoor het ook prima te spelen is als je geen fan van managementgames bent. Visueel mag het dan misschien niet zo’n spectaculaire game zijn, maar het weet toch best te vermaken met af en toe wat humor, satire en de soms absurde situaties waar je beslissingen tot kunnen leiden.

Door de focus op het verhaal te leggen, is This Is the President een vrij simpele, maar wel vermakelijke managementgame, die zijn complexiteit legt in de gevolgen die jouw beslissingen hebben op je ambtstermijn als President van de Verenigde Staten en het slagen van het meesterplan om volledige immuniteit te krijgen voor alle criminele zaakjes waar je mee betrokken was.

This Is the President is voor deze review gespeeld op pc en is vanaf 6 december exclusief verkrijgbaar voor dit platform.